Vesti
Društvo

NUNS: Srpska lista da prestane da diskriminiše nezavisne medije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je od Srpske liste na Kosovu da prestane sa, kako se navodi, "kontinuiranom diskriminacijom medija" koji nezavisno i profesionalno izveštavaju.
NUNS: Srpska lista da prestane da diskriminiše nezavisne medije
Ilustracija (Foto Kim)

Iz NUNS-a navode da je povod za obraćanje činjenica da se direktor Regionalne direkcije policije za region Sever Nenad Đurić po pitanju preregistracije srpskih tablica obratio samo „odabranim medijima“, odnosno Kosovoonlajn i TV Most, dok Kossev i ostali lokalni mediji nisu dobili poziv, što nije prvi slučaj.

„NUNS se u poslednjih godinu dana dva puta obraćao Srpskoj listi s obzirom da redakcije Kosseva i drugih lokalnih medija ne dobijaju obaveštenja o događajima i pozive za konferencije koje organizuje Srpska lista i institucije u srpskom i kosovskom sistemu kojima rukovode kadrovi Srpske liste. Međutim, nismo dobili nikakav odgovor, niti se situacija po tom pitanju popravila“, navodi se u saopštenju.

Iz tog novinarskog udruženja su dodali da su se novinari nezavisnih medija ranije raspitivali kod Srpske liste zbog čega ne dobijaju obaveštenja i pozive ali da su od Gorana Rakića dobijali neumesna pitanja: „Zapitajte se zašto vas ne obaveštavaju“ ili upadice „Svakome prema zasluzi“.

„Ponovo taržimo od predstavnika Srpske liste da nam pojasne koji su razlozi propusta u obaveštavanju. Podsećamo da je diskriminacija novinara, urednika i medija po bilo kom osnovu zabranjena Zakonom o javnom informisanju i medijima, te tražimo od predstavnika Srpske liste da poštuju zakone i prestanu sa diskriminacijom medija“, naveli  su iz NUNS-a.Ostale vesti

Istraživanja: Nizak stepen poverenja u političare
Podaci dobijeni iz ovogodišnjeg istraživanja NVO Aktiv, “Analiza trendova - Stavovi srpske zajednice na Kosovu” pokazuju da je zadovoljstvo trenutnom političkom, ekonomskom i bezbednosnom situacijom veoma nisko. U poslednje dve godine poverenje prema političarima se dodatno urušilo. Ispitanici, njih 67 odsto kaže da na Kosovu ne postoje političke partije ili političari kojima veruju.
  • 28.11.2022
Dan zastave Albanije
Albanci širom sveta danas obeležavaju Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Na Kosovu se ovaj datum obeležava kao nacionalni praznik, pa većina javnih ustanova ne radi.
  • 28.11.2022
Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?

Lekari u zdravstvenim ustanovana koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije obavešteni su pre nekoliko dana da im se od ponedeljka 28.11.2022. godine ukida rad po smenama po dosadašnjem principu 15/15 ( 15 dana rade, a 15 odmaraju).

  • 27.11.2022
Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.
  • 27.11.2022
Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022