Vesti
Društvo

NSI poziva mlade da utiču na dijalog Beograda i Prištine

Nevladina organizacija Nova društvena inicijativa (New Social Initiative, NSI) poziva one koji imaju 24 godine ili su mlađi, a studenti su političkih i drugih društvenih nauka i zainteresovani za Briselski dijalog, da se prijave za učešće u projektu "Istraži, predloži i utiči na dijalog Beograda i Prištine".
NSI poziva mlade da utiču na dijalog Beograda i Prištine
Ilustracija (Foto Pixabay)

Više o projektu i NSI

"Istraži, predloži, utiči na dijalog Brograda i Prištine" je jednogodišnji projekat koji finansira Nacionalna zadužbina za demokratiju sa ciljem da se zajednicama približi dijalog kojim posreduje EU i unapredi implementacija postignutih sporazuma predlaganjem novih pristupa, uključujući nove teme, aktere i predloge javnih politika za dalja poboljšanje procesa normalizacije odnosa. 

Nova društvena inicijativa je nevladina organizacija iz Severne Mitrovice koja nastoji da utiče na stepen inkluzivnosti, izgradnju poverenja, procese demokratizacije i dobro upravljanje na Kosovu. NSI je osnovan 2015. godine, ali radimo bez prestanka od 2017.

Naša misija je da osnažimo nevećinske zajednice na Kosovu da učestvuju u društvenom i institucionalnom životu i povećamo poverenje među zajednicama podržavajući procese suočavanja sa prošlošću i normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Osam “štrebera” zainteresovanih za praktične politike iz različitih etničkih zajednica na Kosovu pohađaće intenzivan program obuke i mentorstva u NSI. Oni će na kraju obuke, uz vođstvo mentora napisati sažetak praktične politike na temu po izboru. Četvoro najboljih će preći u drugu fazu projekta.

Od odabranih učesnika očekuje se da prođu program obuke podeljen u tri modula, svaki u trajanju od dva dana:

1 - Metodologija istraživanja; 2 - Pisanje dokumenata praktičnih politika; 3 - Prezentacija podataka

Prva dva modula će biti organizovana u februaru, dok će se treći održati u martu 2022. godine.

Učesnici programa će odabrati i predstaviti svoje teme mentorima na početnoj dvodnevnoj radionici koja će uslediti nakon obuke. Mentori će ih voditi kroz tromesečni proces pisanja predloga praktičnih politika koji se dotiču tema u vezi sa Briselskim dijalogom.

Svi troškovi u vezi sa učešćem u obuci, mentorstvom i drugim projektnim aktivnostima pokriveni su zahvaljujući podršci donatora, Nacionalne zadužbine za demokratiju (National Endowment for Democracy), uključujući i simboličnu nadoknadu za sve mlade istraživače koji će pisati predlog praktične politike.

Radni jezik programa je engleski ali će prevod na srpski biti obezbeđen po potrebi.

Žiri će oceniti predloge praktičnih politika, a dva najbolja autora će moći da predstave svoj rad javnosti na onlajn konferenciji. Dva najbolja rada će biti prevedena na engleski, srpski i albanski jezik.

Četiri najbolja autora prema broju osvojenih bodova biće pozvana na radionice za predviđanja scenarija odnosa Beograda i Prištine sa ekspertima sa Kosova i iz Srbije, koje će biti održana u proleće ove godine.

Zainteresovani kandidati mogu poslati svoj CV i dobiti dodatna obaveštenja slanjem elektronskog pisma na adresu: office@newsocialinitiative.org. Rok za podnošenje prijava je 19. januar.Ostale vesti

Debata o biznisu mladih: Bez početkog rizika, ideje nije moguće sprovesti u delo
U Centru građanske energije u Kosovskoj Mitrovici održana je debata na temu „Mladi i početni biznisi“.
  • 16.05.2022
IPKO uvećao profit
Telekomunikaciona kompanija IPKO je u prva tri meseca ove godine povećala operativni profit za 15 odsto u odnosu na isti period pre godinu dana.
  • 16.05.2022
Ajeti: Gradonačelnica ima sluha za probleme Albanaca u Gračanici

Potpredsednik Opštine Gračanica za zajednice Ljeutrim Ajeti rekao je u emisiji “Heroji u doba koronavirusa” Medija centra Čaglavica da se problemi Albanaca koji žive na teritoriji opštine Gračanica, ne razlikuju mnogo u odnosu na ostale zajednice, koje žive u ovoj većinski srpskoj opštini.

  • 16.05.2022
Otvoren link za prijavu mladih za drugi krug pomoći od 100 evra
Prijave za pomoć države za mlade od 16 do 29 godina, u iznosu od po 100 evra, počele su u ponoć na sajtu Uprave za trezor i trajaće do 31. maja.
  • 16.05.2022
Opsednuti fizičkim izgledom više nego ikada, a nikad više gojaznih osoba
Gojaznost nije nov problem. Od sedamdesetih godina prošlog veka do današnjih dana, smatra se da je broj osoba sa prekomernom težinom porastao tri puta. Tokom pandemije Kovida-19, možda smo samo postali svesniji tog problema...
  • 16.05.2022
Slikanje i muzika u Velikoj Hoči
Nevladina organizacija „Aktiv“, u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice, organizovala je tokom ovog vikenda kulturne aktivnosti u Velikoj Hoči.
  • 15.05.2022