Vesti
Društvo

Novinari u Gračanici: Slobode se najčešće samo sećamo

Dvadesetak novinara iz redakcija koje izveštavaju na srpskom jeziku je, sa fotografijama ubijenih i nestalih kolega u rukama, skupom kod instalacije MISSING u dvorištu Domu kulture u Gračanici obeležilo Svetski dan slobode medija.
Novinari u Gračanici: Slobode se najčešće samo sećamo
Novinari na skupu u Gračanici (Foto Kim)

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić je još jednom podsetio da se problemi medijskih radnika ne rešavaju iz godine u godinu i da je položaj novinara loš, ali da neće biti odustajanja od borbe za prava novinara i dostojanstvo profesije.

“Niko godinama ne čuje da su srpski mediji na ivici egzistencije, finansijski nestabilni, da se veliki broj naših medija i medijskih sadržaja ugasio, da novinari rade za minimalne zarade, u strahu. Niko ne čuje da je 14 naših kolega ubijeno i oteto, a da niko za to nije odgovarao”, naveo je Ničić i dodao:

“Niko nije procesuiran, petorica se još uvek vode kao nestali. Mi još uvek, skoro svakodnevno, doživljavamo uvrede i napade”.

On je naglasio da svi ostaju nemi kada se krše prava novinara. Kada je pravo na upotrebu jezika u pitanju, kaže da su srpski novinari “potpuno diskriminisani od strane Skuštine Kosova”.

Glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović obratio se prisutnim kolegama, rekavši da je priča o slobodi štampe na Kosovu, priča o “vrhu ledenog brega” kada su kosovski Srbi i njihova sloboda u pitanju.

On je istakao da je dobro govoriti o slobodi svaki put kada za to postoji prilika, “mada najčešće imamo prilike samo da je se sećamo”.

“Ponavlja nam se istorija. U drugoj polovini devedesetih pesnik napisa: `Kao ovce nas zamandališe u posebne torove, sad prave od nas jednoglasne horove`. Novinari i mediji su ogledalo društva i ono što se nama dešava nikako nije odvojeno od ovog društva”, rekao je on, dodajući:

“Mora da ostane trag, a mi smo zaduženi za ostavljanje tog traga. Oni koji rade to što rade, kako rade, otežavajući život nama i ljudima oko nas, moraće nakon svega da žive sa tim tragom”, zaključio je Avramović.

Glavni i odogovrni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević pročitao je proglas u kome se, između ostalog, zahteva i da:

- Specijalni sud za ratne zličine, kao i tužilaštvo u Prištini, istraže slučajeve svih ubijenih i nestalih novinara i da te slučajeve tretiraju prioritetno.

- Da policija, tužilaštvo i sud u Prištini istraže i procesuiraju sve napadače na novinare i njihovu imovinu proteklih godna.

- Da institucije poštuju pravo na upotrebu srpskog jezika, što se posebno odnosi na Skuštinu Kosova.

- Da međunarodna zajednica, Priština i Beograd pruže veću finansijsku podršku nezavisnim medijima kao retkim korektivnim i istaraživačkim segmentima društva, jer im u suprotnom preti gašenje.

Generalna skupština UN je 1993. godine proglasila 3. maj za Svetski dan slobode medija.Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021