Vesti
Društvo

Novinari u Gračanici: Slobode se najčešće samo sećamo

Dvadesetak novinara iz redakcija koje izveštavaju na srpskom jeziku je, sa fotografijama ubijenih i nestalih kolega u rukama, skupom kod instalacije MISSING u dvorištu Domu kulture u Gračanici obeležilo Svetski dan slobode medija.
Novinari u Gračanici: Slobode se najčešće samo sećamo
Novinari na skupu u Gračanici (Foto Kim)

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić je još jednom podsetio da se problemi medijskih radnika ne rešavaju iz godine u godinu i da je položaj novinara loš, ali da neće biti odustajanja od borbe za prava novinara i dostojanstvo profesije.

“Niko godinama ne čuje da su srpski mediji na ivici egzistencije, finansijski nestabilni, da se veliki broj naših medija i medijskih sadržaja ugasio, da novinari rade za minimalne zarade, u strahu. Niko ne čuje da je 14 naših kolega ubijeno i oteto, a da niko za to nije odgovarao”, naveo je Ničić i dodao:

“Niko nije procesuiran, petorica se još uvek vode kao nestali. Mi još uvek, skoro svakodnevno, doživljavamo uvrede i napade”.

On je naglasio da svi ostaju nemi kada se krše prava novinara. Kada je pravo na upotrebu jezika u pitanju, kaže da su srpski novinari “potpuno diskriminisani od strane Skuštine Kosova”.

Glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović obratio se prisutnim kolegama, rekavši da je priča o slobodi štampe na Kosovu, priča o “vrhu ledenog brega” kada su kosovski Srbi i njihova sloboda u pitanju.

On je istakao da je dobro govoriti o slobodi svaki put kada za to postoji prilika, “mada najčešće imamo prilike samo da je se sećamo”.

“Ponavlja nam se istorija. U drugoj polovini devedesetih pesnik napisa: `Kao ovce nas zamandališe u posebne torove, sad prave od nas jednoglasne horove`. Novinari i mediji su ogledalo društva i ono što se nama dešava nikako nije odvojeno od ovog društva”, rekao je on, dodajući:

“Mora da ostane trag, a mi smo zaduženi za ostavljanje tog traga. Oni koji rade to što rade, kako rade, otežavajući život nama i ljudima oko nas, moraće nakon svega da žive sa tim tragom”, zaključio je Avramović.

Glavni i odogovrni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević pročitao je proglas u kome se, između ostalog, zahteva i da:

- Specijalni sud za ratne zličine, kao i tužilaštvo u Prištini, istraže slučajeve svih ubijenih i nestalih novinara i da te slučajeve tretiraju prioritetno.

- Da policija, tužilaštvo i sud u Prištini istraže i procesuiraju sve napadače na novinare i njihovu imovinu proteklih godna.

- Da institucije poštuju pravo na upotrebu srpskog jezika, što se posebno odnosi na Skuštinu Kosova.

- Da međunarodna zajednica, Priština i Beograd pruže veću finansijsku podršku nezavisnim medijima kao retkim korektivnim i istaraživačkim segmentima društva, jer im u suprotnom preti gašenje.

Generalna skupština UN je 1993. godine proglasila 3. maj za Svetski dan slobode medija.Ostale vesti

Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
  • 05.04.2020
Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020