Vesti
Društvo

Novinari traže da ambasadorka napusti Kosovo

Nakon zahteva Turske da kosovske vlasti uhapse novinara Berata Bužalu, zbog njegovih satiričnih komentara na Fejsbuku povodom neuspelog pokušaja puča, Udruženje novinara Kosova (UNK) zatražilo je od ambasadorke Turske u Prištini Kivildžim Kilič da napusti Kosovo.

Novinari traže da ambasadorka napusti Kosovo
Kivilidzim Kilič (Foto kosovahabet.net)

"Smatramo ovo kao ozbiljno kršenje ljudskih prava i podsećamo tursku ambasadu da novinari na Kosovu imaju pravo na slobodu izražavanja, koja je garantovana zakonom i ustavom. Ambasada Turske u Prištini bi trebalo da se izvini za ovaj gnusan čin što je pre moguće. Takođe, apelujemo da turska ambasadorka Kivildžim Kilič ode sa Kosova. Neprihvatljivo je da kao ambasador poziva na hapšenje i kažnjavanje novinara", navodi je reagovanju UNK.

Bužala je u vreme pokušaja vojnog puča u Turskoj napisao: "Pozivam građane Kosova koji su na odmoru u Turskoj da se pridruže vojsci."

Komentar prati emotikon sa ispruženim jezikom, što ukazuje da nije ozbiljne prirode.

Turska ambasada u Prištini poslala je notu kosovskom ministarstvu spoljnih poslova u kojoj traži akciju protiv Bužale zbog navedenih komentara.

"Ministarstvo treba da osigura da se preduzmu neophodni koraci protiv te osobe u skladu sa zakonom", kaže se u noti koja je praćena skrinšotom Bužalinih komentara na Fejsbuku.

U noti se još navodi da kosovski zakon zabranjuje građanima da se pridružuju oružanim sukobima van Kosova i da se njime za slična dela predviđa kazna od šest meseci do pet godina zatvora.Ostale vesti

Goraždevac: Dobiti posao je kao dobiti na lutriji
Bosiljka Vukanić iz Goraždevca već godinama pokušava da nađe posao, ali joj to ne polazi za rukom. Kopija zahteva i papira sa kojima je aplicirala je, iz godine u godinu, sve više.
  • 24.01.2022
Pravo na obrazovanje – najvažniji aspekt ljudske slobode
Danas se obeležava Međunarodni dan obrazovanja, koji je Opšta skupština Ujedinjenih nacija proglasila 3. decembra 2018.godine, na podsticaj Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO). Svrha obeležavanja dana posvećenog obrazovanju na međunarodnom nivou je usmeravanje pažnje vlada i naroda na dostupnost obrazovanja kao sredstva za izlazak iz siromaštva.
  • 24.01.2022
Kako izgleda povratak u klupe na centralnom Kosovu
Učenici osnovnih i srednjih škola na centralnom Kosovu koje rade po nastavnom planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije danas su se nakon zimskog raspusta vratili u školske klupe. 
  • 24.01.2022
Onlajn nastava u 27 škola na Kosovu

Zbog porasta broja novoobolelih, nastava će se u 27 škola na Kosovu odvijati onlajn, dok je jedna škola zatvorena.

  • 24.01.2022
Počinje drugo polugodište
Sutra počinje drugo polugodište, a Tim za škole odlučio je da osnovci od prvog do četvrtog razreda nastavu pohađaju neposredno, dok će đaci od petog do osmog razreda nastavu pratiti po kombinovanom modelu, podeljeni u dve grupe.
  • 23.01.2022
Blok B2 termoelektrane

Kosovska energetska korporacija (KEK) saopštila je da je B2 proizvodna jedinica za struju ponovo počela sa radom, javlja RTK

  • 23.01.2022