Vesti
Društvo

Novinari sa Balkana i iz Evroazije u poseti Stokholmu

Grupa novinara iz zemalja Balkana i Evroazije (bivše sovjetske republike) nalazi se u jednonedeljnoj studijskoj poseti Švedskoj. Posetu organizuje medijski institut Fojo sa ciljem pružanja podrške u uspostavljanju boljih uslova rada novinara u ovim delovima sveta.
Novinari sa Balkana i iz Evroazije u poseti Stokholmu
Učesnici programa Fojo instituta (Foto T. Ljubić)

Tokom boravka u Stokholmu, novinari sa Kosova, iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, ali i Ukrajine, Moldavije, Jermenije, Uzbekistana, Kirgistana i Gruzije obilaze više medijskih kuća, sindikata i organizacija koje se bave zaštitom prava novinara u Švedskoj. Sa Kosova su u poseti novinari RTV Kim i Kohe, kao i predstavnica AMPEK-a.

U Stokholmu su organizovana predavanja, ali i razmena iskustava sa švedskim novinarima po pitanju lične i digitalne bezbednosti, te psihološke i pravne sigurnosti novinara.

Novinari iz pomenutih zemalja upoznali su se sa položajem njihovih švedskih kolega, a ono što se moglo zaključiti tokom protekla tri dana je da novinari u ovoj zemlji imaju izuzetne uslove za rad, kao i da građani veruju informacijama koje im mediji pružaju. Švedska se, inače, nalazi na trećoj poziciji u svetu po pitanju slobode medija, odmah nakon Finske i Norveške.

Ova zemlja ima 75 štampanih medija, od kojih su četiri nacionalna, dok su ostali lokalni. Prema zvaničnim informacijama, čak 70% stanovništva u Švedskoj čita dnevne novine.

Novinari bivših jugoslovenskih republika imali su prilike da se sretnu i sa ratnim izveštačima iz Avganistana, Ukrajine, te Pakistana.Ostale vesti

Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022
Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao
Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom Kosova.
  • 03.12.2022
Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022