Vesti
Društvo

Novinari sa Balkana i iz Evroazije u poseti Stokholmu

Grupa novinara iz zemalja Balkana i Evroazije (bivše sovjetske republike) nalazi se u jednonedeljnoj studijskoj poseti Švedskoj. Posetu organizuje medijski institut Fojo sa ciljem pružanja podrške u uspostavljanju boljih uslova rada novinara u ovim delovima sveta.
Novinari sa Balkana i iz Evroazije u poseti Stokholmu
Učesnici programa Fojo instituta (Foto T. Ljubić)

Tokom boravka u Stokholmu, novinari sa Kosova, iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, ali i Ukrajine, Moldavije, Jermenije, Uzbekistana, Kirgistana i Gruzije obilaze više medijskih kuća, sindikata i organizacija koje se bave zaštitom prava novinara u Švedskoj. Sa Kosova su u poseti novinari RTV Kim i Kohe, kao i predstavnica AMPEK-a.

U Stokholmu su organizovana predavanja, ali i razmena iskustava sa švedskim novinarima po pitanju lične i digitalne bezbednosti, te psihološke i pravne sigurnosti novinara.

Novinari iz pomenutih zemalja upoznali su se sa položajem njihovih švedskih kolega, a ono što se moglo zaključiti tokom protekla tri dana je da novinari u ovoj zemlji imaju izuzetne uslove za rad, kao i da građani veruju informacijama koje im mediji pružaju. Švedska se, inače, nalazi na trećoj poziciji u svetu po pitanju slobode medija, odmah nakon Finske i Norveške.

Ova zemlja ima 75 štampanih medija, od kojih su četiri nacionalna, dok su ostali lokalni. Prema zvaničnim informacijama, čak 70% stanovništva u Švedskoj čita dnevne novine.

Novinari bivših jugoslovenskih republika imali su prilike da se sretnu i sa ratnim izveštačima iz Avganistana, Ukrajine, te Pakistana.Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022