Vesti
Društvo

Novinari između lošeg sistema i slobode

Pritisak ekonomskih i političkih centara moći i neefikasno sudstvo najveći su poblemi novinarstva na Kosovu, istaknuto je na konferenciji koju je povodom svetskog Dana slobode štampe organizovao OEBS.
Novinari između lošeg sistema i slobode
Sa današnje konferncije (Foto Kim)

Predstavnici srpskih i albanskih medija istakli su na OEBS-ovoj konferenciji posvećenoj slobodi medija i profesionalnim standardima da sistem ugrožava slobodu izveštavanja i da je od izuzetne važnosti da postoji efikasno sudstvo, kako bi se novinari bavili kritičkim izveštavanjem.

„Nadgledanje demokratskog sistema nije odgovarajuće. Dugim rečima, demokratija postoji na papiru, međutim, ona ne funkcioniše u praksi. Samim tim ugoržava određene slobode uključujući i slobodu štampe i izražavanja“ kazao je glavni urednik lista „Koha ditore“ Agron Bajrami.

Direktor Medija Centra iz Čaglavice Budimir Ničić rekao je da slobodu medija najčešće guše politički i ekonomski centri moći.

„Mislim da je najgora stvar moć političara koji kontrolišu novac koji dolazi do medija i njihova neprestana potreba da medije stave pod kontrolu“, kazao je Ničić.

Postoji publika koja rado prati određene medije zato što zna da će tu pročitati, videt i čuti ono što uvo hoće da čuje, ali svugde u svetu postoje i mediji koje hoće da prati publika koja želi slobodnu reč i misao, kazao je na debati direktor RTV Kim Isak Vorgučić.

„Da bi se to ostvarilo neohodna je finansijska nezavisnost medija ali i da postoji neka vrsta konsenzusa u društvu da je sloboda medija presudna za napredak društva“, kazao je Vorgučić.

Predsednik Udruženja novinara Kosova Zekerija Šabani napomenuo je da uređivačka politka pojednih medija zastupa interese određene grupe, pa tako postoje situacije u kojima urednik ne zna da li određeni članak treba da se objavi ili ne zbog straha da može da izgubi posao.

„Sa druge strane, imate takođe nekoga ko je investrao u određene medije i uvek postoji mogućnost da preduzme mere ukoliko se njemu nešto ne sviđa“, rekao je Šabani.

Loše ekonomsko stanje medija na Kosovu čini još težim nesmetan rad, nezavisno od političkog i ekonomskog pritiska, smatra i direktor OEBS-ovog odeljenja za demokratiju Kristofer Teč.

„Bez obzira na to, mediji imaju posebnu ulogu koju treba da odigraju i ne treba da podlegnu bilo kakvim pritiscima, nego treba da budu slobodni na dobrobit građana“, rekao je Teč.

Novinari su na konferenciji između ostalog istakli i značaj odgovornosti svojih kolega prilikom izveštavanja, napomenuvši važnost izbegavanja autocenzure.Ostale vesti

Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021