Vesti
Društvo

Novinari između lošeg sistema i slobode

Pritisak ekonomskih i političkih centara moći i neefikasno sudstvo najveći su poblemi novinarstva na Kosovu, istaknuto je na konferenciji koju je povodom svetskog Dana slobode štampe organizovao OEBS.
Novinari između lošeg sistema i slobode
Sa današnje konferncije (Foto Kim)

Predstavnici srpskih i albanskih medija istakli su na OEBS-ovoj konferenciji posvećenoj slobodi medija i profesionalnim standardima da sistem ugrožava slobodu izveštavanja i da je od izuzetne važnosti da postoji efikasno sudstvo, kako bi se novinari bavili kritičkim izveštavanjem.

„Nadgledanje demokratskog sistema nije odgovarajuće. Dugim rečima, demokratija postoji na papiru, međutim, ona ne funkcioniše u praksi. Samim tim ugoržava određene slobode uključujući i slobodu štampe i izražavanja“ kazao je glavni urednik lista „Koha ditore“ Agron Bajrami.

Direktor Medija Centra iz Čaglavice Budimir Ničić rekao je da slobodu medija najčešće guše politički i ekonomski centri moći.

„Mislim da je najgora stvar moć političara koji kontrolišu novac koji dolazi do medija i njihova neprestana potreba da medije stave pod kontrolu“, kazao je Ničić.

Postoji publika koja rado prati određene medije zato što zna da će tu pročitati, videt i čuti ono što uvo hoće da čuje, ali svugde u svetu postoje i mediji koje hoće da prati publika koja želi slobodnu reč i misao, kazao je na debati direktor RTV Kim Isak Vorgučić.

„Da bi se to ostvarilo neohodna je finansijska nezavisnost medija ali i da postoji neka vrsta konsenzusa u društvu da je sloboda medija presudna za napredak društva“, kazao je Vorgučić.

Predsednik Udruženja novinara Kosova Zekerija Šabani napomenuo je da uređivačka politka pojednih medija zastupa interese određene grupe, pa tako postoje situacije u kojima urednik ne zna da li određeni članak treba da se objavi ili ne zbog straha da može da izgubi posao.

„Sa druge strane, imate takođe nekoga ko je investrao u određene medije i uvek postoji mogućnost da preduzme mere ukoliko se njemu nešto ne sviđa“, rekao je Šabani.

Loše ekonomsko stanje medija na Kosovu čini još težim nesmetan rad, nezavisno od političkog i ekonomskog pritiska, smatra i direktor OEBS-ovog odeljenja za demokratiju Kristofer Teč.

„Bez obzira na to, mediji imaju posebnu ulogu koju treba da odigraju i ne treba da podlegnu bilo kakvim pritiscima, nego treba da budu slobodni na dobrobit građana“, rekao je Teč.

Novinari su na konferenciji između ostalog istakli i značaj odgovornosti svojih kolega prilikom izveštavanja, napomenuvši važnost izbegavanja autocenzure.Ostale vesti

Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020
Od aprila na Kosovo izvezeno robe u vrednosti od 35 miliona evra
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je u periodu od 1.aprila do 25.maja na Kosovo izvezeno roba u vrednosti od 35 miliona evra, što je više nego duplo manje u odnosu na isti period pre nego što je Vlada Kosova uvela uvećane takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
  • 27.05.2020
Sneg na Brezovici
Ćudljivo vreme krajem maja višim planinskim predelima donelo je sneg. Pored Kopaonika, zabelela se i Brezovica.
  • 26.05.2020