Vesti
Društvo

"Novinare treba smatrati službenim licima"

Mediji na Kosovu suočeni su sa napadima i pritiscima različitih interesnih grupa koji su neposredno povezanim sa politikom, kazao je urednik portala “Insajderi“ Vehbi Kajtazi, povodom obeležavanja Međunarodnog dana prestanka nekažnjavanja krivičnih dela protiv novinara.

Sa panela u Prištini (Foto Kim)

Misija OEBS-a na Kosovu organizovala je panel diskusiju sa novinarima, predstavnicima organa za sprovođenje zakona i tužilaštvom.

Bezbednosna situacija na Kosovu se pogoršala, kazao je novinar i glavni urednik portala "Insajderi" Vehbi Kajtazi koji nedavno u centru Prištine bio fizički napadnut.

“Ono što mogu da kažem, kada sam bio fizički napadnut nisam shvatio da sam bio izložen opasnostima i pretnji. Činjenica je da vas neko napadne usred bela dana pred stotinu ljudi govori da se oni ne boje vladavine prava, države, Tužilaštva i Policije, kao i mogućnosti da će biti kažnjeni“, kazao je on.

Tužilac kosovskog Specijalnog tužilaštva Besim Keljmendi misli da novinare treba smatrati pravnim licima, jer kako kaže, za napad na pravno lice predviđena je veća kazna.

“Ako napadnete službeno lice znači da ćete dobiti veću kaznu. Ovo ne bi trebalo da bude tako i razgovaraćemo sa gospodinom Škeljćimom (Hisenaj predsednik APNK) o tome i najboljoj opciji da se novinari zaštite. Ako vi novinari smatrate da krivični zakon treba da sadrži takvu odredbu obratite mi se elektronskom poštom i ja ću to predstaviti odboru za izmenu krivičnog zakona“, kazao je Kelmendi.

Izjavu kosovskog tužioca Besima Keljmendija da će o izmenama Krivičnog zakona razgovarati sa predsednikom Asocijacije novinara Kosova, predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić ocenio je diskriminacijom UNS-a koje takođe postoji i registrovano je na Kosovu.

Tužilac Keljmendi odgovorio je da nema diskriminacije, već da postoji problem sa nazivom udruženja jer on „ne zna da li se radi o udruženju novinara iz Srbije ili udruženju srpskih novinara sa Kosova, kao i da mora da poštuje institucionalnu hijerarhiju i instituciju u kojoj radi“.

„Ono što je gospodin Keljmendi rekao je čista diskriminacija od strane Tužilaštva, i to ne prvi put. Rekao je da će da razgovara sa gospodinom Škeljćimom Hisenajom o ideji promene zakona, da se novinari tretiraju kao službena lica u Krivičnom zakonu Kosova, a gospodin Keljmendi sigurno zna, ako nije znao, sad je čuo, da na Kosovu postoji još jedno udruženje koje okuplja srpske novinare. Imamo 150 članova, registrovani smo pri insitucijama Kosova i imamo sertifikat”, kazao je Ničić.

Besim Keljmendi je na to dodao da ima sertifikat o kome govori Ničić i da na njemu piše „Udruženje novinara Srbije“.

„Ako ja organizujem događaj, moje pravilo je da ne mogu da pozovem Udruženje novinara Srbije, u tome je razlika. Kada bi bilo Udruženje srpskih novinara na Kosovu, to bi bilo normalno i ne bi bilo problem. Naziv je problem. Nije problem da li se radi o Ničiću ili Besimu, međutim, s institucionalnog aspekta, ja moram da poštujem institucionalnu hijerarhiju i instituciju u kojoj radim. Naziv je problem“, rekao je Keljmendi.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Desir obratio se video porukom.

Istakao je da se napadi na novinare dešavaju svakodnevno, a da 90 odsto počinilaca i organizatora napada nikada nije dovedeno pred lice pravde. 

“Posebno mislim na Dafne Karuanu Galiciju koja je ubijena pre samo dve nedelje. Ali i na Pavela Eremeta ubijenog prošle godine u Ukrajini. Imena ovih hrabrih novinara nas neprekidno i bolno podsećaju da moramo biti uporni u traženju pravde. Svaka smrt je ožiljak na našim demokratskim vrednostima i direktna pretnja bezbednosti svih novinara“, kazao je on.

Na Kosovu je od avgusta 1998. do septembra 2005. godine ubijeno je i nestalo 14 novinara i medijskih radnika, a još uvek nisu pronađene njihove ubice i kidnaperi.Ostale vesti

KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021