Vesti
Društvo

Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC

Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Strpca (Foto Danijel Vasiljević)

Jedan od organizatora protesta i borac za očuvanje reka na Brezovici u području Nacionalnog parka Šar planina Stojan Josimović kazao je za RTV Kim da je povod današnjeg okupljanja izjava Ljabinota Vitije za KoSSev da „Matkos grupa nije ušla na privatni posed, da voda za piće nije ugrožena i da kompanija ne ugrožava životnu sredinu, kao i da imaju sve potrebne dozvole za rad“.

Meštani Sirinićke Župe, među kojima je bio i direktor Kancelarije za zajednice pri kabinetu premijera Kosova Cvetko Veljković, traže poštovanje zakona.

„Ljabinot Vitija je u svojim izjavama potvrdio da ima punu podršku svih institucija, čak i lokalne samouprave, što je jako žalosno i tužno jer na neki način negira sve one zakonske norme i propise. Investitor koristi silu i bez ikakvog pitanja nastavlja svoje radove“, smatra Stojan Josimović i dodaje:

„Današnja poruka je pre svega, da je narod budan, da će nastaviti sa protestima, i da će zakon izaći kao pobednik, zajedno sa civilnim društvom i sa narodom“.

Usled pandemije koronavirusa i uvedenih mera zabrane kretanja i okupljanja, meštani Štrpca nisu mogli ranije da organizuju proteste i izraze svoje nezadovoljstvo, istakao je Josimović.

Meštanin Sevca Danijel Vasiljević poručuje da su odlučni u nameri da istraju u pravednoj borbi, ma koliko ona dugo trajala.

"Kao i svaki savestan građanin zabrinut sam za svoj opstanak, a ukoliko se desi da sredina u kojoj živimo ostane bez pijaće vode, onda nikome od nas opstanka nema. Redovno izlazim na proteste jer je to moja građanska dužnost, jer ne želim da korumpirani opštinski funkcioneri donesu odluke koje su na štetu mog naroda, a ja da budem nemi posmatrač. Želim da se borim i izborim, zajedno sa svojim sugrađanima, da se dozvola data a neko uzeo prljavi novac povuče, i na taj način vrati mir i spokoj kod stanovništva, koje je sa pravom uznemireno", rekao je Vasiljević.

Nastavak izgradnje MHC na lokaciji „Obe reke“ predstavlja veliki problem, a meštani strahuju da će ostati bez vode za piće.

Na teritoriji Opštine Štrpce privatna komapanija iz Prištine "Matkos grupa" trenutno gradi četiri minihidrocentrale.

Meštani Štrpca i Donje Bitinje skoro dve godine pokušavaju protestima da zaustave izgradnju minihidrocentrala. Više puta su izbijali sukobi u kojima je reagovala i policija, a nezadovoljni meštani zadobijali povrede. Za to vreme se iz Opštine Štpce, prema tvrdnjama meštana, nisu oglašavali.Ostale vesti

Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020
Gračanica: JKP „Ekologija“ počelo sa radom
Javno komunalno preduzeće „Ekologija“, koje je formirano pri Opštini Gračanica, zvanično je počelo sa radom 1. jula.
  • 06.07.2020
Meštani Stanišora protestovali zbog nelegalne izgradnje puta
Desetina meštana sela Stanišor u opštini Novo Brdo, protestovalo je jutros protiv nelegalne izgradnje puta u njihovom mestu.
  • 06.07.2020
Štrpce: Civilno društvo i meštani o narednim koracima u borbi protiv MHE
Predstavnici NVO „GAIA Kosovo“ i meštani Štrpca održali su u subotu sastanak u vezi sa problemom izgradnje mini hidroelektrana na Šar-planini. Dogovoreni su naredni koraci koji će biti preduzeti radi zaštite pijaće vode i životne sredine, a najavljene su i pravne akcije.
  • 06.07.2020