Vesti
Društvo

Novi protest na Padalištu. Iz opštine nisu došli

Stanovnici naselja Padalište u Gračanici ponovo su se okupili ispred zgrada u kojima žive, kako bi izrazili nezadovoljstvo što već šest dana nemaju vodu. Strahuju da može doći do zaraze, pa od nadležnih u opštini očekuju reakciju. Međutim, iako je bio najvaljeno da će doći, predstavnici lokalne vlasti se nisu pojavili na protestu.
Novi protest na Padalištu. Iz opštine nisu došli
Protest na Padalištu (Foto Kim)

Stanovnici naselja Padalište organizovali su drugi protest kako bi ukazali na problem sa kojim se bore već šesti dan. U trenutku epidemije koronavirusa, kada svi upozoravaju na to koliko je bitno održavanje lične higijene, oni su bez vode.

Večerašnjem okupljanju je prisustvovalo desetak ljudi jer su se brojni meštani razbežali zbog jake kiše koja je padala. 

Silvana Marinković iz ovog naselja kaže da ne zna razloge za isključenje vode.

„Mi šesti dan zaredom nemamo vodu. Voda u toku dana ponekad dođe na pola sata, ali samo u prizemlju i eventualno do prvog sparata. Iz nadležnih institucija su obećali da će danas doći, međutim, niko se nije odazvao. Mi ne znamo šta da radimo, ovo je ovo postao veliki problem jer može doći i do zaraze“, objašnjava Marinkovićeva.

Novica Stolić ističe da je problem što i "kada voda nakratko dođe, ona 20 minuta nije za upotrebu“ pošto je prljava.

„Voda je loša za piće, ali i za održavanje lične higijene. Svi apeluju da peremo ruke zbog epidemije koronavirusa, a mi vodu ni za piće nemamo“, kazao je Stolić i dodao:

„Mi tražimo samo da nam obezbede uslove da živimo kao sav normalan svet u 21. veku“.

Iako je tokom jučerašnjeg protesta najavljeno da će nezadovoljne građane posetiti predstavnici Opštine Gračanica, oni se večeras nisu pojavili. 

Na Padalištu se nalaze četiri stambene zgrade u kojima živi oko 80 porodica.Ostale vesti

Đurić: Srbija se neće odreći svojih svetinja na KiM
Na albanskoj televiziji “Top kanal” 30. maja je prikazan dokumentarni film "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju", u kojem se “falsifikuju istorijske činjenice s ciljem promovisanja velikoalbanske politike”, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Marko Đurić poručuje da se “Srbija nikada i ni po koju cenu neće odreći svojih svetinja na KiM”.
  • 02.06.2020
Gračanica: Brojni primeri solidarnosti tokom epidemije koronavirusa
Brojne nevladine organizacije, kompanije, institucije, ali i pojedinci na Kosovu su humanitarnim akcijama dali proteklih meseci doprinos borbi protiv koronavirusa. Šivenje zaštitnih maski, izrada vizira i dostava humanitarnih paketa samo su neki od primera solidarnosti i humanosti u opštini Gračanica.
  • 02.06.2020
Od ponedeljka povratak dece u vrtiće
Predškolska ustanova Đurđevak mališanima ponovo otvara svoja vrata 8. juna. Nakon što je opština Gračanica izvršila dezinfekciju svih osam objekata ove ustanove, zaposleni privode kraju pripreme za povratak dece. Međutim, za boravak u obdaništima neophodna je potvrda pedijatra da je dete zdravo.
  • 02.06.2020
Kazne za nepoštovanje zdravstvenih mera u kafićima i restoranima
Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se ne poštuju preporuke Ministarstva zdravlja Kosova tokom perioda pandemije Kovid 19, biće kažnjavani novčano, potvrdio je za RTV Kim direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.
  • 02.06.2020
Kilometarske kolone na Jarinju
Na prelazu Jarinje već drugi dan su kilometarske kolone kamiona sa srpskim tablicama.
  • 01.06.2020
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020