Vesti
Društvo

Novi protest meštana Donje Bitinje zbog gašenja izvora

Meštani Donje Bitinje, Srbi i Albanci, koji su pre nekoliko dana ostali bez vode, ponovo su danas protestovali ispred opštine tražeći da se prekinu radovi na izgradnji mini hidrocentrale.
Novi protest meštana Donje Bitinje zbog gašenja izvora
Sa prekjučerašnjeg protesta ispred Opštine Štrpce (Preuzeto sa Fejsbuka)

Šezdesetak meštana ovog multietničkog sela u opštini Štrpce ponovo se okupilo ispred zgrade lokalne samouprave kako bi nadležnima ukazali na problem sa kojim se suočavaju već nekoliko dana.

Kako je za RTV Kim kazao jedan od učesnika protesta Idriz Arifi, nekoliko meštana danas je razgovaralo sa predstavnicima lokalne samouprave koji su, kaže, obećali da će se problem rešiti.

„Oni su primili delegaciju sastavljenu od obe nacije, četvoro ili petoro njih je otišlo. Obećali li su da će preduzeti mere. Voda je nakratko došla, međutim, evo sad čujem da je jedan čovek bio kod izvora i kaže da je voda opet nestala“.

Arifi kaže da je izvor vode Blizumir kojom se meštani snabdevaju probio na drugo mesto a da su radnici firme „Matkos grup“ koja gradi mini hidro centralu prekrili tu vodu zemljom, kako bi „sakrili problem“.

„Ne znamo ni sami više šta da radimo, ne znam gde da se uputimo. Nama je prvo mesto opština. Oni stalno obećavaju nešto ali onda ništa. Obećavali su da više neće da se vrše radovi dok se ne reši ovo pitanja a radnici i dalje rade svoj posao za mini hidrocentralu“, kaže Afiri.Ostale vesti

Vladika Teodosije vraćen sa Jarinja, nisu mu dali da prenese med za manastir

Vladika Raško-prizrenski Teodosije vraćen je sinoć sa punkta Jarinje, pošto mu službenici kosovske carinske službe nisu dozvolili da prenese dve kante meda za manastir Gračanicu.

  • 14.08.2020
Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira
I pored vrlo eksplicitne zabrane gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zakone u kosovskom zakonu o Specijalnim zonama, nedvosmislenog stava Saveta za implementaciju ovog zakona i stava međunarodnih predstavnika na Kosovu da je gradnja magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira protivzakonit akt, lokalne kosovske vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, krenule su ovih dana sa intenzivnim radovima unutar zaštićene zone, saopšteno je iz Eparhije Raško-prizrenske.
  • 14.08.2020
Produženo kretanje na severu Kosova

Građani severa Kosova od danas će moći da se kreću sat i po vremena duže, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 13.08.2020
Detaljan plan nastave u srednjim školama
Ministarstvo prosvete pripremilo je za srednje škole dva modela nastave po kojima može da se realizuje planirani program - nastava po kombinovanom modelu i nastava na daljinu. U učionicama će biti najviše 15 đaka, svaki će sedeti sam u klupi, a biće obustavljene sve aktivnosti kod kojih je moguće pojačano stvaranje aerosola.
  • 12.08.2020
Karačevo: Protest stanovnika protiv ulaska srpske žandarmerije
Stanovnici Karačeva protestovali su danas protiv ulaska srpske žandarmerije u to selo.
  • 12.08.2020
Gračanica: Šetnja na Međunarodni dan mladih
Nevladina organizacija “Centar manjinske zajednice“ organizovala je šetnju od centra Gračanice do manastira sa parolama povodom Međunarodnog dana mladih, a glavni cilj akcije je bio ukazivanje na loš položaj mladih na teritoriji opštine Gračanica.
  • 12.08.2020