Vesti
Društvo

Novi krov nad glavom za 82 porodice u Kosovskoj Mitrovici

U severnoj Kosovskoj Mitrovici mladi bračni parovi, višečlane porodice i socijalno ugrožena lica – 82 porodice, dobile su krov nad glavom. Izgradnju sedam stambenih zgrada finansijski su pomogli Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Rešenja o dodeli stanova uručena su im pred sam kraj prošle godine.
Novi krov nad glavom za 82 porodice u Kosovskoj Mitrovici
Foto RTS

U jedan od stanova za mlade bračne parove uselila se četvoročlana porodica Banjac. Stan od 63 kvadratna metra nalazi se u naselju Crveni signal u centru Kosovske Mitrovice.

"Rešili smo jedan veliki problem, stambeno pitanje. Živeli smo u albanskom stanu, plaćali smo kiriju. Nismo bili u mogućnosti da to stambeno pitanje rešimo, ne znam, nekim kreditom ili tako nešto", kaže Draško Banjac iz Kosovske Mitrovice.

Novi stan će dobiti i Senka Tošić. Staratelj je trinaestogodišnjem Iliji Zdravkoviću koji je slep od rođenja. Majka ga je ostavila na pragu Senkine adaptirane garaže kada je imao svega pet meseci.

"Mnogo nam znači za njegov bolji život, jer ovo je garaža. Hladno je, ima vlage. Sutra kada mene ne bude bilo, on će imati krov nad glavom", ističe Senka Tošić, starateljka.

Do kraja marta biće završene i još dve stambene zgrade u naselju Crveni signal. U jedan od stanova useliće se šestočlana porodica Stojković.

"Ovo je još jedan od razloga da živimo i ostanemo ovde u Kosovskoj Mitrovici. I ovom prilikom bih se zahvalio svima koji su omogućili moj bolji i dalji život ovde na Kosovu i Metohiji", naglašava Saša Stojković iz Kosovske Mitrovice.

Do sada je na severu Kosova i Metohije stambeno zbrinuto oko 500 porodica.

"Kosovska Mitrovica je gradilište, ali pre svega čvrst opstanak na prostoru Kosmeta ogleda se kroz tu postojanost, gradnju i odlučnost mladih ljudi da ovde žive i stvaraju porodicu", navodi Aleksandar Spirić, predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice.

U 2020. godini u Kosovskoj Mitrovici biće izgrađeno 10 stambenih zgrada za mlade bračne parove, višečlane porodice i socijalne kategorije stanovništva.Ostale vesti

U Zubinom Potoku postavljena cisterna sa dezinfekcionim sredstvom
U centru Zubinog Potoka postavljena je cisterna sa koje građani mogu uzeti sredstvo za dezinfekciju.
  • 07.04.2020
Štrpce: Dobrovoljna akcija „Dajte krv“
Akcija dobrovoljnog davanja krvi biće organizovana 8. i 9. aprila, u terminu od 09:00 do 13:00 časova u Štrpcu, u saradnji sa Zavodom za transfuziju iz Gračanice i Kosovske Mitrovice, kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim sekretar Crvenog krsta iz Štrpca Ivica Pužić.
  • 06.04.2020
Vučić: Na Kosovo upućeno 248 kamiona robe
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da je u prethodnih nekoliko dana na Kosovo upućeno 248 kamiona sa robom i dodao da tamo nema nestašice proizvoda.
  • 06.04.2020
Hleb za ugrožene od trgovca iz Gračanice
Trgovac iz Gračanice Igor Aritonović dostavljaće narednih mesec dana hleb, uz pomoć volontera, ugroženim porodicama. Osnovna životna namirnica će danas biti podeljena stanovnicima Kontejnerskog naselja u Gračanici i naselja Bergen u Ugljaru.
  • 06.04.2020
Dostava hrane i lekova na biciklima
Video klip o distribuciji hrane na biciklima koji su osmislili članovi NVO Mlada aktivna Gračanica osvojio je treće mesto na takmičenju „Hakuj krizu na Kosovu“. „Naša ideja proglašena je najboljom u oblasti „Budućnost poslovanja i ekonomije“, kaže za RTV Kim Petar Đorđević.
  • 06.04.2020
Kosovski Trust za jedan dan izgubio 12,8 miliona evra
Kriza na globalnim finansijskim tržištima, zbog pandemije koronavirusa, uticala je i na novac kosovskih poreskih obveznika koji se čuvaju u Fondu penzijske štednje. Za samo jedan dan, Fond je izgubio više od 12,8 miliona evra investicija, prenosi Koha Ditore.
  • 06.04.2020