Vesti
Društvo

Novi krov nad glavom za 82 porodice u Kosovskoj Mitrovici

U severnoj Kosovskoj Mitrovici mladi bračni parovi, višečlane porodice i socijalno ugrožena lica – 82 porodice, dobile su krov nad glavom. Izgradnju sedam stambenih zgrada finansijski su pomogli Vlada Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju. Rešenja o dodeli stanova uručena su im pred sam kraj prošle godine.
Novi krov nad glavom za 82 porodice u Kosovskoj Mitrovici
Foto RTS

U jedan od stanova za mlade bračne parove uselila se četvoročlana porodica Banjac. Stan od 63 kvadratna metra nalazi se u naselju Crveni signal u centru Kosovske Mitrovice.

"Rešili smo jedan veliki problem, stambeno pitanje. Živeli smo u albanskom stanu, plaćali smo kiriju. Nismo bili u mogućnosti da to stambeno pitanje rešimo, ne znam, nekim kreditom ili tako nešto", kaže Draško Banjac iz Kosovske Mitrovice.

Novi stan će dobiti i Senka Tošić. Staratelj je trinaestogodišnjem Iliji Zdravkoviću koji je slep od rođenja. Majka ga je ostavila na pragu Senkine adaptirane garaže kada je imao svega pet meseci.

"Mnogo nam znači za njegov bolji život, jer ovo je garaža. Hladno je, ima vlage. Sutra kada mene ne bude bilo, on će imati krov nad glavom", ističe Senka Tošić, starateljka.

Do kraja marta biće završene i još dve stambene zgrade u naselju Crveni signal. U jedan od stanova useliće se šestočlana porodica Stojković.

"Ovo je još jedan od razloga da živimo i ostanemo ovde u Kosovskoj Mitrovici. I ovom prilikom bih se zahvalio svima koji su omogućili moj bolji i dalji život ovde na Kosovu i Metohiji", naglašava Saša Stojković iz Kosovske Mitrovice.

Do sada je na severu Kosova i Metohije stambeno zbrinuto oko 500 porodica.

"Kosovska Mitrovica je gradilište, ali pre svega čvrst opstanak na prostoru Kosmeta ogleda se kroz tu postojanost, gradnju i odlučnost mladih ljudi da ovde žive i stvaraju porodicu", navodi Aleksandar Spirić, predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice.

U 2020. godini u Kosovskoj Mitrovici biće izgrađeno 10 stambenih zgrada za mlade bračne parove, višečlane porodice i socijalne kategorije stanovništva.Ostale vesti

Nova isporuka pomoći EU Kosovu

Šefica Kancelarije i specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova, isporučiće danas 6.000 kompleta testova za Kovid-19, 90 bolničkih kreveta, preko 67.000 respiratornih maski i drugu medicinsku opremu kosovskom Ministarstvu zdravlja, kao vid podrške zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa.

  • 02.07.2020
Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj predložio je danas vladi paket novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. Među usvojenim merama, najviše je onih koje se odnose na institucije i biznise.
  • 01.07.2020
Počelo potpisivanje peticija u Novom Badovcu i Sušici
Meštani Novog Badovca i Sušice, nakon protesta prošle subote zbog višednevne nestašice vode, počeli su sa potpisivanjem peticije koju će uručiti Regionalnoj kompaniji za vodosnabdevanje „Priština“. Prikupljeno je 250 potpisa, a potpisivanje se nastavlja i dalje. Stanovnici Novog Badovca potpisuju i posebnu peticiju koju nameravaju da upute Opštini Gračanica.
  • 01.07.2020
Nastava na daljinu i u septembru?
Ministar prosvete Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio da bi bilo pošteno da se Ministarstvo pripremi za održavanje nastave na daljinu u septembru.
  • 01.07.2020
Gračanica: “Nije svejedno”, a kafići puni
Uprkos povećanom broju zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu poslednjih dana, život na centralnom Kosovu se, na prvi pogled, odvija uobičajenim ritmom. Kafići su puni, a deluje da su na oprezu samo stariji građani.
  • 30.06.2020
Mediji na Kosovu u doba korone: Više publike - manje prihoda
Nedostupnost sagovornika iz zdravstvenih ustanova, problem sa prevodom na srpski jezik i nedostatak fondova za projektno finaniranje, glavni su problemi mnogih srpskih medija na Kosovu, tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa. Kako se mediji suočavaju sa ovim, ali i ostalim problemima i koja je uloga i značaj medija tokom pandemije, istraživale su kolege iz Medija centra u Čaglavici.
  • 30.06.2020