Vesti
Društvo

Novi dom za 24 porodice u Kosovskoj Mitrovici

Među stanovništvom Kosovske Mitrovice mnogo je onih koji su u tom gradu našli utočište, pošto su morali da napuste svoja ogništa. Za njihov opstanak, ali i mladih bračnih parova, ove godine izgrađena su 104 stana, a najavljuje se i izgradnja novih.
Novi dom za 24 porodice u Kosovskoj Mitrovici
Kosovska Mitrovica (Foto arhiva Kim)

Posle dugih podstanarskih godina, 24 porodice, uglavnom mlađi bračni parovi, ali i socijalno ugrožena lica, novu 2019. dočekaće u svojim stanovima.

"Ja sam inače raseljeno lice iz Istoka, od 1999. godine sam u Kosovskoj Mitrovici, pa bih iskoristio priliku da se zahvalim. Posle 20 godina meni je konačno rešeno životno pitanje, možete zamisliti koliko sam ja srećan čovek, naravno i moja familija cela. Biće uskoro i beba", kaže Igor Uljarević.

Mirjana Ilić navodi da je ovo savršen kraj godine i neočekivan.

"Mada smo priželjkivali, od 2003. godine živim kao podstanar sa svojom porodicom", dodaje Ilićeva.

Preko Direkcije za stambeni i poslovni prostor ove godine izgrađena su 104 stana, a od februara počinje izgradnja novih, rekao je predsednik privremenog organa Kosovske Mitrovice, naglašavajući da je prioritet u narednoj godini punoj izazova stvaranje što boljih uslova za ostanak i opstanak mladih.

"Ono što je veoma značajno za nas jeste da budemo malo više solidarniji, gotovo da nas u našem gradu malo ima, ne smemo dozvoliti da se pre svega delimo, niti politički, niti na bilo koji način, već svi moramo ujedinjeni, složno gledati budućnost naše dece", ističe Aleksandar Spirić, predsednik privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica.

Priznanjima grada nagrađeno je i šesnaestoro zaslužnih pojedinaca i ustanova, kao i četvoro najboljih učenika, a dobitnici specijalnih priznanja su i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.Ostale vesti

Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022
Tradicionalna jela Kosova i Metohije na Etno sajmu hrane i pića
Preko 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz regiona Jugoistočne Evrope učestvuje na ovogodišnjem etno sajmu, koji je održava od 24. do 27. novembra u hali 3 Beogradskog sajma. Među izlagačima tradicionalne hrane je i Danijela Simonović iz Batusa koja predstavlja tradicionalnu hranu Kosova i Metohije.
  • 25.11.2022
Srbija najlošija u regionu po siromaštvu medija, govoru mržnje
Srbija je u toku 2021. godine imala najlošiji sistem informisanja u regionu od zemalja koji su obuhvaćeni godišnjim barometarom američke nevladine organizacije Ajreks (IREX). Srbija je najlošije ocenjena u indikatorima koji ocenjuju širenje mržnje uz pomoć medija i finansiranje medija.
  • 24.11.2022