Vesti
Društvo

Novake: Sve učestalije krađe

Zbog učestalih krađa u selu Novake kod Prizrena Srbi zabrinuti za bezbednost svojih porodica.
Novake: Sve učestalije krađe
Povratničko selo Novake (Foto KIM)

Mirče Gligorijević u selu Novake živi sa suprugom i malim detetom. Kaže da do pre godinu dana nije bilo problema ali da su sada sve učestalije krađe i napadi na srpske kuće.

„Dolaze noću i kradu. Ukrali su nam veliki i mali traktor, razbijaju kuće, tamo gde trenutno niko ne živi“, rekao je Gligorijević.

Ovoj porodici ukradeno je i nekoliko kosačica za travu, preko 50 litra rakije, a sinoć im je nestao i alat.

Gligorijević kaže da policajci dođu da obave uviđaj ali da se sve završava na tome.

„Do sada nisu uhapsili nikog. Mesecima kako nam se ovo dešava i još niko nije odgovarao. Ne znamo kome da se obratimo da bismo bili mirni.

Nakon što smo kontaktirali policiju u okrugu Prizren, obavestili su nas da će nam u toku dana dostaviti informacije o ovom slučaju ukoliko dobiju zvaničan dopis i budu imali vremena a odgovore.

U ovo, jedino srpsko selo u prizrenskom okrugu povratnici su se vratili 2003. godine. U tridesetak srpskih kuća uglavnom živi starije stanovništvo.Ostale vesti

EU uz dogovor s Nemačkom usvojila plan o automobilima posle 2035.
Ministri Evropske unije usvojili su plan da od 2035. novi automobili sa motorom na unutrašnje sagorevanje mogu da se registruju samo ako koriste klimatski neutralna goriva, saopštila je švedska ministarka energetike Eba Buš.
  • 28.03.2023
Srbija među evropskim zemljama sa najviše slučajeva zastrašivanja novinara
Srbija je u 2022. bila jedna od evropskih zemalja sa najviše zabeleženih slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja novinara, navodi se u najnovijem godišnjem izveštaju partnerskih organizacija Platforme Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara.
  • 28.03.2023
Goraždevac: Već dva meseca bez predsednika PO, građani bez plata i drugih davanja
Mnogi žitelji Goraždevca trenutno jedva sastavljaju kraj sa krajem, jer već dva meseca Vlada Srbije okleva da imenuje predsednika Privremenog organa za Peć. Radnici ovog tela ne primaju plate već tri meseca, poljoprivrednici po prvi put nemaju mogućnost da apliciraju za podršku u repromaterijalu za prolećnu setvu, a stali su i svi ostali procesi u nadležnosti predsednika. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu za Radio Goraždevac da će pomoći i krivicu svaljuju na bivšeg predsednika Miloša Dimitrijevića, jer nije predao pečat. Dimitrijević kaže da će izvršiti primopredaju ali da nema sa kim, jer Vlada ne imenuje novo lice.
  • 28.03.2023
Javni poziv za dodelu stanova u Lapljem Selu i Gračanici
Кomisija za sprovođenje trogodišnjeg stambenog programa Opštine Gračanica raspisala je Javni poziv za prikupljanje zahteva za dodelu stambenih jedinica u Lapljem Selu i Gračanici.
  • 28.03.2023
Poetski karavan Vlaste Cenića u Velikoj Hoči

U organizaciji Doma kulture „Gračanica“ poznati pesnik i profesor srpskog jezika i književnosti Vlasta Cenić posetio je danas Veliku Hoču, gde je u OŠ "Svetozar Marković" recitovao stihove svojih pesama učenicima.

  • 28.03.2023
Nova galerija u Mitrovici: Od slika, edukativnog programa, do restauracije nameštaja
Kosovska Mitrovica bogatija je za još jednu umetničku galeriju. U pitanju je galerija „369“, koju su juče samoinicijativno otvorile dipolomirane slikarke Anđela Radenković i Sanja Živković. Ove umetnice su za KoSSev portal govorile o tome kako su došle na ideju da otvore sopstvenu galeriju, o predstojećim aktvinostima, kao i o planovima za budućnost.
  • 28.03.2023