Vesti
Društvo

Nova trovanja pasa u Mitrovici

Tokom prethodna tri dana otrovana su četiri psa u Kosovskoj Mitrovici, saopšteno je iz Udruženja za zaštitu životinja “Šapa”.
Nova trovanja pasa u Mitrovici
Ilustracija (Foto Udruženje Šapa)

Kako se navodi u saopštenju “Šape”, u ulici Vlade Ćetkovića otrovana dva psa – Dunja i Dobrica, a kod restorana “Beli Dvor” danas je otrovan treći pas, dok je jednom vlasničkom psu takođe ukazana pomoć zbog trovanja, dodaju.

„Spašeni su zahvaljujući brzoj reakciji komšija i veterinara iz ‘MitroVet’. Slučajevi su prijavljeni, policija je izašla na lice mesta, a ostaci otrova su uklonjeni“, kažu iz Udruženja "Šapa".

Na osnovu ispoljenih simptoma, navodno je korišćen ‘Furadan’, otrov sa najvećom akutnom dozom toksičnosti za ljude, koji je više od deset godina zabranjen u većini evropskih zemalja“, tvrde u “Šapi”.

Poručuju da je “trovanje životinja krivično delo, a korišćenje otrova na javnim površinama još jedno krivično delo ugrožavanja javne bezbednosti i životne sredine”.

„Trovanje ne rešava problem, ne mogu se svi psi na ulici otrovati, ali mogu nečija deca koja se igraju na istim tim ulicama. Maltretiranje životinja je krivično delo. Nemojte gađati i šutirati pse, zato što time ugrožavate i sebe i druge koji će nakon vas doći u kontakt sa njima“, naglašavaju u Udruženju “Šapa”.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
  • 28.06.2022