Vesti
Društvo

Nova strategija za opstanak povratnika

Ministarstvo za zajednice i povratak izradilo je novu strategiju za povratak raseljenih na Kosovo.

Nova strategija za opstanak povratnika
Jevtić i Hegenauer na konferenciji (Foto Kim)

Ta strategija, kako je objasnio ministar Dalibor Jevtić, omogućava bezbednost povratnika, zaštitu njihove private svojine i rešavanje slučajeva uzurpacije.

Međutim, da bi se sve to ostvarilo potrebna je međuinstitucionalna saradnja.

“Nakon što Vlada Kosova usvoji taj dokument, druge institucije će se obavezati da budu uključene u rešavanje spornih pitanja kada je reč o povratnicima. Smatram da će pomoć drugih institucija doprineti efikasnijim rešenjima ”, rekao je Jevtić na Regionalnoj konferenciji održanoj danas u okolini Prištine.

Jevtić je ponovio da nije zadovoljan brojem povratnika na Kosovu u proteklih 10 godina.
 
“Uzurpirana imovina, redovne krađe privatne svojina i ugrožena bezbednost su samo neki od argumenata zbog kojih mnoga raseljena lica ne žele da se vrate, objašnjava Dalibor Jevtić dodajući da mora da se poboljša saradnja sa drugim institucijama koje su nadležne za rešavanje tih problema.

Jedan od glavnih problema koji treba rešiti je i pitanje kolektivnih centara, kaže Jevtić, ističući da uslovi za život na ovakvim mestima nisu dostojni čoveka.
Ministar Jevtić je zatražio od Vlade Kosova povećanje budžeta za proces povratka raseljenih na Kosovo.

Time bi se, ističe Jevtić, u kraćem periodu vratile mnoge porodice, jer bi odugovlačenje umanjilo i zatheve za povratak.

Šef misije UNHCR na Kosovu Džo Hegenauer, podsetio je da Ustav Kosova garantuje svima pravo na povratak. On se složio da je Ministarstvu za zajednice i povratak potrebna pomoć drugih institucija po tom pitanju.

“Odgovornost UNHCR-a  je da prikupi podatke o zahtevu za povratak, analizira ih, napravi presek i preda ih Ministarstvu za zajednice i povratak. Nakon toga podaci se dostavljaju Vladi Kosova, a na njoj je da odluči koje će korake dalje da preduzme”, kaže Hegenauer.

Današnjoj konferenciji  prisustvovali su i predstavnici Kancelarije EU na Kosovu, predstavnici stranih ambasada i regionalne organizacije.Ostale vesti

Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020
Posle više protesta, meštani Gračanice biće priključeni na novu kanalizacionu mrežu
Meštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.
  • 25.09.2020
Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020