Vesti
Društvo

Nova stomatološka ordinacija u Velikoj Hoči

Nedavno je u Velikoj Hoči otvorena nova stomatološka ordinacija, koja je, prema rečima samih meštana, od ogromnog značaja za selo, jer stanovnici neće morati da odlaze dalje po ovu uslugu. Ispred ordinacije pacijenti čekaju u redu, a unutra mlada, nasmejana, i po reakcijama onih koji čekaju, stručna lica.
Nova stomatološka ordinacija u Velikoj Hoči
Ilustracija (Radio Goraždevac)

Iz ordinacije izlazi Brankica Millić, zadovoljna tretmanom zuba - po prvi put u svom selu.

“Mnogo znači, na vreme se javimo i veoma je efikasno. Njima znači i nama, kao stanovnicima ovde. Mnogo znači stvarno, hvala svima koji su doprineli da se oni zaposle i da imamo zubara“, kaže za Radio Goraždevac Brankica Milić.

Ova stomatološka ordinacija je nedavno počela sa radom. Njeno otvaranje podržali su mnogi. Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Medicinski fakultet u Kosovskoj Mitrovici, udruženje Srpska solidarnost i Srpska pomoć iz Kanade, zaslužni su za njeno otvaranje, kaže zahvalno novouposleni stomatolog Vladica Stašić.

„Za mene to je prilika da mogu da radim, da se dalje usavršavam i, takođe, da ostanem u svom mestu u Velikoj Hoči i to je najveća ideja bila i kancelarije za Kosovo i Metohiju. Na taj način su oni pokazali da su im bitni ljudi koji žive ovde“ kaže Stašić.

Otvaranjem ove ordinacije stvorena su i nova radna mesta za mlade, diplomirane kadrove koji će ostati ovde da žive. Sa druge strane, mnogo je bolja usluga za stanovnike Velike Hoče. Stomatolog Stašić kaže da volja mladih da ostanu postoji, ali da mnogi nemaju takvu mogućnost.

„Postoji volja od strane države, ali nema toliko prilika za zapošljavanje i svedoci smo toga da često mladi odlaze iz ovih krajeva, baš zbog toga što nemaju mogućnost da rade, na kraju i da se usavršavaju, da ostanu i stvaraju porodice ovde“, rekao je on.

Stomatološka sestra Maja Miljković je takođe nedavno počela da radi, zasnovala je brak i nada se da će ostati da živi u Velikoj Hoči.

„Ovde živim, ovde sam udata i osnovala porodicu, tako da mi mnogo znači što ostajem ovde kao svoj na svome. Takođe, isto znači i našim građanima, samim tim, što ne moraju da putuju do Kosovske Mitrovice ili do Orahovca da bi išli kod stomatologa. Ovim smo i njima olakšali da svoje zube leče“, kala je ona.

Zaposleni u ovoj ordinaciji navode da  su većinu neophodnog za rad obezbedili, ali da im još uvek fale neki aparati kako bi mogli da rade sve intervencije u oblasti dentalne medicine, kao što su apeks lokator i aparat za čišćenje kamenca.Ostale vesti

Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022
Tradicionalna jela Kosova i Metohije na Etno sajmu hrane i pića
Preko 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz regiona Jugoistočne Evrope učestvuje na ovogodišnjem etno sajmu, koji je održava od 24. do 27. novembra u hali 3 Beogradskog sajma. Među izlagačima tradicionalne hrane je i Danijela Simonović iz Batusa koja predstavlja tradicionalnu hranu Kosova i Metohije.
  • 25.11.2022
Srbija najlošija u regionu po siromaštvu medija, govoru mržnje
Srbija je u toku 2021. godine imala najlošiji sistem informisanja u regionu od zemalja koji su obuhvaćeni godišnjim barometarom američke nevladine organizacije Ajreks (IREX). Srbija je najlošije ocenjena u indikatorima koji ocenjuju širenje mržnje uz pomoć medija i finansiranje medija.
  • 24.11.2022