Vesti
Društvo

Nova pijaca, nova lokacija

Od danas je u Gračanici pijaca na novoj lokaciji. Prvi dan nakon što su se prodavci preselili na novu pijacu, gužva.
Nova pijaca, nova lokacija
(Foto KIM)

Petnaest tezgi, koliko ih ima, nije dovoljno za sve prodavce, pa je većina svoje proizvode izložila na betonu. Ni objekat namenjen za prodaju mlečnih i mesnih proizvoda još nije useljen. Opština će, kako kaže direktor Javnih službi u Opštini Aleksandar Mihajlović, raspisati konkurs za zaniteresovane koji će tu otvoriti mesaru i prodavnicu mlečnih proizvoda.

I kupci i prodavci slažu se da su uslovi na novoj pijaci mnogo bolji. Za kupce je, kako kažu, najvažnije što su prodavce sklonili sa ulice. “Tamo je bilo pored puta gde je prašina. Ne može sir i mleko da se prodaje na ulici. Ovo je uvučeno, nije na ulici, a pre svega liči na pijacu, kaže Divna Rakić iz Gračanice.

Dušan Milićević, prodavac iz Donje Brnjice zamera što na pijaci nema dovoljno prostora za parkiranje automobila. “Uslovi su bolji, to je jasno, čisto je, pokriveno da prodavci ne kisnu, međutim nema dovoljno parkinga za kupce, malo je tesno”.

Oni koji su jutros došli prvi zauzeli su tezge. Njihovo korišćenje se trenutno ne naplaćuje, a da li će tako i ostati zavisi od samih prodavaca i toga koliko smeća ostavljaju iza sebe, tvrde nadležni u opštini. “To zavisi od njih, ja sam im rekao da ako budu sami održavali higijenu na ovom prostoru onda neće biti napalte, ali ako ne budu onda ćemo morati nekoga da platimo, odnosno angažujemo da to održava. Za sada Opština ne vrši nikakvu naplatu, kaže direktor Odeljenja javnih službi Aleksandar Mihajlović”.

Trgovce koji su godinama prodavali na ulici preko puta policijske stanice, više puta su upozoravali građani, policija i prethodna vlast da to nije adekvatno mesto za prodaju hrane, ali se oni odatle nisu sklanjali. Čelnici nove opštine su pre par dana dali rok do 2.januara da se prodavci presale ili će primenjivati kazne predviđene zakonom.

“Ljudi su shvatili da će im ovde biti mnogo bolje. Nekad lepa reč vredi mnogo više i to je bio ključ. Njima je ovde sasvim dobro. Mi ćemo im pomagati da rade što bolje i da te proizvode koje sa teškom mukom proizvode što više prodaju i obezbede sebi egzistenciju”, rekao je Branimir Stojanović, gradonačelnik Gračanice.

Ovo nije prva pijaca sagrađena u Gračanici, u neposrednoj blizini manastira postoji još jedan objekat koji je imao tu namenu, ali su ga trgovci ignorisali. Trenutno ga koristi Javno komunalno preduzeće koje funkcioniše pri Skupštini grada Priština.

Mesto gde su do samo pre par dana trgovci prodavali svoje proizvode danas je potpuno očišćeno od smeća koje su to ostavili.

Novu pijacu izgradila je prethodna lokalna vlast koju je vodio Bojan Stojanović.Ostale vesti

Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021