Vesti
Društvo

Nova pijaca, nova lokacija

Od danas je u Gračanici pijaca na novoj lokaciji. Prvi dan nakon što su se prodavci preselili na novu pijacu, gužva.
Nova pijaca, nova lokacija
(Foto KIM)

Petnaest tezgi, koliko ih ima, nije dovoljno za sve prodavce, pa je većina svoje proizvode izložila na betonu. Ni objekat namenjen za prodaju mlečnih i mesnih proizvoda još nije useljen. Opština će, kako kaže direktor Javnih službi u Opštini Aleksandar Mihajlović, raspisati konkurs za zaniteresovane koji će tu otvoriti mesaru i prodavnicu mlečnih proizvoda.

I kupci i prodavci slažu se da su uslovi na novoj pijaci mnogo bolji. Za kupce je, kako kažu, najvažnije što su prodavce sklonili sa ulice. “Tamo je bilo pored puta gde je prašina. Ne može sir i mleko da se prodaje na ulici. Ovo je uvučeno, nije na ulici, a pre svega liči na pijacu, kaže Divna Rakić iz Gračanice.

Dušan Milićević, prodavac iz Donje Brnjice zamera što na pijaci nema dovoljno prostora za parkiranje automobila. “Uslovi su bolji, to je jasno, čisto je, pokriveno da prodavci ne kisnu, međutim nema dovoljno parkinga za kupce, malo je tesno”.

Oni koji su jutros došli prvi zauzeli su tezge. Njihovo korišćenje se trenutno ne naplaćuje, a da li će tako i ostati zavisi od samih prodavaca i toga koliko smeća ostavljaju iza sebe, tvrde nadležni u opštini. “To zavisi od njih, ja sam im rekao da ako budu sami održavali higijenu na ovom prostoru onda neće biti napalte, ali ako ne budu onda ćemo morati nekoga da platimo, odnosno angažujemo da to održava. Za sada Opština ne vrši nikakvu naplatu, kaže direktor Odeljenja javnih službi Aleksandar Mihajlović”.

Trgovce koji su godinama prodavali na ulici preko puta policijske stanice, više puta su upozoravali građani, policija i prethodna vlast da to nije adekvatno mesto za prodaju hrane, ali se oni odatle nisu sklanjali. Čelnici nove opštine su pre par dana dali rok do 2.januara da se prodavci presale ili će primenjivati kazne predviđene zakonom.

“Ljudi su shvatili da će im ovde biti mnogo bolje. Nekad lepa reč vredi mnogo više i to je bio ključ. Njima je ovde sasvim dobro. Mi ćemo im pomagati da rade što bolje i da te proizvode koje sa teškom mukom proizvode što više prodaju i obezbede sebi egzistenciju”, rekao je Branimir Stojanović, gradonačelnik Gračanice.

Ovo nije prva pijaca sagrađena u Gračanici, u neposrednoj blizini manastira postoji još jedan objekat koji je imao tu namenu, ali su ga trgovci ignorisali. Trenutno ga koristi Javno komunalno preduzeće koje funkcioniše pri Skupštini grada Priština.

Mesto gde su do samo pre par dana trgovci prodavali svoje proizvode danas je potpuno očišćeno od smeća koje su to ostavili.

Novu pijacu izgradila je prethodna lokalna vlast koju je vodio Bojan Stojanović.Ostale vesti

Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020
Od aprila na Kosovo izvezeno robe u vrednosti od 35 miliona evra
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je u periodu od 1.aprila do 25.maja na Kosovo izvezeno roba u vrednosti od 35 miliona evra, što je više nego duplo manje u odnosu na isti period pre nego što je Vlada Kosova uvela uvećane takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
  • 27.05.2020
Sneg na Brezovici
Ćudljivo vreme krajem maja višim planinskim predelima donelo je sneg. Pored Kopaonika, zabelela se i Brezovica.
  • 26.05.2020