Vesti
Društvo

Nova novčanica od 10 evra

Nova novčanica od 10 evra biće sutra puštena u opticaj.
Nova novčanica od 10 evra
Novih 10 evra (Foto ntd.tv)

Kao i nova novčanica od 5 evra, i nova novčanica od 10 evra sadrži nekoliko poboljšanja što se tiče zaštite. Hologram i vodeni žig novčanice prikazuju portret Evrope, lika iz grčke mitologije.

Na novoj novčanici je još nekoliko obeležja koja bi falsifikatorima trebalo da oteža posao. Na ivicama su izraženije reljefne linije koje se mogu osetiti blagim dodirom prsta. Osim toga, prednja strana ima reflektujuće delove.

Iako se u poslednjih nekoliko godina nije povećao broj falsifikovanih novčanica, Evropska centralna banka uvođenjem novih novčanica, želi da ide korak ispred falsifikatora.

Evropska centralna banka navodi da će se zbog iskorišćavanja zaliha i dalje izdavati i novčanice od 10 evra iz prve serije. One će biti u opticaju istovremeno s novim novčanicama od 10 evra.Ostale vesti

SPC: Patrijarh Porfirije uputio podršku srpskom narodu na Kosovu
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je večeras "snažnu poruku podrške" srpskom narodu na Kosovu, posle molebana u hramu Svetog Save na Vračaru.
  • 29.05.2023
Vladika Teodosije u Zvečanu služio moleban

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio moleban za mir u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, a potom u porti razgovarao sa narodom.

  • 29.05.2023
Zubin Potok: Meštani se razišli, novo okupljanje sutra
Meštani Zubinog Potoka koji su bili okupljeni ispred lokalne samouprave u ovom mestu su se razišli, potvrdio je za Kim radio predsednik GI "Za Zubin Potok" Milija Biševac.
  • 29.05.2023
BIRODI: Kosovo „nadtema“ u srpskim medijima u prethodnih šest meseci

Pitanje Kosova bilo je "nadtema" u informativnim programima televizija RTS, Pink, Hepi, B92, Prva i N1, gde je zauzelo gotovo trećinu ukupnog programa, pokazali su rezultati monitoringa Biroa za društvena istraživanja (BIRODI).

  • 29.05.2023
Roditelji obavešteni da se na severu Kosova prekida nastava za decu
Školske vlasti na severu donele su odluku da obustave nastavu u svim školskim ustanovama usled novonastale situacije, odnosno prisustva specijalnih jedinica Kosovske policije. Kao razlog naveli su zabrinutost roditelja i rizik po bezbednost dece. 
  • 28.05.2023
U Beogradu pronađen nestali mladić iz Kosovskog Pomoravlja
Ivan Ristić (17) iz sela Strezovce u opštini Kosovska Kamenica, koji se izgubio u petak u Beogradu, danas je pronadjen živ i zdrav u srpskoj prestonici.
  • 28.05.2023