Vesti
Društvo

Nova galerija u Mitrovici: Od slika, edukativnog programa, do restauracije nameštaja

Kosovska Mitrovica bogatija je za još jednu umetničku galeriju. U pitanju je galerija „369“, koju su juče samoinicijativno otvorile dipolomirane slikarke Anđela Radenković i Sanja Živković. Ove umetnice su za KoSSev portal govorile o tome kako su došle na ideju da otvore sopstvenu galeriju, o predstojećim aktvinostima, kao i o planovima za budućnost.
Nova galerija u Mitrovici: Od slika, edukativnog programa, do restauracije nameštaja
Galerija „369“ (Foto KoSSev)

"Sve je krenulo sasvim spontano", počinje razgovor jedna od vlasnica, Anđela Radenković.

„Sređivali smo moj stan, tj. trebalo je da se uselim i restaurirale smo zajedno fotelje, stolice i ostale stvari. To sam već radila ranije sa ocem, a onda smo došle na ideju da kupimo mašine i da krenemo to da radimo kao uslužnu delatnost“, kazala je Anđela.

U ovoj galeriji se bave različitim vrstama umetnosti. Tu je studio za restauraciju i prodaju slika, a takođe se bave i prodajom ručno pravljenih stvari od drveta.

„Ideja nam je da ovo bude salonski, tj. izložbeni prostor onoga što radimo. Pravimo ručno pravljene lampe, lustere, police, komode, stočiće…“, navode ove umetnice.

Od samog starta i realizacije ovog poduhvata, navode da im ideje same naviru, a još jedna u nizu je i prenamena nameštaja.

„Takođe ideja nam je i da vršimo prenamenu nameštaja, recimo da se od police za TV naprave tri različite police za neku drugu namenu, tako da radimo i sa ivericom“, navode ove umetnice.

Dela koja se izlažu ovoj novootvorenoj galeriji, izrađuju se u radionici koja se nalazi u Grabovcu.

Ponuda je raznolika, naglašavaju, jer sarađuju sa umetnicima sa ovih prostora, kao i iz centralne Srbije.

„Sarađujemo sa dosta umetnika, tako da imamo različitu ponudu kao što su grafike, slike, skulpture, ikone, tačnije bilo koja vrsta umetničkog izraza“, kažu vlasnice ove galerije.

Naglašavaju da rade samostalno, te da ne sarađuju ni sa jednom institucijom.

„Radimo samostalno, nezavisno i to nam je i parola i svi su nas tako savetovali da radimo“, poručuju i dodaju:

„Odlučuli smo da ne moramo ni pod čijim pravilima da igramo, nego da radimo samostalno“

Što se tiče edukativne strane, navode da će organizovati časove slikanja s ciljem pripreme za srednju školu, kao i za studente Fakulteta umetnosti.

Sva umetnička dela koja su izložena u ovoj galeriji su na prodaju, a ona koja ostanu na policama i zidovima galerije vraćaju se u radionicu gde se čuvaju i prepravljaju.

„Onda dobijamo novi nameštaj i nove slike, tako da mislim da menjamo taj koncept na svakih par meseci, da ceo taj koncept bude dinamičniji“, navode ove umetnice.

Anđela i Sanja ujedno poručuju i da svi zainteresovani posetioci takođe mogu doneti svoje nameštaje koje žele da restauriraju:

„Pa da ga mi sredimo, da od iverice potpuno promenimo namenu“, navode.

U saradnji sa ostalim umetnicima i u skladu sa njihovim kapacitetima, planiraju i tematske večeri uz izložbu i muzičku pratnju.

„To će biti praćeno kao događaj, kada budemo pravili neki dogovor sa nekim umetnikom koji bude imao kapacitet, jer veliki je prostor, da može da napuni galeriju, onda to može da bude događaj ispraćen i muzičkom večeri i ostalim vrstama“, zaključuju za KoSSev portal Anđela i Sanja.

Galerija „369“, nalazi se u ulici Ruđera Boškovića, tačnije u zgradi kod „Frukte“, a ljubitelji umetnosti moći će da je posete svakog dana u periodu od 09.00 do 19.00 časova.Ostale vesti

Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023
Nabujala reka Janjevka, opštinske službe na terenu u Gornjoj i Donjoj Gušterici

Usled obilnih padavina koje su pogodile područje Gornje i Donje Gušterice došlo je do bujanja i na par lokacija i izlivanja reke Janjevke, navode iz Opštine Gračanice.

  • 02.06.2023
Štrpce: Skup podrške Srbima sa severa Kosova
Oko 1.000 meštana opštine Štrpce okupilo se na skupu podrške Srbima na severu Kosova i poručili im da se solidarišu sa njima i njihovim problemima.
  • 02.06.2023
Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023