Vesti
Društvo

NKM pozvala na oprez prilikom izveštavanja o situaciji u Ukrajni

Kosovska Nezavisna Komisija za Medije, saopštila je da pomno prati medijsko izveštavanje o aktuelnoj situaciji u Ukrajini, posebno o programskim sadržajima koji se nude putem različitih platformi, sa posebnim naglaskom na medije porekla i bliske aktuelnoj vlasti u Ruskoj Federaciji.

NKM pozvala na oprez prilikom izveštavanja o situaciji u Ukrajni
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

"Nezavisna Komisija za Medije ovim otvorenim pismom upućuje sve svoje nosioce licenci da budu oprezni prilikom prenosa programskih sadržaja i da preduzmu sve odgovarajuće radnje kako bi izbegli širenje propagande i lažnih vesti, posebno onih iz medija ruskog porekla ili bliskih aktuelne vlast u Ruskoj Federaciji, koja može da distribuira programske sadržaje koji podstiču jezik mržnje, dezinformacija, diskriminacije, netrpeljivosti kako bi opravdali svoj rat protiv Ukrajine i koji na neki ili drugi način može ugroziti bezbednost i javni poredak Republike Kosovo", navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuku.

Napominju da su programski sadržaji koji promovišu govor mržnje i podstiču ili promovišu bilo koji oblik diskriminacije i netolerancije zabranjeni Zakonom i podzakonskim aktima NKM-a, i u tom pogledu su u potpunoj suprotnosti sa Ustavom Kosova.

"U cilju izbegavanja širenja takvog sadržaja i zaštite javnog interesa, u pružanju fer i nepristrasnih informacija javnosti o događajima od opšteg globalnog interesa, licencirani NKM-a treba da preduzmu hitne mere".

Takođe dodaju da cene ulogu svojih licenciranih medija i njihov profesionalizam u izveštavanju o situaciji u Ukrajini.Ostale vesti

Počela isplata 10.000 dinara pomoći za decu

Isplata jednokratne pomoći države roditeljima dece starosti do 16 godine počinje danas. Za mesec dana, za pomoć od 10.000 dinara prijavljeno je 1.101.232 dece.

  • 25.09.2023
Dan žalosti na Kosovu zbog ubistva policajca
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom nacionalne žalosti na Kosovu u znak pošte ubijenom policajcu Afrimu Bunjaku.
  • 25.09.2023
Kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

  • 23.09.2023
Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023