Vesti
Društvo

NIZJZ: Vodu prokuvati pre upotrebe, za piće koristiti flaširanu

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova upozorio je građane da pre korišćenja vodu obavezno prokuvaju kako bi se uništile bakterije, kao i da koriste bezbedne izvore ili flaširanu vodu za piće.
NIZJZ: Vodu prokuvati pre upotrebe, za piće koristiti flaširanu
Ilustracija (Foto Pixabay)

"Voda se mora prokuvati pre upotrebe kao bakteriološka mera bezbednosti, kako bi se sprečilo izbijanje epidemije koja se prenosi putem vode. Procedura prokuvavanja vode je jednostavna i uobičajena, ali neophodna za sprečavanje izbijanja epidemije", navode iz Instituta.

Dodaju da se usled poplava u većem delu Kosova stanje sa pijaćom vodom značajno pogoršalo, da prate epidemiološku situaciju koja je, ističu, pod kontrolom, te da nema sumnjivih slučajeva zaraznih bolesti kao posledica poplava.

Napominju da fabrike vode u područjima pogođenim poplavama imaju poteškoća u prečišćavanju vode usled njene povećane zamućenosti.

"Ekipe Nacionalnog instituta za javno zdravlje su u pripravnosti i nastavljaju redovno praćenje situacije", zaključuju iz Instituta.Ostale vesti

’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023
Stanari u Lapljem Selu dobili stambena rešenja
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uručila je stambena rešenja porodicama koje žive u stambenim zgradama u Lapljem Selu, a koje na ista čekaju više od jedne decenije.
  • 26.01.2023