Vesti
Društvo

Nivo vode u Radevu i Lepini raste, meštani u strahu

Nivo vode u Radevu i Lepini se još uvek povećava. Voda se trenutno širi ka centralnim delovima sela i preti da prodre i u ostale kuće, nakon što je u ranim jutarnjim i prepodnevnim satima poplavila domaćinstva u blizini reke Sitnice.
Nivo vode u Radevu i Lepini raste, meštani u strahu
Lepina danas (Foto Kim)

"Poplavljene su nam dve kuće, naša kuća i kuća mog sina koji tu živi sa dvoje dece, voda u njima je i do jednog metra. Od 8 sati ujutru tražili smo pomoć nadležnih organa, međutim, niko se nije odazvao pozivu, došli su tek kad su kuće poplavile. Voda je doprla do košnica sa pčelama i do dela sa stokom", kazao je Đorđe Maksimović iz Radeva.

Đokićima je u Radevu poplavljena prodavnice prehrambene robe, automobil i priključne mašine. Stoku su evakuisali.

"Voda je pre par dana počela da dolazi, međutim kako živimo pored same reke manje poplave su ovde uobičajena stvar. Ovo što se danas desilo ne pamtimo ni mi, ali ni naši preci, nikada ovoliko vode nije došlo za tako kratak period. Poplavljena nam je kuća zajedno sa prodavnicom prehrambene robe, zatim sve poljoprivredne mašine, kojih imamo dosta, pošto se bavimo poljoprivredom kao i ostali meštani sela. Životinje smo jedva uspeli da izvučemo iz vode. Auto je takođe ostao u vodi i danas smo uz pomoć komšija jedva uspeli da ga izvučemo. Najveća opasnost je voda koja još uvek dolazi i preti da poplavi i drugu kuću u kojoj živimo i koja je na malo većem uzvišenju od ostatka dvorišta. Ne znamo šta će se desiti u narednih par sati i molimo se da kiša prestane da pada", kazao je Mile Đokić.

"Ovo je nezapamćena poplava. Voda je počela da nadire jutros od tri sata i u toku dana ušla je u sve pomoćne objekte i obe kuće. Auto i traktor su mi ostali poplavljeni, kao i deo stoke. Najgore je to što voda i dalje nadolazi. Jedini koji je došao da nas obiđe je predsednik sela", rekao je Miloš Nićić iz Lepine.

"Poplavljena nam je garaža gde je smešteno žito i kukuruz, štala, špajz... Voda je stigla do drugog stepenika. Poslali su nam iz opštine džakove sa peskom, 10 džakova kojim smo zaštitili ulazna vrata od kuće", rekla je Jelena Rašić iz Lepine.

„Voda je krenula da dolazi oko 9 sati ujutru. Prvo nam se dvorište napunilo vodom, kasnije je krenula da ulazi u kuću. Voda nam je u celoj kući. Pod nam je kompletno uništen, neki od kućnih aparata su nam pod vodom. Pored kuće nam se nalazi stoka koja je takođe pod vodom“, rekao je Predrag Vujović.

„Jutros u našem dvorištu nije bilo vode, međutim, sada je već stigla do našeg praga i ne prestaje da nadolazi. Živimo u kući sa dvoje dece, ne znam kako ćemo dočekati jutro. Niko od nadležnih ne dolazi da nam pomogne da sprečimo ulazak vode u kuću", rekla je Jasmina Maksimović.

"U jednoj sobi nam je ušla voda. Druga kuća nam je već poplavljena. Ne znam koga da zovemo za pomoć", obratio se našoj redakciji Milorad Mitrović.

Direktor JKP "Ekologija" Dejan Dimitrijević kazao je da su ekipe ovog preduzeća 24 sata na terenu.

"Pokušavamo da organizujemo ljude i da nešto uradimo. Teško mi je da kažem, ali malo šta možemo učiniti. Radnici su iscrpljeni. Pokušaćemo nešto da uradimo sa vrećama peska", rekao je Dimitrijević.

Kako saznajemo, direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković se trenutno nalazi u Lepini.Ostale vesti

Počela dezinfekcija poplavljenih mesta
Opština Gračanica počela je danas sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti.
  • 21.01.2021
Hoti: Ove godine završetak investiranja na Brezovici

Odlazeći kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da tokom 2021. godine očekuje završetak investiranja u centar Brezovica prema Vašingtonskom sporazumu, čime bi postao centar za turističku rekreaciju, prenosi RTS.

  • 20.01.2021
Predata prva tužba protiv NATO zbog osiromašenog uranijuma
U Višem sudu u Beogradu podneta je prva tužba protiv NATO u ime oficira, vojnika, policajaca i ratnih rezervista obolelih od kancera, a koji su boravili na Kosovu tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, prenosi Tanjug. 
  • 20.01.2021
Za izlazak sa Kosova na Merdaru čeka se oko 5 minuta
Zadržavanja vozila na prelazu Merdare iz pravca Kosova nisu duža od 3 do 5 minuta.
  • 20.01.2021
Humanitarni bazar za Dariju i Natašu 25. januara u Zvečanu
Humanitarni bazar s ciljem prikupljanja sredstava za lečenje Darije Antović iz Zvečana i Nataše Stojanović iz sela Bosce u opštini Kosovska Kamenica, biće organizovan 25. januara u Zvečanu.
  • 20.01.2021
Ćorac: Posledice po ekosistem Ibra od izlivanja jalovine
Izlivanje velike količine otrova iz Trepče u Ibar će svakako dovesti do posledica, međutim, još uvek se ne zna kolika je tačna količina tog otrova, kaže za RTV Kim profesor Aleksandar Ćorac.
  • 19.01.2021