Vesti
Društvo

’’Nismo zadovoljni povratkom’’

U 2013. godini na Kosovo su se vratile 172 porodice. Povratkom nezadovoljan i ministar Dalibor Jevtić.
’’Nismo zadovoljni povratkom’’
Dalibor Jevtić (Foto KIM)

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je da su se ove godine na Kosovo vratile 172 porodice, odnosno 426 osoba.

„Nismo zadovoljni povratkom, ali je, i to raduje, duplo veći u odnosu na 2012. godinu. Postignuti su određeni rezultati i ciljevi, ali broj povratnika još nije na onom nivou koji bi mi želeli. Uspeli smo konačno da pokrenemo povratak raseljenih iz Makedonije i Crne Gore. Međutim, i dalje nema masovnijeg povratka. Napravili smo potpuno novu i rekao bih realnu strategiju i očekujemo da 2014. godina bude daleko bolja“, kazao je Jevtić u emisiji Uz jutarnju kafu na TV Centar.

Prema njegovim rečima glavni razlozi zbog kojih nema masovnijeg povratka je, na prvom mestu, ekonomske prirode, a potom bezbednosna situacija, uništena ili uzurpirana imovina.

„Verujem da će u okvru političkog trenutka, dijaloga Beograda i Prištine, u narednoj godini biti prilika za masovniji povratak, ukoliko dođe do toga da jedna od tema u Briselu bude pitanje izbeglih lica“, kazao je Jevtić.

„U opštinama Klina i Istok bilo je incidenata, napada, ali i pored toga bilo je pozitivnih priča, urbani povratak u Prizren je jedan od pozitivnih primera“, kazao je ministar.

Jevtić je dodao da je ove godine bilo 15 incidenata, odnosno napda na povratnike i njihovu imovinu, a samo u poslednja dva meseca sedam.

„Zabrinjava to što je rešen samo jedan slučaj. Od policijskih organa smo zahtevali da urade bolji operativan plan u smislu zaštite povratnika i sa druge strane od pravosudnih organa da krenu u konkretno rešavanje tih slučajeva. Sudstvo je sporo u rešavanju slučajeva uzurpirane imovine i to sve utiče na povratak“, dodao je on.

On je kazao da je iz budžeta Kosova za nerednu 2014. godinu za ministarsvo za zajednice i povratak izdvojeno 7,2 miliona evra, a od toga 5,9 miliona za projekte povratka.

Jevtić je svim ljudima na Kosovu čestitao predstojeće Novogodišnje i Božićne praznike za željom da 2014. godina bude godina povratka.

„Pozivam sva raseljena lica da nam u tom poslu pomognu, da zaista budu posvećeni i imaju želju da se vrate. Da kada se vrate da taj povratak bude održiv i da namamo primere Babuša i Babljaka“, kazao je Jevtić.Ostale vesti

Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari
U prostorijama NVO "Aktiv" u Kosovskoj Mitrovici održava se drugi po redu novinarski trening za redakcije RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Mitrovice sever, Kossev i Radio Goraždevac. Predavač je dugogodišnji novinar Zoran Sekulić.
  • 23.10.2021
Obuka za buduće studente. Prijava u toku
U opštinama Gračanica, Štrpce i Severna Mitrovica organizuje se napredna nastava za mlade kao priprema za fakultet. Projekat sprovodi RIT Kosovo u saradnji sa Forumom za razvoj i multietničku saradnju i uz podršku ambasade SAD-a u Prištni.
  • 23.10.2021
Jelena Petković nova članica Komisije za žalbe Saveta za štampu
Uprava Udruženja novinara Srbije izabrala je danas novinarku  Jelenu Petković za novu članica Komisije za žalbe Saveta za štampu u Srbiji.
  • 23.10.2021
Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021