Vesti
Društvo

NIJZK: Ne konzumirati vodu u poplavljenim krajevima

U poplavljenim delovima Kosova, u većini vodnih resursa kao rezultat pojačanih padavina poslednjih dana, velikih proticaja iz ravničarskih krajeva i ispuštanja drenažnih voda došlo je do zamućenja vode, navode iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova i upozoraju građane da pre upotrebe vodu prokuvaju.
NIJZK: Ne konzumirati vodu u poplavljenim krajevima
Ilustracija (Foto Getio)

Kako navode, u pojedinim izvorima zabeležene su povećane vrednosti zamućenja, više od 100 NT, i kao rezultat toga voda je neispravna za piće u Prištini, Mitrovici, Peći, Đakovici i Uroševcu.

U prikupljenim uzorcima, kako se navodi u saopštenju, iz stratifikovanih regiona, fizičko-hemijska laboratorijska analiza rezultira povišenim vrednostima zamućenosti koje prevazilaze dozvoljene standardne vrednosti.

"Voda u distributivnim mrežama iz ovih sistema zbog povećane vrednosti zamućenja nije u granicama očekivanog standarda. Potrošačima se preporučuje da prokuvaju vodu pre upotrebe kao bakteriološku meru bezbednosti koja je primenljiva u situacijama sa povećanom zamućenošću u izvoru. Naši terenski timovi nastavljaju sa redovnim praćenjem.", navode iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.Ostale vesti

’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023
Stanari u Lapljem Selu dobili stambena rešenja
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uručila je stambena rešenja porodicama koje žive u stambenim zgradama u Lapljem Selu, a koje na ista čekaju više od jedne decenije.
  • 26.01.2023