Vesti
Društvo

Nijedna beba u Novoj godini

U gračaničkom porodilištu u godini koja je počela nije rođena nijedna beba, a razlog što se žene ne porađaju u ovoj bolnici je što trenutno nema anesteziologa, saznaje KIM radio.
Nijedna beba u Novoj godini
Foto KIM

Kako su nam potvrdili dežurni u ovoj ustanovi poslednji porođaj bio je u nedelju 29.decembra. Poblem nedostatka anesteziologa u porodilištu u Gračanici prisutan je više od godinu dana. Lekari anesteziolozi uglavnom su angažovani na petnaest dana, što znači da u jednoj polovini meseca porođaji mogu da se obavljaju, a u drugoj se žene pred porođajem šalju u druge zdravstvene centre, uglavnom u Kosovsku Mitrovicu.

U porodilištu se ne obavljaju ni prirodni porođaji zbog straha od mogućih komplikacija koje mogu nastati prilikom rađanja.

Nedovoljan broj anesteziologa je i jedan do razloga što je u prethodnoj godini broj porođaja u Gračanici znatno opao, pa je u 2013. godini rođena samo 231 beba.

Prethodnih godina se u proseku rađalo oko 450 beba. GAK u Gračanici je jedina zdravstvena ustanova koja pruža usluge stanovnicama centralnog Kosova, Kosovskog Pomoravlja i Sirinićke župe.Ostale vesti

Laplje Selo: Pčelari pokrenuli mašinu za pravljenje voštanih ploča
Pčelari sa teritorije opštine Gračanica su do sada po satne osnove, uvek sa manjim ili većim procentom parafina, išli u Prištinu ili centralnu Srbiju. Mašina koju je donirala švajcarska organizacija “Helvetas” instalirana je na Poljoprivrednom fakultetu u Lapljem Selu, pa je proizvodnja kvalitetnih voštanih ploča konačno lokalizovana “na dobrobit svih”, a parafin se "nalazi na izlazu iz košnica".
  • 19.10.2020
Heroji u doba koronavirusa: Živ se čovek na sve navikne
U osmoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” profesorka srpskog jezika i književnosti Ana Kostić govorila je o poteškoćama i prednostima nastave na daljinu. Nikola Vasić predsednik Humanitarne organizacije „Kosovsko Pomoravlje” kazao je da su od početka pademije članovi ove organizacije podelili preko dve tone pomoći u vidu namirnica, lekova i higijenskih paketa.
  • 18.10.2020
Zatvoreno nekoliko kafića u Prištini zbog kršenja mera
Zbog kršenja pandemijskih mera sinoć je zatvoreno nekoliko kafića u naselju "Ruga B" u Prištini.
  • 17.10.2020
Koliko je za kosovsko društvo prihvatljiva gej populacija?
Završava se „Nedelja ponosa“ na Kosovu, a time i poruke podrške LGBT zajednici. Za političare oni će i dalje biti tema jednom u godini, a za veći deo stanovništva ljudi koji „narušavaju porodične vrednosti“.
  • 17.10.2020
Laplje Selo: Novi zubni rendgen za stomatologiju
Rendgen kabinet stomatološke službe Doma zdravlja Gračanica u Lapljem Selu dobio je od lokalne samouprave aparat za najvažnije dijagnostičke snimke koji se najčešće prave pri prvom pregledu pacijenta kao orijentacioni. Direktorka Doma zdravlja Mirjana Dimitrijević najavila je da će savremeni ortopan unaprediti dijagnostiku lekara.
  • 16.10.2020
Gimnazija obeležava Dan škole i 107 godina postojanja
Iako je u toku pandemija koronavirusa Prištinska Gimnazija nije odustala od obeležavanja Dana škole i 107 godina postojanja. Proslava će ove godine prvi put biti održana on-lajn, kazao je za RTV Kim direktor Dejan Denić.
  • 16.10.2020