Vesti
Društvo

Nijedna beba u Novoj godini

U gračaničkom porodilištu u godini koja je počela nije rođena nijedna beba, a razlog što se žene ne porađaju u ovoj bolnici je što trenutno nema anesteziologa, saznaje KIM radio.
Nijedna beba u Novoj godini
Foto KIM

Kako su nam potvrdili dežurni u ovoj ustanovi poslednji porođaj bio je u nedelju 29.decembra. Poblem nedostatka anesteziologa u porodilištu u Gračanici prisutan je više od godinu dana. Lekari anesteziolozi uglavnom su angažovani na petnaest dana, što znači da u jednoj polovini meseca porođaji mogu da se obavljaju, a u drugoj se žene pred porođajem šalju u druge zdravstvene centre, uglavnom u Kosovsku Mitrovicu.

U porodilištu se ne obavljaju ni prirodni porođaji zbog straha od mogućih komplikacija koje mogu nastati prilikom rađanja.

Nedovoljan broj anesteziologa je i jedan do razloga što je u prethodnoj godini broj porođaja u Gračanici znatno opao, pa je u 2013. godini rođena samo 231 beba.

Prethodnih godina se u proseku rađalo oko 450 beba. GAK u Gračanici je jedina zdravstvena ustanova koja pruža usluge stanovnicama centralnog Kosova, Kosovskog Pomoravlja i Sirinićke župe.Ostale vesti

Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
  • 05.03.2021
KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021