Vesti
Društvo

Ničić: Sve prisutnija autocenzura u srpskim medijima na Kosovu

Položaj srpskih medija na Kosovu je iz godine u godinu sve lošiji, prisutna je ekonomska nesigurnost, razni pritisci i napadi na novinare, a sve je prisutnija i cenzura i autocenzura, kaže za RTV KIM Budimir Ničić, predsednik UNS-a na Kosovu.

Ničić: Sve prisutnija autocenzura u srpskim medijima na Kosovu
Budimir Ničić (Foto Kim)

Ničić kaže da posebno zabrinjava sve izraženija pojava autocenzure kod srpskih medija na Kosovu.

„Imamo novinare koji i ne kriju, odnosno, otvorenoi se stavljaju u službi režima i nekih političkih partija i tako sve više gaze i kodekse i etiku i našu profesiju, a to nije dobro ni za društvo u kome živimo, ni za novinarsku profesiju. Naravno da postoje i časni novinari koji profesionalno i časno rade svoj posao, ali je sve više ovih drugih koji pristaju i na razne pritiske i koji vrše tu autocenzuru“.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu kaže da je u radu i opstanku privatnih srpskih medija na Kosovu presudan ekonomski faktor.

„Kada je ta ekonomska nestabilnost u pitanju, njome su najviše pogođeni privatni lokalni i regionalni mediji koji svih ovih godina opstaju kroz razno razne projekte koji su najčešće podržani od međunarodnih donatora, jer marketinga ovde nema. Od marketinga ne može da opstane nijedan medij, ni da postane samoodrživ. Međutim, sada su i te donacije sve manje, gotovo da ih i nema. U poslednje vreme je to sve fokusirano na sever Kosova i samo je pitanje dana kada će ti lokalni privatni mediji da stave ključ u bravu“, kaže Ničić.

Predstavnici srpskih medija i udruženja na Kosovu  danas nisu održavali nikakve skupove povodom Međunarodnog dana slobode medija.

Međutim, pojedini mediji su se priključili akciji Udruženja novinara Srbije, „pet minuta gromoglasne tišine“ i na pet minuta prekinuli emitovanje programa, a istovremeno objavili proglas o lošem položaju medija u Srbiji, ali i na Kosovu.

Ovoj akciji se priključio RTV KIM koji je od 11:55 do 12 sati prekinuo sa emitovanjem programa.


Ostale vesti

Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021