Vesti
Društvo

Ničić: Sve prisutnija autocenzura u srpskim medijima na Kosovu

Položaj srpskih medija na Kosovu je iz godine u godinu sve lošiji, prisutna je ekonomska nesigurnost, razni pritisci i napadi na novinare, a sve je prisutnija i cenzura i autocenzura, kaže za RTV KIM Budimir Ničić, predsednik UNS-a na Kosovu.

Ničić: Sve prisutnija autocenzura u srpskim medijima na Kosovu
Budimir Ničić (Foto Kim)

Ničić kaže da posebno zabrinjava sve izraženija pojava autocenzure kod srpskih medija na Kosovu.

„Imamo novinare koji i ne kriju, odnosno, otvorenoi se stavljaju u službi režima i nekih političkih partija i tako sve više gaze i kodekse i etiku i našu profesiju, a to nije dobro ni za društvo u kome živimo, ni za novinarsku profesiju. Naravno da postoje i časni novinari koji profesionalno i časno rade svoj posao, ali je sve više ovih drugih koji pristaju i na razne pritiske i koji vrše tu autocenzuru“.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu kaže da je u radu i opstanku privatnih srpskih medija na Kosovu presudan ekonomski faktor.

„Kada je ta ekonomska nestabilnost u pitanju, njome su najviše pogođeni privatni lokalni i regionalni mediji koji svih ovih godina opstaju kroz razno razne projekte koji su najčešće podržani od međunarodnih donatora, jer marketinga ovde nema. Od marketinga ne može da opstane nijedan medij, ni da postane samoodrživ. Međutim, sada su i te donacije sve manje, gotovo da ih i nema. U poslednje vreme je to sve fokusirano na sever Kosova i samo je pitanje dana kada će ti lokalni privatni mediji da stave ključ u bravu“, kaže Ničić.

Predstavnici srpskih medija i udruženja na Kosovu  danas nisu održavali nikakve skupove povodom Međunarodnog dana slobode medija.

Međutim, pojedini mediji su se priključili akciji Udruženja novinara Srbije, „pet minuta gromoglasne tišine“ i na pet minuta prekinuli emitovanje programa, a istovremeno objavili proglas o lošem položaju medija u Srbiji, ali i na Kosovu.

Ovoj akciji se priključio RTV KIM koji je od 11:55 do 12 sati prekinuo sa emitovanjem programa.


Ostale vesti

Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020
Protest ispred Skupštine Kosova
Nekoliko stotina građana okupilo se ispred skupštine Kosova kako bi protestovali zbog održavanja vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada premijera Avdulaha Hotija.
  • 03.06.2020
Jalovište: Vetar raznosi otrovnu prašinu
Rudnici Ajvalija, Kišnica i Novo Brdo u blizini Gračanice, koji pripadaju jedinstvenom sistemu „Trepča“, zatvoreni su još devedesetih godina prošlog veka ali otpad iz njih i danas predstavlja opasnost po ljude, biljni i životinjski svet. 
  • 03.06.2020