Vesti
Društvo

Ničić: Reakcija direktora RTK nije ništa novo

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić je za RTV Kim kazao da najava direktora RTK Ngađima Kastratija da će sankcionisati novinarku RTK2 zbog korišćenja izraza “Kosovo i Metohija” nije ništa novo.
Ničić: Reakcija direktora RTK nije ništa novo
Budimir Ničić (Foto Kim)

„To što direktor RTK preti svojim radnicima da će ih sankcionisati zbog nekog izraza, po meni nije ništa novo već je samo jedan od nekoliko pokazatelja da naše kolege na RTK2 nisu slobodne da rade svoj posao“, kazao je Ničić.

Ničić je istakao da bi ako u „RTK postoje propisi kada su termini ili izrazi u pitanju“ direktor taj dokument trebalo da javno pokaže ili dostavi svim zaposlenima „kako bi ljudi znali šta smeju, a šta ne da govore“.

„Zna se kako se unutrašnje stvari u jednom preduzeću rešavaju. Ne preko medija i sa otvorenim pozivima na linč pojedinih novinara“, dodao je Ničić.

On je napomenuo „da nije video da u Ustavu Kosova piše da izraz `Kosovo i Metohija` nije dozvoljen“.

„Međutim, ono što sam video u Ustavu Kosova jeste član 59 koji se odnosi na prava zajednice i stav 11 iz tog člana gde jasno piše da je Kosovo dužno da obezbedi međunarodni plan frekvencija koji omogućava Srbima na Kosovu pristup licenciranom nezavnisnom TV kanalu na srpskom jeziku na celoj teritoriji Kosova“, kazao je Ničić i podsetio da „Srbi taj kanal do danas nisu dobili“.

SL: Pritisak na Srbe i slobodu govora

Na najavu direktora kosovskog Javnog servisa Ngađima Kastratija da će preduzeti sankcije protiv novinarke RTK2 zbog korišćenja izraza "Kosovo i Metohija" oglasila se saopštenjem Srpska lista koja je navela da je je to “najnoviji pritisak na Srbe na KiM i slobodu govora koja se našem narodu sistematski oduzima“.

Iz Srpske liste podsećaju da je „kosovskim ustavom koji su doneli u Prištini u članu 59.9. garantovano pravo građanima da koriste lokalne nazive, nazive ulica i drugih topografskih oznaka“.

U saopštenju je navedeno da Srpska lista najoštrije osuđuje „gušenje prava srpskog naroda od strane lidera kosovskih institucija“ i zahteva najhitniju rekaciju međunarodnih institucija na Kosovu.

„Ujedno pozivamo i sve novinare RTК2, ali i ostalih srpskih redakcija i medija, da podignu glas i o ovom kršenju ljudskih prava obaveste sve relevantne adrese“, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Đurić: Srbija se neće odreći svojih svetinja na KiM
Na albanskoj televiziji “Top kanal” 30. maja je prikazan dokumentarni film "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju", u kojem se “falsifikuju istorijske činjenice s ciljem promovisanja velikoalbanske politike”, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Marko Đurić poručuje da se “Srbija nikada i ni po koju cenu neće odreći svojih svetinja na KiM”.
  • 02.06.2020
Gračanica: Brojni primeri solidarnosti tokom epidemije koronavirusa
Brojne nevladine organizacije, kompanije, institucije, ali i pojedinci na Kosovu su humanitarnim akcijama dali proteklih meseci doprinos borbi protiv koronavirusa. Šivenje zaštitnih maski, izrada vizira i dostava humanitarnih paketa samo su neki od primera solidarnosti i humanosti u opštini Gračanica.
  • 02.06.2020
Od ponedeljka povratak dece u vrtiće
Predškolska ustanova Đurđevak mališanima ponovo otvara svoja vrata 8. juna. Nakon što je opština Gračanica izvršila dezinfekciju svih osam objekata ove ustanove, zaposleni privode kraju pripreme za povratak dece. Međutim, za boravak u obdaništima neophodna je potvrda pedijatra da je dete zdravo.
  • 02.06.2020
Kazne za nepoštovanje zdravstvenih mera u kafićima i restoranima
Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se ne poštuju preporuke Ministarstva zdravlja Kosova tokom perioda pandemije Kovid 19, biće kažnjavani novčano, potvrdio je za RTV Kim direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.
  • 02.06.2020
Kilometarske kolone na Jarinju
Na prelazu Jarinje već drugi dan su kilometarske kolone kamiona sa srpskim tablicama.
  • 01.06.2020
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020