Vesti
Društvo

Nezaposlenost problem broj jedan kod mladih

Međunarodni dan mladih obeležen je i na centralnom Kosovu tribinom koju su organizovali Omladinski savet Gračanice i nevladina organizacija Mlada Gračanica.
Nezaposlenost problem broj jedan kod mladih
Sa današnje tribine (Foto Kim)

Tema tribine koja je organizovana u Domu kulture u Gračanici zajednička je sa onim o čemu mladi danas širom sveta razgovaraju, a to je osnaživanje za aktivno učešće u društvu i procesima donošenja odluka.

Najveći problemi mladih u svim srpskim sredinama na Kosovu jesu nezaposlenost, ali i nezainteresovanost i monotonija kažu organizatori.

„Trudimo se koliko možemo. Osnovali smo puno organizacija koje se bore za prava mladih i svojim aktivnostima utiču na mlade. Borimo se samo tako, nemamo sredstava za nešto više. To su za sada jedini načini naše borbe za smanjenje monotonije kod mladih“, rekao je Trajković.

Nedostatak radnih mesta i nada u dalju budućnost zajednički su i najveći problemi za mlade na centralnom Kosovu, kazali su i učesnici današnje tribine, gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić i politički savetnik zamenika premijera Ivan Tomić.

„Ono što je na nama jeste da mi detaljno saslušamo sve njihove zahteve i da im kažemo šta to mi u lokalnoj samoupravi ili na centralnom nivou pokušavamo da radimo. Opština Gračanica je naročito ponosna na to što je struktura stanovništva na strani mladih, a naš posao je da ih zadržimo“, kazao je Kostić.

„Mladi treba da se svaki dan bore za svoja prava kako bi njima bilo bolje u društvu i kako bi ostajali ovde, stvarali svoje porodice i bili korisni svom društvu“, rekao je Tomić.

Današnja tribina bila je prilika da mladi iz opštine Gračanica postave pitanja gradonačelniku i ukažu mu na probleme i prepreke sa kojima su se suočavali u ostvarivanju ideja.Ostale vesti

Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023
Patrijarh Porfirije: Preko potreban mir svim ljudima na Kosovu
Patrijarh srpski Porfirije zamolio je  „sve one koji drže u svojim rukama ključeve mira“, da ih upotrebe i donesu preko potreban mir svim ljudima na Kosovu.
  • 02.10.2023
Specijalna jedinica kosovske policije povučena iz Banjske

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije povukli su se iz mesta Banjska u opštini Zvečan, potvrdio je za Kontakt Plus Radio vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

  • 02.10.2023
Nemačka ambasada: Sa kosovskim pasošem od 1. januara u EU, bez Španije
Nemačka ambasada u Prištini je saopštila da će nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke. Međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše.
  • 02.10.2023
Niža cena rominga između Zapadnog Balkana i EU
Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je da je zvanično stupilo na snagu smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.
  • 02.10.2023