Vesti
Društvo

Nezaposlenost najveći problem opština Gračanica i Lipljan

Najveći problemi u opštini Gračnica su ekonomski i ekološki. Na kvalitet života stanovništva utiču i drugi problemi, ali nezaposlenost i zagađenost reke Gračanke trenutno najviše, kaže potpredsenik opštine Saša Danić. Nezaposlenost muči i građane Lipljana, ističe direktorka Odeljenja za urbanizam u Opštini Lipljan Emina Redžić.
Nezaposlenost najveći problem opština Gračanica i Lipljan
Redžić i Danić (Foto Kim)

Odnos prema medijima isti
Predstavniku Opštine Gračanica ponovo je upućeno pitanje o saradnji sa medijima. Uprkos ranijim obećanjima da će ova lokalna samouprava imati jednak odnos prema svim medijima na teritoriji opštine, to se još uvek nije desilo. I dalje izostaju pozivi za događaje za pojedine medije, uglavnom nezavisne. Danić, međutim, ponovo tvrdi da će se situacija promeniti.

Predstavnici lokalnih samouprava iz Lipljana i Gračanice u jednočasovnom obraćanju javnosti u okviru Drštvenog kluba Gračanica naveli su uspehe i probleme sa kojima se suočavaju njihovi građani. Za Sašu Danića najveće dostignuće opštine je izgradnja Srednjoškolskog centra koji će početi sa radom od septembra. Najavio je i brojne druge projekte, poput izgradnje puteva, novih vrtića, bolnice. Međutim, građani će još uvek čekati na autobusku liniju koja se najavljuje godinama unazad.

Dok se to ne desi, opština, kako je rekao, pokušava da reši problem zagađenosti reke Gračanke. Međutim, ko je glavni zagađivač - ni inspekcije u Gračanici i Prištini do sada nisu uspele da saznaju.

„Imali smo veliki broj sastanaka i sa Opštinom Priština i sa ministarstvom. Međutim, mi ne možemo, kao lokalna samouprava, da to rešimo jer nemamo ta sredstva. Izdvojili smo 100.000 evra za rešavanje tog problema, ali i sa centralnom vlašću mi ne možemo ovo da rešimo bez nekog donatora iz međunarodne zajednice. To će nam ove godine biti jedan od najvećih prioriteta, da rešimo problem reke Gračanke“, rekao je Danić.

Na teritoriji opštine Gračnaica reka nije jedini ekološki problem. Divlje deponije gotovo svakodnevno niču tik do plodnih njihva, ali i pruga, što utiče i na bezbednost. Govoreći o bezbednosti građana, Danić je ukazao i na veliki broj krađa i „nacionalističkih natpisa“ u Preocu, Ugljaru, ali i Starom Gracku, kao i rušenje spomenika u Lipljanu.

„Što se tiče bezbednosne situacije, mogu da kažem da je ona ni dobra ni loša. U poslednje dve godine smo imali nacionalističke ispade sa grafitima od Ugljara, pa onda u Suvom Dolu. Imali smo veliki broj pljački jer se dešavalo da u jednoj noći više porodica bude opljačkano“, podseća Danić koji navodi da je saradnja sa policijom dobra i da ima poboljšanja, na šta ukazuje i poslednji godišnji policijski izveštaj.

Međutim, on podseća i da postoji praksa neotkrivanja i nekažnjavanja počinilaca, što ih, po njegovom mišljenju, navodi da ponove krivično delo.

Lipljan, po rečima direktorke tamošnjeg opštinskog Odeljenja za urbanizam Emine Redžić, postaje jedan od najlepših gradova na Kosovu. Infrastruktura je izgrađena, odnosi sa građanima svih nacionalnosti i civilnim sektorom su, kaže, dobri. Jedini problem, po njenom mišljenju, jeste nezaposlenost mladih.

„Što se tiče zapošljavanja, mi smo na putu da zapošljavamo, ali i sami vidite da je više benzinskih pumpi i hotela nego što ima fabrika. Treba nam što više fabrika da bi što više radili. Mogu da vam obećam da ću i sama da radim više na tome da se mladi zapošljavaju, jer na mladima svet ostaje“, kaže Redžićeva.

Osim nezaposlenosti, građani Lipljana se suočavaju i sa nestašicom vode. To je posebno izraženo u selima u kojima su većina Srbi.

„U Lipljanu je problem sa vodom. Mi imamo rezervoare vode u opštini Gračanica, nadam se da ćemo uskoro imati jedan sastanak da bi postigli sporazum o tim rezervoarima. Trenutno nije loše stanje, ali se nadam da će biti i bolje“, kaže ona.

Po rečima drugog čoveka opštine, Gračanici je potreban ekonomski razvoj, odnosno investicije kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti. Novu priliku za mlade Danić vidi u otvaranju nove bolnice gde će osim lekara, priliku za posao dobiti i oni sa završenom srednjom školom.

Debatu Društvenog kluba Gračanica "Stanje u opštinama" organizovao je Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo. 

 Ostale vesti

Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
  • 02.04.2020
Od ponoći iz Srbije stiglo 16 kamiona sa robom

U prvih 12 sati od uklanjanja takse, na Kosovo je ušlo 16 kamiona sa robom iz centralne Srbije, izjavio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci.

  • 01.04.2020
Počeo upis u Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
U toku je prijavljivanje učenika za upis u prvi razred srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Priština – Gračanica, profesor Nemanja Đorđević poziva sve zainteresovane učenike završnog razreda osnovnih škola da se prijave.
  • 01.04.2020
CPT: Konkurs za stažiranje diplomaca
Nevladina organizacija „Centar za mir i toleranciju“ (CPT) iz Gračanice, objavljuje konkurs za novi ciklus programa “Unapređenje uključivanja diplomaca iz nevećinskih zajednica u administraciju centralnog i lokalnog nivoa na Кosovu"
  • 01.04.2020
Danas počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Danas počinje upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije. Iako škole ne rade zbog epidemije koronavirusa, upis će se vršiti elektronskim putem.
  • 01.04.2020
Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica prohodni
Sneg od jutros pada pojačanim intenzitetom, svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni i saobraćaj se odvija nesmetano, navodi se u saopštenju.
  • 01.04.2020