Vesti
Društvo

Nezaposlenost najveći problem opština Gračanica i Lipljan

Najveći problemi u opštini Gračnica su ekonomski i ekološki. Na kvalitet života stanovništva utiču i drugi problemi, ali nezaposlenost i zagađenost reke Gračanke trenutno najviše, kaže potpredsenik opštine Saša Danić. Nezaposlenost muči i građane Lipljana, ističe direktorka Odeljenja za urbanizam u Opštini Lipljan Emina Redžić.
Nezaposlenost najveći problem opština Gračanica i Lipljan
Redžić i Danić (Foto Kim)

Odnos prema medijima isti
Predstavniku Opštine Gračanica ponovo je upućeno pitanje o saradnji sa medijima. Uprkos ranijim obećanjima da će ova lokalna samouprava imati jednak odnos prema svim medijima na teritoriji opštine, to se još uvek nije desilo. I dalje izostaju pozivi za događaje za pojedine medije, uglavnom nezavisne. Danić, međutim, ponovo tvrdi da će se situacija promeniti.

Predstavnici lokalnih samouprava iz Lipljana i Gračanice u jednočasovnom obraćanju javnosti u okviru Drštvenog kluba Gračanica naveli su uspehe i probleme sa kojima se suočavaju njihovi građani. Za Sašu Danića najveće dostignuće opštine je izgradnja Srednjoškolskog centra koji će početi sa radom od septembra. Najavio je i brojne druge projekte, poput izgradnje puteva, novih vrtića, bolnice. Međutim, građani će još uvek čekati na autobusku liniju koja se najavljuje godinama unazad.

Dok se to ne desi, opština, kako je rekao, pokušava da reši problem zagađenosti reke Gračanke. Međutim, ko je glavni zagađivač - ni inspekcije u Gračanici i Prištini do sada nisu uspele da saznaju.

„Imali smo veliki broj sastanaka i sa Opštinom Priština i sa ministarstvom. Međutim, mi ne možemo, kao lokalna samouprava, da to rešimo jer nemamo ta sredstva. Izdvojili smo 100.000 evra za rešavanje tog problema, ali i sa centralnom vlašću mi ne možemo ovo da rešimo bez nekog donatora iz međunarodne zajednice. To će nam ove godine biti jedan od najvećih prioriteta, da rešimo problem reke Gračanke“, rekao je Danić.

Na teritoriji opštine Gračnaica reka nije jedini ekološki problem. Divlje deponije gotovo svakodnevno niču tik do plodnih njihva, ali i pruga, što utiče i na bezbednost. Govoreći o bezbednosti građana, Danić je ukazao i na veliki broj krađa i „nacionalističkih natpisa“ u Preocu, Ugljaru, ali i Starom Gracku, kao i rušenje spomenika u Lipljanu.

„Što se tiče bezbednosne situacije, mogu da kažem da je ona ni dobra ni loša. U poslednje dve godine smo imali nacionalističke ispade sa grafitima od Ugljara, pa onda u Suvom Dolu. Imali smo veliki broj pljački jer se dešavalo da u jednoj noći više porodica bude opljačkano“, podseća Danić koji navodi da je saradnja sa policijom dobra i da ima poboljšanja, na šta ukazuje i poslednji godišnji policijski izveštaj.

Međutim, on podseća i da postoji praksa neotkrivanja i nekažnjavanja počinilaca, što ih, po njegovom mišljenju, navodi da ponove krivično delo.

Lipljan, po rečima direktorke tamošnjeg opštinskog Odeljenja za urbanizam Emine Redžić, postaje jedan od najlepših gradova na Kosovu. Infrastruktura je izgrađena, odnosi sa građanima svih nacionalnosti i civilnim sektorom su, kaže, dobri. Jedini problem, po njenom mišljenju, jeste nezaposlenost mladih.

„Što se tiče zapošljavanja, mi smo na putu da zapošljavamo, ali i sami vidite da je više benzinskih pumpi i hotela nego što ima fabrika. Treba nam što više fabrika da bi što više radili. Mogu da vam obećam da ću i sama da radim više na tome da se mladi zapošljavaju, jer na mladima svet ostaje“, kaže Redžićeva.

Osim nezaposlenosti, građani Lipljana se suočavaju i sa nestašicom vode. To je posebno izraženo u selima u kojima su većina Srbi.

„U Lipljanu je problem sa vodom. Mi imamo rezervoare vode u opštini Gračanica, nadam se da ćemo uskoro imati jedan sastanak da bi postigli sporazum o tim rezervoarima. Trenutno nije loše stanje, ali se nadam da će biti i bolje“, kaže ona.

Po rečima drugog čoveka opštine, Gračanici je potreban ekonomski razvoj, odnosno investicije kako bi se smanjila stopa nezaposlenosti. Novu priliku za mlade Danić vidi u otvaranju nove bolnice gde će osim lekara, priliku za posao dobiti i oni sa završenom srednjom školom.

Debatu Društvenog kluba Gračanica "Stanje u opštinama" organizovao je Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo. 

 Ostale vesti

Protest u Beogradu sedmo veče zaredom
Nekoliko stotina demonstranata okupljeno je ispred Doma Skupštine Srbije, upadljivo manje nego prethodnih dana, javlja reporter N1. Lider "Dosta je bilo" Saša Radulović i poslanik u prošlom sazivu Skupštine Srđan Nogo istakli su svoje zahteve, preostali deo demonstranata nije se odredio prema predlozima te dve grupacije.
  • 13.07.2020
Dr Lazić: Komunikacija sa medijima može biti i bolja
Izjavu dr Rade Trajković da je za neobaveštenost građana o epidemiološkoj situaciji u Gračanici indirektno odgovoran potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić „koji je postavio lekare i direktore u zdravstvenim institucijama“, direktor KBC-a dr Bratislav Lazić smatra tendencioznom, paušalnom i zlonamernom. On je obećao da će se truditi da saradnja sa medijima bude bolja.
  • 13.07.2020
Policija će početi sa kažnjavanjem zbog nepoštovanja mera zaštite
Generalni direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj najavio je preduzimanje kaznenih mera protiv građana koji se ne pridržavaju mera zaštite od koronavirusa.
  • 13.07.2020
“Heroji u doba koronavirusa”: Svako da učini po malo
Ne bih sebe svrastala u heroje, ali mi smo odradili zaista veliki posao. Kad bi svako imao priliku da učini makar deo od onoga što smo odradili, mislim da bismo imali velikih rezultata, rekla je u emisji “Heroji u doba koronavirusa” menadžerka "Poslovnog centra Zvečan" Jelena Savić. Ja sebe ne vidim kao heroja, nisam ništa posebno uradila, osim onoga što mi je bilo u opisu posla, nadovezala se u istom programu direktorka NVO “Žensko pravo” Tijana Simić Lavali.
  • 13.07.2020
Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020
Pomoć Eparhije diseldorfsko-nemačke za ambulantu u Prizrenu
Eparhija diseldorfsko-nemačka u periodu od 7. do 19. aprila sakupila je 23.000 evra, a ta suma je između ostalog iskorišćena za kupovinu medicinske opreme koja će biti data na korišćenje ambulanti u Prizrenu.
  • 11.07.2020