Vesti
Društvo

Nezabeležen rast cena hrane u svetu zbog rata u Ukrajini

Rast cena hrane u svetu u martu dostigao je do sada nezabeležene nivoe zbog rata u Ukrajini, koji je "izazvao šok" na tržištu žitarica i bilnih ulja, saopštila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).
Nezabeležen rast cena hrane u svetu zbog rata u Ukrajini
Ilustracija (Foto Pixabay)

FAO indikator za cene hrane koji prati mesečne promene međunarodnih cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda već je u februaru beležio rekord od kada je počelo praćenje 1990. godine, a u martu je zabeležio novi rast od 12,6 odsto, navela je ta organizacija.

Ovaj porast cena najvećim delom dolazi, prema pokazateljima FAO, zbog poskupljenja žitarica. On iznosi 17,1 odsto u odnosu na februar zbog snažnog rasta cene žita i svih sekundarnih žitarica, uglavnom zbog rata u Ukrajini.

Na porast cena hrane takođe utiče poskupljenje biljnih ulja, koje je, prema FAO indikatoru, 23,2 odsto, što je podstaknuto cenom suncokretovog ulja, čiji je Ukrajina najveći svetski izvoznik.

Istovremeno cena palminog, sojinog ulja i ulja uljane repice takodje rastu, "pod uticajem svetske tražnje za uvoz zbog prekida u snabdevanju suncokretovog ulja".Ostale vesti

Osmaci polažu kombinovani test
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.
  • 28.06.2022
Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022