Vesti
Društvo

Nevladine organizacije iz Đakovice zahtevaju iseljavanje srpske povratnice

Jedanaest nevladinih organizacija iz opštine Đakovica podneće u ponedeljak peticiju Vladi Kosova sa zahtevom da se preduzmu zakonske mere i da se Srpkinja, koja se vratila da živi u Đakovici, iseli što pre, jer, kako ističu, ta opština "još uvek ima otvorene grobnice koje čekaju povratak posmrtnih ostataka njihovih sinova i ćerki", prenosi Kosova Press.

Nevladine organizacije iz Đakovice zahtevaju iseljavanje srpske povratnice
Ilustracija (Foto Koha)

Kako navode, "Đakovica nije spremna da za povratak Srba, dok se ne vrate poslednji ostaci njihovih najmilijih". Peticija će biti podneta premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju, predsedniku parlamenta Gljauku Konjufci, ministarki pravde Aljbuljeni Hadžiu, ministarki spoljnih poslova Doniki Gervali i ministru unutrašnjih poslova Dželjalju Svečlji.

"Ovu peticiju pokrenuli su Udruženje porodica mučenika - ogranak Đakovica, Udruženje ratnih vojnih invalida - ogranak Đakovica, Organizacija ratnih veterana - ogranak Đakovica, Udruženje za ratne zločine Đakovica 98-99, MK - Medika Kosova, IFK - Inicijativa žena sa Kosova , LIAC - Lokalno omladinsko akciono veće, Udruženje bivših političkih zatvorenika, SHEPF - Udruženje za obrazovanje i porodičnu brigu, JSC - Udruženje žena, Sigurna kuća Đakovica i Đok Sokoli - Korenica", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021
Kosovska Mitrovica: Skočila i cena pića; Uskoro i hrane?
Nakon taksi usluga, u Kosovskoj Mitrovici poskupelo je i piće, a kako saznaje Kossev i Radio Kontakt Plus, ugostitelji imaju nameru da uskoro povećaju i cenu hrane.
  • 20.10.2021
Goraždevac i pojedina naselja u Peći bez vode do 17 sati
Meštani Goraždevca i pojedinih naselja u Peći biće bez vode do 17 sati zbog popravke na cevima, saopštili su iz kompanije Hidrodrini.
  • 20.10.2021
Čaglavica: Danas bez struje sat vremena
Zbog radova na elektro-mreži u Čaglavici će danas u periodu od 13 do 14 sati biti isključena struja, saopšteno je Medija centru iz KEDS-a.
  • 20.10.2021