Vesti
Društvo

Nevladine organizacije iz Đakovice zahtevaju iseljavanje srpske povratnice

Jedanaest nevladinih organizacija iz opštine Đakovica podneće u ponedeljak peticiju Vladi Kosova sa zahtevom da se preduzmu zakonske mere i da se Srpkinja, koja se vratila da živi u Đakovici, iseli što pre, jer, kako ističu, ta opština "još uvek ima otvorene grobnice koje čekaju povratak posmrtnih ostataka njihovih sinova i ćerki", prenosi Kosova Press.

Nevladine organizacije iz Đakovice zahtevaju iseljavanje srpske povratnice
Ilustracija (Foto Koha)

Kako navode, "Đakovica nije spremna da za povratak Srba, dok se ne vrate poslednji ostaci njihovih najmilijih". Peticija će biti podneta premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju, predsedniku parlamenta Gljauku Konjufci, ministarki pravde Aljbuljeni Hadžiu, ministarki spoljnih poslova Doniki Gervali i ministru unutrašnjih poslova Dželjalju Svečlji.

"Ovu peticiju pokrenuli su Udruženje porodica mučenika - ogranak Đakovica, Udruženje ratnih vojnih invalida - ogranak Đakovica, Organizacija ratnih veterana - ogranak Đakovica, Udruženje za ratne zločine Đakovica 98-99, MK - Medika Kosova, IFK - Inicijativa žena sa Kosova , LIAC - Lokalno omladinsko akciono veće, Udruženje bivših političkih zatvorenika, SHEPF - Udruženje za obrazovanje i porodičnu brigu, JSC - Udruženje žena, Sigurna kuća Đakovica i Đok Sokoli - Korenica", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Zbog odrona stene kod Dudinog krša magistralni put zatvoren za saobraćaj
Na magistralnom putu Mitrovica – Zvečan, tačnije kod Dudinog krša, došlo je do odrona stene i put nije prohodan za saobraćaj od jutros.
  • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022
Centar Zvečana bez struje do daljnjeg
Zbog požara koji je sinoć izbio na tzv “plavom” trafou u centru Zvečana, strogi centar ovog naselja još uvek je bez struje.
  • 12.08.2022