Vesti
Društvo

Nevladine organizacije iz Đakovice zahtevaju iseljavanje srpske povratnice

Jedanaest nevladinih organizacija iz opštine Đakovica podneće u ponedeljak peticiju Vladi Kosova sa zahtevom da se preduzmu zakonske mere i da se Srpkinja, koja se vratila da živi u Đakovici, iseli što pre, jer, kako ističu, ta opština "još uvek ima otvorene grobnice koje čekaju povratak posmrtnih ostataka njihovih sinova i ćerki", prenosi Kosova Press.

Nevladine organizacije iz Đakovice zahtevaju iseljavanje srpske povratnice
Ilustracija (Foto Koha)

Kako navode, "Đakovica nije spremna da za povratak Srba, dok se ne vrate poslednji ostaci njihovih najmilijih". Peticija će biti podneta premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju, predsedniku parlamenta Gljauku Konjufci, ministarki pravde Aljbuljeni Hadžiu, ministarki spoljnih poslova Doniki Gervali i ministru unutrašnjih poslova Dželjalju Svečlji.

"Ovu peticiju pokrenuli su Udruženje porodica mučenika - ogranak Đakovica, Udruženje ratnih vojnih invalida - ogranak Đakovica, Organizacija ratnih veterana - ogranak Đakovica, Udruženje za ratne zločine Đakovica 98-99, MK - Medika Kosova, IFK - Inicijativa žena sa Kosova , LIAC - Lokalno omladinsko akciono veće, Udruženje bivših političkih zatvorenika, SHEPF - Udruženje za obrazovanje i porodičnu brigu, JSC - Udruženje žena, Sigurna kuća Đakovica i Đok Sokoli - Korenica", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023