Vesti
Društvo

Nevladine organizacije iz Đakovice zahtevaju iseljavanje srpske povratnice

Jedanaest nevladinih organizacija iz opštine Đakovica podneće u ponedeljak peticiju Vladi Kosova sa zahtevom da se preduzmu zakonske mere i da se Srpkinja, koja se vratila da živi u Đakovici, iseli što pre, jer, kako ističu, ta opština "još uvek ima otvorene grobnice koje čekaju povratak posmrtnih ostataka njihovih sinova i ćerki", prenosi Kosova Press.

Nevladine organizacije iz Đakovice zahtevaju iseljavanje srpske povratnice
Ilustracija (Foto Koha)

Kako navode, "Đakovica nije spremna da za povratak Srba, dok se ne vrate poslednji ostaci njihovih najmilijih". Peticija će biti podneta premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju, predsedniku parlamenta Gljauku Konjufci, ministarki pravde Aljbuljeni Hadžiu, ministarki spoljnih poslova Doniki Gervali i ministru unutrašnjih poslova Dželjalju Svečlji.

"Ovu peticiju pokrenuli su Udruženje porodica mučenika - ogranak Đakovica, Udruženje ratnih vojnih invalida - ogranak Đakovica, Organizacija ratnih veterana - ogranak Đakovica, Udruženje za ratne zločine Đakovica 98-99, MK - Medika Kosova, IFK - Inicijativa žena sa Kosova , LIAC - Lokalno omladinsko akciono veće, Udruženje bivših političkih zatvorenika, SHEPF - Udruženje za obrazovanje i porodičnu brigu, JSC - Udruženje žena, Sigurna kuća Đakovica i Đok Sokoli - Korenica", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

“Poštovanje Zakona o upotrebi jezika preduslov za bavljenje suštinskim pitanjima”

Publikacija pod nazivom „Procena statusa prava nevećinskih zajednica na Kosovu“ koju je u Prištini predstavila NVO "Aktiv" ima za cilj da predstavi perpektivu običnog građanina, pripadnika nevećinskih zajednica, o problemima sa kojima se svakodnevno ili periodično susreće, kao i njegovim interesima za koje smatra da donosioci odluka treba da uvaže u što kraćem periodu.

  • 28.07.2021
Preživeli u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj stigli na Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Aljbin Kurti i predsednik skupštine Gljauk Konjufca dočekali su sinoć na prištinskom aerodromu preživele u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 28.07.2021
Dragica Gašić posle obijanja stana: Ostajem u Đakovici
Srpska povratnica u Đakovicu Dragica Gašić, kojoj je obijen i ispreturan stan, kaže za RTS da je prvo pomislila da se neko uselio u stan u kojem živi, kao i da ovo nije jedina neprijatnost koju je doživela. Ipak poručuje da ostaje u Đakovici.
  • 27.07.2021
TOG: Takmičenje za najlepše dvorište opštine Gračanice

Turistička organizacija Gračanice u saradnji sa JKP „Ekologija“ organizuje akciju za izbor najlepšeg dvorišta u opštini Gračanica. Prijava traje do 10. septembra ove godine.

  • 27.07.2021
OEBS predstavio novi izveštaj o proceni prava zajednica na Kosovu
“U posebnom fokusu je namera da se kosovski pravni okvir uskladi sa međunarodnim standardima i da se institucije pridržavaju zakona koji štiti prava zajednica”, kazao je ambasador OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport prilikom predstavljanja petog Izveštaja o proceni prava zajednica.
  • 27.07.2021
Kancelarija za KiM finansira uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči
Na zahtev meštana i opštine Orahovac u toku je uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči, sa izgradnjom parkinga i pristupnog stepeništa, koje finansira Kancelarija za KiM.
  • 26.07.2021