Vesti
Društvo

Nevenka Rikalo: Odlazak u sigurnu kuću teška odluka

Pokretanje ideje za otvaranje sigurne kuće u srpskim sredinama na Kosovu pokazuje da se svest o potrebi za rešavanje problema žena na Kosovu povećala, izjavila je Nevenka Rikalo u emisiji „Ženske tajne“ KIM radija i TV Centar.
Nevenka Rikalo: Odlazak u sigurnu kuću teška odluka
Foto KIM

Nevenka Rikalo, predsednica udruženja „Ruka ruci“ ističe da je, ipak, žrtvama, pored višegodišnjeg maltretiranja teško da se odluče da napuste dom i porodicu i odu u sigurnu kuću.

„Ako žena odluči da dođe u sigurnu kuću to je teška odluka. Mi na tu odluku ne utičemo. Ženama prvo predstavimo način izlaska iz nasilja i kako da se zaštite. Sarađivali smo sa sigurnom kućom u Kragujevcu i tamo smo smeštali decu ili žene koje su bile izložene nasilju“, kazala je Nevenka.

Govoreći o potrebi za otvaranje sigurne kuće na Kosovu, Rikalo je naglasila da je ideju podržala Opština Gračanica u prethodnom sazivu koja je obećala da će obezbediti parcelu za tu namenu.

Ona kaže da se gradnjom sigurne kuće povećava kapacitet za pomoć žrtvama porodičnog nasilja.

Udruženje žena “Ruka ruci“ iz Kosova Polja aktivno radi na Kosovu od 1999. godine. To je prva nevladina organizacija koja je otvorila SOS savetovalište za pomoć žrtvama porodičnog nasilja.

U emisiji „Ženske tajne“ Nevenka Rikalo govori i o drugim problemima koji prate ženski deo populacije.

Emisija „Ženske tajne“ se emituje večeras u 20 sati na programu televijzija Centar, Puls i Herc.

Realizaciju je podržao program Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu (UNDP).Ostale vesti

Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022
Rok za uplatu rate poreza 15. avgust
Sekretarijat za javne prihode podsetio je poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 15. avgust u Srbiji rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu.
  • 09.08.2022
Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022