Vesti
Društvo

Nevenka Rikalo: Odlazak u sigurnu kuću teška odluka

Pokretanje ideje za otvaranje sigurne kuće u srpskim sredinama na Kosovu pokazuje da se svest o potrebi za rešavanje problema žena na Kosovu povećala, izjavila je Nevenka Rikalo u emisiji „Ženske tajne“ KIM radija i TV Centar.
Nevenka Rikalo: Odlazak u sigurnu kuću teška odluka
Foto KIM

Nevenka Rikalo, predsednica udruženja „Ruka ruci“ ističe da je, ipak, žrtvama, pored višegodišnjeg maltretiranja teško da se odluče da napuste dom i porodicu i odu u sigurnu kuću.

„Ako žena odluči da dođe u sigurnu kuću to je teška odluka. Mi na tu odluku ne utičemo. Ženama prvo predstavimo način izlaska iz nasilja i kako da se zaštite. Sarađivali smo sa sigurnom kućom u Kragujevcu i tamo smo smeštali decu ili žene koje su bile izložene nasilju“, kazala je Nevenka.

Govoreći o potrebi za otvaranje sigurne kuće na Kosovu, Rikalo je naglasila da je ideju podržala Opština Gračanica u prethodnom sazivu koja je obećala da će obezbediti parcelu za tu namenu.

Ona kaže da se gradnjom sigurne kuće povećava kapacitet za pomoć žrtvama porodičnog nasilja.

Udruženje žena “Ruka ruci“ iz Kosova Polja aktivno radi na Kosovu od 1999. godine. To je prva nevladina organizacija koja je otvorila SOS savetovalište za pomoć žrtvama porodičnog nasilja.

U emisiji „Ženske tajne“ Nevenka Rikalo govori i o drugim problemima koji prate ženski deo populacije.

Emisija „Ženske tajne“ se emituje večeras u 20 sati na programu televijzija Centar, Puls i Herc.

Realizaciju je podržao program Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu (UNDP).Ostale vesti

Na Kosovu Dan žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji

Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je sredu danom žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji.

  • 08.02.2023
Urednici KoSSev portala uručen orden viteza Nacionalnog reda za zasluge
Urednici KoSSev portala Tatjani Lazarević je večeras u rezidenciji Francuske ambasade u Prištini uručen orden viteza Nacionalnog reda za zasluge.
  • 07.02.2023
Z. Potok: Kako je pravni tehničar angažovan kao spremačica u vrtiću ostao bez posla i objašnjenja

V.K. (38, ime poznato redakciji) je pet godina radila na određeno vreme kao spremačica u Predškolskoj ustanovi (PU) „Naše dete“ u Zubinom Potoku, iako je po struci pravni tehničar. Njen poslodavac je bila Opština Zubin Potok sa kojom je imala sklopljen ugovor o stručnom usavršavanju. Isti je produžavan na šest meseci i, kako je navedeno, zaključivan je „radi stručnog usavršavanja i sticanja posebnih znanja i sposobnosti za rad u struci na mestu viši referent za administrativne poslove mesnih zajednica i mesnih kancelarija u MK Zupče“. Ugovor je raskinut još 2018. godine, a V.K. je i dalje bez objašnjenja i posla.

  • 07.02.2023
Sovrlić: Neki mediji stalno šire dezinformacije

"Nažalost, imamo mnogo zagađenog javnog prostora, dok se u pojedinim medijima bliskim vlastima svakodnevno šire dezinformacije", rekla je novinarka N1 Sanja Sovrlić, ukazujući da je javni prostor donekle i vulgaran zbog rečnika koji se koristi u medijima.

  • 07.02.2023
Očišćen mural Novaku Đokoviću

Mural najboljem svetskom teniseru Novaku Đokoviću u Orahovcu koji je noćas prekriven belom bojom očišćen je tokom prepodneva.

  • 07.02.2023
Osmeh na dar: Širimo osmehe i motivišemo ljude da posete Kosovo

Humanitarna organizacija „Osmeh na dar“ funkcioniše već sedamnaest godina. "Imamo dva cilja, jedan je da ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji osete da nisu zaboravljeni, a drugi da oni koji nisu nikada posetili KiM dođu i osete kako narod ovde zaista živi i nose ih u srcu tokom cele godine", rekli su u podkastu Radio Goraždevca Marko Lazarević i Aleksandar Trifunović.

  • 06.02.2023