Vesti
Društvo

Nesporazum ili skraćenje roka za predaju dokumentacije na konkursu za stambeno zbrinjavanje?

Konkurs za stambeno zbrinjavanje građana na teritoriji Opštine Gračanica je završen. Pojedini građani koji su hteli da konkurišu kažu da predstavnici opštine nisu ispoštovali dati rok, već su konkurs zatvorili pre njegovog isteka, pa pojedinima nije omogućeno da predaju traženu dokumentaciju. Iz Opštine Gračanica za RTV Kim odgovaraju da je došlo do nesporazuma i da će konkurs biti produžen do 14 časova danas, te da oni koji juče nisu uspeli da predaju dokumenta, mogu to da učine danas.
Nesporazum ili skraćenje roka za predaju dokumentacije na konkursu za stambeno zbrinjavanje?
Stambene zgrade u Gračanici (Foto Kim)

Opština Gračanica raspisala je 1. oktobra konkurs za stambeno zbrinjavanje građana, pre svega onih socijalno ugroženih. Građani su, prema onome što piše na sajtu, imali rok od mesec dana da prikupe i predaju dokumentaciju.

Međutim, nekima to nije bilo omogućeno. RTV Kim juče je stigla pismena reakcija "Nezadovoljnih građana", koji tvrde da Opština nije ispoštovala sopstvene, ali i zakonske uslove.

"U petak 29.10.2021. su službenici opštine nepotrebno pravili gužve, puštali koga su stigli preko reda, a pojedincima uključujući trudne žene i roditelje sa malom decom, kao i starijim građanima koje nisu pustili u petak da predaju, službenik opštine je tačno u 14:00 rekao građanima da ne primaju više i da dođu u ponedeljak da predaju".

Ipak, kako ističu u daljem tekstu, kada su juče, poslednjeg dana, otišli da predaju dokumenta to im nije bilo omogućeno.

"Rekli su nam da je konkurs istekao u nedelju, te da im je naloženo (od strane direktorice za urbanizam izvesne Mirjane Stanojević) da ne primaju dokumentaciju nikog od nas", stoji u pismu.

Nezadovoljni građani su, kako tvrde, tražili da im se omogući sastanak kako sa direktorkom urbanizma Mirjanom Stanojević, tako i sa gradonačelnikom Srđanom Popovićem. Međutim, kako navode, službenici opštine su im rekli da ni Stanojevića, a ni Popović nisu bili u opštini u toku radnog vremena.

Jedan od nezadovoljnih ovakvim postupkom službenika opštine je i Vidosav Đekić iz Gračanice koji je pokušao četvrti put da preda dokumentaciju za stambeno zbrinjavanje.

"Ja sam i ovog puta hteo da konkurišem kao i prethodnih, međutim, na šalteru su me obavestili da je konkurs završen još u petak. Mada na oglasnoj tabli piše da konkurs traje do 01.11.2021. godine, tako da su time moja prava uskraćena i ja sam našao za shodno da se obratim ovim putem. Nas troje je bilo tu i mi smo bili voljni da razgovaramo sa njima, da nam objasne zbog čega smo mi uskraćeni, ali oni nisu hteli da nam izađu u susret i mi smo primorani da na ovaj način regulišemo naša prava", kaže za RTV Kim Vidosav Đekić.

Đekić sa svojom suprugom živi u staroj kući od ćerpiča koja prokišnjava i koja se godinama urušava. "Dotrajala je krovna konstrukcija, nema više tu funkciju koju bi trebalo da ima. Prokišnjava i kada su kiše ja moram da stavljam odrđene posude da bi skupljao vodu ali se događalo da je i plafon padao".

Vidosav kaže da, ukoliko uskoro ne reši stambeno pitanje, supruga i on ostaju na ulici. Na pitanje šta planira dalje, Đekić kaže da će biti primoran da tuži opštinu. "Meni su uskraćena prava i ne vidim zbog čega su to uradili. Tako da ću morati to da uradim, biću prinuđen".

Đekić je ranije dobio materijal za izgradnju kuće, ali je to bilo nedovoljno da završi započeti posao. "Zato sam imao potrebu da više puta konkurišem za materijal. Ono što su mi dali "na kašičici" ja ne mogu ko zna kada da završim taj objekat", kaže Đekić.

Opština produžila konkurs do 14 časova danas

Iz Opštine Gračanica su na pitanja RTV Kim o prevremenom zatvaranja konkursa odgovorili da je u pitanju nesporazum, te da će rok za podnošenje dokumentacije produžiti do danas u 14 sati.

"U vezi sa vašim pitanjima oko roka za predaju dokumentacije na Кonkursu za stambeno zbrinjavanje, obaveštavamo vas da je rok za apliciranje bio do 1. novembra 2021. godine, te da on nije bio skraćivan. Ukoliko je bilo slučajeva, da građanima nije bilo omogućeno da do navedenog roka predaju zahteve, kao što tvrdite, onda je iz nekog razloga najverovatnije došlo do nesporazuma. Opština Gračanica je otvorena za saradnju sa svojim građanima i svima koji nisu, omogućiće da danas do 14 časova predaju dokumentaciju za gore navedeni konkurs", stoji u odgovoru direktorke Odeljenja za urbanizam Mirjane Stanojević.

Međutim, ostaje nejasno da li će Komisija uvažiti prijem dokumentacije s obzirom na činjenicu da je rok istekao juče. I na ovo pitanje smo tražili odgovor od predstavnika Opštine Gračanica.

Podsetimo, pravo na prijavu za stambeno zbrinjavanje imale su "porodice i pojedinci koji nemaju stan ili kuću u individualnom vlasništvu ili u individualnom vlasništvu užeg člana porodice, odnosno do drugog stepena krvnog srodstva, zatim, porodice i pojedinci koji su ostali bez stana ili kuće kao posledica ratnih dešavanja, porodice i pojedinci koji žive u stambenim objektima koji ugrožavaju njihovu bezbednost, raseljena lica i povratnici, repatrirarna lica, kao i mladi bračni parovi i kadrovi koji spadaju u socijalnu kategoriju".

Iz Opštine navode da će Кomisija za izbor i odlučivanje u narednom periodu obići svaku porodicu ili pojedinca koji je podneo zahtev te da će na osnovu uvida u stanje na terenu odlučivati.

Biljana Stojkoski: Skakaću od sreće ako dobijem stan

Biljana Stojkoski iz Gračanice godinama živi kao podstanar sa svojom ćerkom Vericom. U ovom periodu je promenila nekoliko kuća, a u mnogima su uslovi bili izuzetno loši. Više puta je pokušavala da preda dokumentaciju za rešavanje stambenog pitanja. Međutim, zbog problema sa izdavanjem kosovskih ličnih dokumenata za ćerku, Biljana nije ispunjavala uslove. Sada je rešen i taj problem, ali je i dalje skeptična.

"Očekivanja su mi 50:50. Načula sam da već ima spisak ko će da uđe u te stanove. Navodno, to nisu stanovi za samohrane majke, za ugrožene ljude koji žive po kontejneru, već sam čula da je to za doktore, za medicinske radnike", kaže Biljana.

Biljanina ćerka, Verica Stefanović, kaže ovoga puta nema nikakvih prepreka za dobijanje stana.

"Mi smo u međuvremenu uspeli da izvadimo taj jedan dokumenat, kosovski izvod ili ekstrakt a nakon toga sam uspela da izvadim i ličnu kartu i sa tim smo imali potpunu dokumentaciju za predaju za stan. To je proteklih niz godina bio jedini proble zbog kojeg mi nismo mogli da konkurišemo za stan. Sada smo svih 13 stavki popunili, sve smo predale i čekamo".

Na pitanje - "Koliko bi vam značilo da posle toliko godina dobijete stan?", Biljana odgovara: "Jao koje pitanje. Pa meni se čini da bi mogla da skačem. Ja sam rekla ako dobijem stan, bez obzira na koronu, ja ću da slavim".

"Kada bi dobile stan svaki naš problem bi bio rešen u potpunosti. Mama ne bi morala da se zadužuje da bi kupovala lekove kada je prehlađena kao sada. Jedan lek je 7,5 evra a pored tog joj trebaju i pumpice i ostale stvari za astmu. Na kraju meseca je primorena da se zaduži kako bi platila kiriju, vodu, struju, lekove”, kaže Verica.

Biljana i Verica pričaju kako su im gotovo svi dosadašnji predsednici opštine Gračanica obećavali da će im rešiti stambeno pitanje. To se, kako kažu, najčešće dešavalo pred izbore, ali da obećanja nisu ispunjena. Biljana kaže da, ukoliko sada ne dobije stan, da će štrajkovati ispred opštine.Ostale vesti

Nezadovoljni građani traže poništavanje konkusa o dodeli stanova

Tridesetak građana centralnog Kosova koji su konkurisali za dodelu stambenih jednica na osnovu Javnog poziva Opštine Gračanica objavljenog marta ove godine, okupilo se ispred ove lokalne samouprave kako bi izrazili nezadovoljstvo objavljenom listom dobitnika i zatražili njeno poništavanje. Oni su se sastali sa predstavnicima lokalne samouprave koji su ih pozvali da ulože žalbu.

  • 04.10.2023
Elek: Ponestaju lekovi, nema fizioloških rastvora i vakcina za najmlađe

Direktor Kliničko-bolničkog centra (KBC) Kosovska Mitrovica Zlatan Elek rekao je da na severu Kosova ponestaje lekova, jer je zabrana za uvoz iz Srbije na snazi od sredine juna.

  • 04.10.2023
Prelaz Brnjak potpuno otvoren za saobraćaj

Prelaz Brnjak na severu Kosova, otvoren je za saobraćaj u oba pravca, potvrdio je za Kim radio zamenik direktora Policije za Region sever Veton Eljšani. Ovaj prelaz je bio zatvoren deset dana.

  • 04.10.2023
Nezadovoljstvo zbog dodele stanova, na listi dobitnika i lekari i oni koji su prodali imovinu
Spisak dobitnika stanova na teritoriji opštine Gračanica objavljen je juče zvanično, a u javnosti je procurio dan ranije. Osim socijalno ugroženih i mladih roditelja koji nemaju rešeno stambeno pitnaje, među dobitnicima su brojni lekari i drugi zdravstveni radnici, ali i ljudi koji su prodali svoje kuće. Kandidati čije je zahteve opštinska komisija odbacila su nezadovoljni ovakvom raspodelom.
  • 04.10.2023
Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023