Vesti
Društvo

Neradni dani povodom 1. maja i Ramazanskog bajrama

Međunarodni praznik rada 1. maj, ove godine pada u nedelju, pa će se u skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, praznovanje pomeriti na prve radne dane koji slede. Tako će ponedeljak i utorak, 2. odnosno 3. maj, biti neradni dani. Ponedeljak, 2. maj bi svakako bio neradni dan za građane islamske veroispovesti, obzirom da je to prvi dan praznovanja Ramazanskog bajrama.

Neradni dani povodom 1. maja i Ramazanskog bajrama
Ilustracija (iStock)

U pomenutom periodu, neće raditi državne institucije, pošte, banke i obrazovne institucije. Dežuraće se u zdravstvenim ustanovama, komunalnim preduzećima i elektrodistribucijama.

Đaci osnovnih škola su na prolećnom raspustu, a za srednjoškolce, naredni ponedeljak i utorak, biće neradni dani.

Prvi sledeći radni dan za institucije na svim nivoima društvenog života, biće sreda, 4. maj.

Privatni preduzetnici u prazničnim danima, radiće po sopstvenom rasporedu, ali uglavnom, smanjenim kapacitetom.

Na Kosovu, ponedeljak i utorak će takođe biti neradni dani.

Inače, predstojeći ponedeljak biće šesti uzastopni neradni ponedeljak na Kosovu. Ovaj “serijal neradnih ponedeljaka” počeo je u subotu, 9. aprila, danom kosovske ustavnosti, koji je praznovan u ponedeljak, 11. aprila. U nedelju, 17. aprila, bio je katolički Uskrs, ali je ponedeljak (18. april) bio neradni dan. Tu je i naredna nedelja, 24. april, kada su pravoslavni verinici proslavljaju Uskrs po julijanskom kalendaru, pa je ponedeljak, 25. april, bio neradni dan. Međunarodni praznik rada, 1. maj, takođe pada u nedelju a onda je ponedeljak, 2. maj, neradni dan. Međutim, 2. maja (ponedeljak) je i prvi dan ramazanskog Bajrama, pa se neradni dan automatski produžava i na utorak.

Sada predstoji još jedan neradni ponedeljak, 9. maj, kada se obeležava Dan Evrope. Za razliku od područja Kosova, u centralnoj Srbiji, ovaj dan se praznuje radno.

Podsetimo, i prema zakonskom okviru Srbije, ali i onom koji predviđaju kosovske institucije, kada službeni praznici padnu u subotu ili nedelju, sledeći radni dani – ponedeljak – je neradni.Ostale vesti

KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022
Polaganje završnog ispita
Iz Vlade Srbije je saopšteno da su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i eUpravu obavili sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
  • 23.06.2022
Tviter tesira beleške od 2.500 reči
Društvena mreža Tviter isprobava novu funkciju koja omogućava korisnicima blogovanje u dužem formatu do čak 2.500 reči, koja se zove Tviter beleške (Twitter notes), javlja Bi-Bi-Si (BBC).
  • 23.06.2022