Vesti
Društvo

Neradni dani povodom 1. maja i Ramazanskog bajrama

Međunarodni praznik rada 1. maj, ove godine pada u nedelju, pa će se u skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, praznovanje pomeriti na prve radne dane koji slede. Tako će ponedeljak i utorak, 2. odnosno 3. maj, biti neradni dani. Ponedeljak, 2. maj bi svakako bio neradni dan za građane islamske veroispovesti, obzirom da je to prvi dan praznovanja Ramazanskog bajrama.

Neradni dani povodom 1. maja i Ramazanskog bajrama
Ilustracija (iStock)

U pomenutom periodu, neće raditi državne institucije, pošte, banke i obrazovne institucije. Dežuraće se u zdravstvenim ustanovama, komunalnim preduzećima i elektrodistribucijama.

Đaci osnovnih škola su na prolećnom raspustu, a za srednjoškolce, naredni ponedeljak i utorak, biće neradni dani.

Prvi sledeći radni dan za institucije na svim nivoima društvenog života, biće sreda, 4. maj.

Privatni preduzetnici u prazničnim danima, radiće po sopstvenom rasporedu, ali uglavnom, smanjenim kapacitetom.

Na Kosovu, ponedeljak i utorak će takođe biti neradni dani.

Inače, predstojeći ponedeljak biće šesti uzastopni neradni ponedeljak na Kosovu. Ovaj “serijal neradnih ponedeljaka” počeo je u subotu, 9. aprila, danom kosovske ustavnosti, koji je praznovan u ponedeljak, 11. aprila. U nedelju, 17. aprila, bio je katolički Uskrs, ali je ponedeljak (18. april) bio neradni dan. Tu je i naredna nedelja, 24. april, kada su pravoslavni verinici proslavljaju Uskrs po julijanskom kalendaru, pa je ponedeljak, 25. april, bio neradni dan. Međunarodni praznik rada, 1. maj, takođe pada u nedelju a onda je ponedeljak, 2. maj, neradni dan. Međutim, 2. maja (ponedeljak) je i prvi dan ramazanskog Bajrama, pa se neradni dan automatski produžava i na utorak.

Sada predstoji još jedan neradni ponedeljak, 9. maj, kada se obeležava Dan Evrope. Za razliku od područja Kosova, u centralnoj Srbiji, ovaj dan se praznuje radno.

Podsetimo, i prema zakonskom okviru Srbije, ali i onom koji predviđaju kosovske institucije, kada službeni praznici padnu u subotu ili nedelju, sledeći radni dani – ponedeljak – je neradni.Ostale vesti

Elek: Ponestaju lekovi, nema fizioloških rastvora i vakcina za najmlađe

Direktor Kliničko-bolničkog centra (KBC) Kosovska Mitrovica Zlatan Elek rekao je da na severu Kosova ponestaje lekova, jer je zabrana za uvoz iz Srbije na snazi od sredine juna.

  • 04.10.2023
Prelaz Brnjak potpuno otvoren za saobraćaj

Prelaz Brnjak na severu Kosova, otvoren je za saobraćaj u oba pravca, potvrdio je za Kim radio zamenik direktora Policije za Region sever Veton Eljšani. Ovaj prelaz je bio zatvoren deset dana.

  • 04.10.2023
Nezadovoljstvo zbog dodele stanova, na listi dobitnika i lekari i oni koji su prodali imovinu
Spisak dobitnika stanova na teritoriji opštine Gračanica objavljen je juče zvanično, a u javnosti je procurio dan ranije. Osim socijalno ugroženih i mladih roditelja koji nemaju rešeno stambeno pitnaje, među dobitnicima su brojni lekari i drugi zdravstveni radnici, ali i ljudi koji su prodali svoje kuće. Kandidati čije je zahteve opštinska komisija odbacila su nezadovoljni ovakvom raspodelom.
  • 04.10.2023
Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023
Patrijarh Porfirije: Preko potreban mir svim ljudima na Kosovu
Patrijarh srpski Porfirije zamolio je  „sve one koji drže u svojim rukama ključeve mira“, da ih upotrebe i donesu preko potreban mir svim ljudima na Kosovu.
  • 02.10.2023