Vesti
Društvo

Neradni dani povodom 1. maja i Ramazanskog bajrama

Međunarodni praznik rada 1. maj, ove godine pada u nedelju, pa će se u skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, praznovanje pomeriti na prve radne dane koji slede. Tako će ponedeljak i utorak, 2. odnosno 3. maj, biti neradni dani. Ponedeljak, 2. maj bi svakako bio neradni dan za građane islamske veroispovesti, obzirom da je to prvi dan praznovanja Ramazanskog bajrama.

Neradni dani povodom 1. maja i Ramazanskog bajrama
Ilustracija (iStock)

U pomenutom periodu, neće raditi državne institucije, pošte, banke i obrazovne institucije. Dežuraće se u zdravstvenim ustanovama, komunalnim preduzećima i elektrodistribucijama.

Đaci osnovnih škola su na prolećnom raspustu, a za srednjoškolce, naredni ponedeljak i utorak, biće neradni dani.

Prvi sledeći radni dan za institucije na svim nivoima društvenog života, biće sreda, 4. maj.

Privatni preduzetnici u prazničnim danima, radiće po sopstvenom rasporedu, ali uglavnom, smanjenim kapacitetom.

Na Kosovu, ponedeljak i utorak će takođe biti neradni dani.

Inače, predstojeći ponedeljak biće šesti uzastopni neradni ponedeljak na Kosovu. Ovaj “serijal neradnih ponedeljaka” počeo je u subotu, 9. aprila, danom kosovske ustavnosti, koji je praznovan u ponedeljak, 11. aprila. U nedelju, 17. aprila, bio je katolički Uskrs, ali je ponedeljak (18. april) bio neradni dan. Tu je i naredna nedelja, 24. april, kada su pravoslavni verinici proslavljaju Uskrs po julijanskom kalendaru, pa je ponedeljak, 25. april, bio neradni dan. Međunarodni praznik rada, 1. maj, takođe pada u nedelju a onda je ponedeljak, 2. maj, neradni dan. Međutim, 2. maja (ponedeljak) je i prvi dan ramazanskog Bajrama, pa se neradni dan automatski produžava i na utorak.

Sada predstoji još jedan neradni ponedeljak, 9. maj, kada se obeležava Dan Evrope. Za razliku od područja Kosova, u centralnoj Srbiji, ovaj dan se praznuje radno.

Podsetimo, i prema zakonskom okviru Srbije, ali i onom koji predviđaju kosovske institucije, kada službeni praznici padnu u subotu ili nedelju, sledeći radni dani – ponedeljak – je neradni.Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023