Vesti
Društvo

Nepoštovanje zakonskih okvira i ljudski faktor glavna prepreka do kosovske lične karte

Zakon o državljansvu Kosova predviđa jedan ili više kriterijuma za one koji do sada nisu uspeli da izvade lična dokumenta. Zakonski okviri su jasni ali se ne primenjuju, zaključeno je na debati u Peći.
Nepoštovanje zakonskih okvira i ljudski faktor glavna prepreka do kosovske lične karte
Učesnici debate u Peći (Foto RG)

Ukoliko građanin može da dokaže da je živeo na Kosovu do januara 1998. godine ili njegovi roditelji imaju dokumenta Kosova, stiče pravo na dokumenta i zakon je tu jasan, ali se ne primenjuje dosledno. Ovo je zaključak debate pod nazivom "Građani traže rešenje", koju je organizovala NVO "Centar za prava manjinskih zajednica" uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo (KFOS).

Zamenica kosovskog ombudsmana, Marija Radulović, istakla je da je Pećki region jedan sa najviše problema u ovom smislu.

"Ako nažalost mogu tako da kažem, tradicionalni su problemi kancelarije u Južnoj Mitrovici i kancelarije u regionu Peći, a tiču se problema civilne registracije. Probleme koje smo do sada imali, imamo ih još uvek. Građani koji se žale na nemogućnost dobijanja državljanstva u velikom procentu uglavnom ih rešimo. Ponekad je način taj da zaposleni u institucijii Ombudsmana direktno ode u kancelariju i reši se problem koji postoji, problem u komunikaciji. Negde je potrebno da se pišu pisma i da se onda sačeka odgovor i vrlo često ne dobijemo odgovor pa moramo da pišemo drugo pismo, tako da je malo komplikovaniji način", rekla je Marija Radulović.

Direktor odeljenja javne administradije u Peći, Fatmir Aslani, istakao je da problem o kome se govorilo na debati, problem svih zajednica i da oni nastoje da pomognu svima, jer se ovo odražava i na problem nasledstva.

"Zakon ne odvaja građane po nacionalnosti, svi su građani isti pred zakonom. U diskusiji danas, koju smo imali, posebno imamo aktivnost koja traje već tri godine. Mi kao direktori smo otvoreni prema građanima da razgovaramo o svim problemima. Mi imamo i problem sa Katastrom koji je malo teži problem od ovoga, ali su ova dva problema povezana", rekao je Aslani.

Predsedavajući u Savetodavnom veću za zajednice, pri kabinetu kosovskog predsednika, Živojin Ćirković, naglašava da je pored svih zakonskih okvira kod ovog problema veoma važan i ljudski faktor.

"Šta reći tu, da je uvek presudan i najbitniji ljudski faktor. Ja sam probao da pomognem jednoj našoj sugrađanki koja je ostvarila pravo na penziju i išli smo u Prištinu da pitamo koja su to dokumenta koja je ona trebalo da dostavi, da bi ostvarila svoje pravo. U Prištini je trebalo dva dokumenta: lična karta i ekstrat, koji dokazuje da je ona građanka Kosova. Međutim, pošto boravi u Gračanici, u Gračanici su joj tražili nepostojeći dokument, a to je da ima metar kvadratni na svoje ime. Nije utemeljeno u zakonu i u suprotnosti je sa Ustavom. Kako mogu u Prištini da važe jedna pravila, a u Gračanici druga?", pita se Ćirković.

Građani su imali priliku da diskutuju sa panelistima. Već četiri godine Aleksandar Jovović iz Goraždevca u braku je sa suprugom sa kojom ima troje dece, na koje se ovaj problem takođe odražava. Supruga je, kaže, pored četiri godine braka živela još toliko u Goraždevcu, gde je završila srednju školu.

"Nemamo pravo zato što smo venčani u Čukarici. Država Kosovo to ne priznaje. Da smo se venčali u Mitrovici, Leposaviću ili na Kosovu, ali pošto je Srbija, Čukarica, ne postoji mogućnost. Inače i njena majka ima ličnu kartu. Već par godina kucamo na razna vrata i nikakav odgovor ne možemo da dobijemo. Imali smo problem prilikom putovanja sa policijom, jer je njena lična karta (u Srbiji) izdata na SUP Peć", kaže Jovović.

Na prvoj, od četiri debate "Građani traže rešenje", učestvovali su građani iz srpskih sredina u opštinama Peć, Istok i Klina.

Ovaj projekat sprovodi NVO "Centar za prava manjinskih zajednica" uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.Ostale vesti

KP: Korišćenje pirotehnike dozvoljeno od 26. decembra do 2. januara
Bliže se božićni i novogodišnji praznici, a sa njima i upotreba pirotehničkih sredstava. Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu oprezni. „Slavi srcem a ne oružjem“, poručili su, te upozorili na to da je korišćenje pirotehničkih sredstava dozvoljeno tek od 26. decembra.
  • 08.12.2021
Napadi i pritisci na medije
Stanje slobode medija u čitavom regionu je loše, a najveći problemi su verbalni i fizički napadi na novinare, autocenzura, ekonomski i politički pritisci i neregulisano medijsko tržište, ocenili su danas učesnici konferencije koju je organizovalo Udruženja novinara Srbije (UNS), u okviru projekta "Pod pritiskom".
  • 08.12.2021
Građani Severne Mitrovice o novim merama: Samo otežavaju ljudima
Vlada Kosova usvojila je 30. novembra nove opšte i posebne mere za kontrolu, sprečavanje i borbu protiv pandemije kovida-19 .
  • 08.12.2021
“Čitanje je ključ dobrog pisanja”

Dom kulture „Gračanica“ organizovao je treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“. ”Iako je Gračanica malo mesto, mališani koji pohađaju radionicu su vanserijski talentovani”, istakla je književnica i predavač Milica Matijević.

  • 08.12.2021
Sevce: Oštećena javna rasveta
U selu Sevce, u Gornjoj Mahali, došlo je do fizičkog oštećenja na trafou javne rasvete gde je iščupana fotoćelija koja reguliše rasvetu, usled čega su žitelji ovog mesta sinoć ostali bez osvetljenja. 
  • 08.12.2021
Misija OEBS-a na Kosovu osudila rušenje spomen ploče otetim novinarima
"Misija OEBS-a na Kosovu osuđuje ponovljeni vandalizam na spomen-ploči kraj Velike Hoče posvećenoj dvojici novinara kosovskih Srba koji su nestali u tom području 21. avgusta 1998. godine", navodi se u poruci na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove misije.
  • 07.12.2021