Vesti
Društvo

Neophodno formiranje zajedničke Mreže medijskih sindikata

Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva sve sindikate u medijima da formiraju zajedničku mrežu sa ciljem da se obezbedi bolji i sigurniji položaj novinara i medijskih radnika.
Neophodno formiranje zajedničke Mreže medijskih sindikata
Ilustracija (Foto Depositphotos)

Kako se navodi u saopštenju, SINOS je svim novinarskim i medijskim sindikatima u Srbiji ponudio Sporazum o saradnji i udruživanju u Mrežu medijskih sindikata Srbije (MeMSS) radi jačanja pregovaračke pozicije u izradi posebnog (granskog) kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike, u skladu sa Medijskom strategijom.

Dodaje se da primena ovog dokumenta treba da omogući dostojanstven rad i elementarne radne uslove svim našim kolegama.

SINOS je podsetio da većina novinara i medijskih radnika u Srbiji prima malu, često minimalnu zaradu. Da bi preživeli, rade dva posla. Imaju lako raskidive ugovore o radu, ili ih uopšte nemaju. Mnogima prekovremeni rad nije plaćen, ne mogu da koriste zakonsko pravo na bolovanje i godišnji odmor. Poslodavci u privatnim medijima zabranjuju i na svaki način obesmišljavaju sindikalno udruživanje.

Iz ovog sindikata apeluju na sindikalne kolege da stanu u istu kolonu i budu kolektivni glas novinara i medijskih radnikada, njihova svest i snaga da se organizuju i odbrane svoja prava.

„Vreme je da pokažemo solidarnost, vreme je za MeMSS“, poručili su u Prvomajskom proglasu.Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022