Vesti
Društvo

Neophodno formiranje zajedničke Mreže medijskih sindikata

Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, Sindikat novinara Srbije (SINOS) poziva sve sindikate u medijima da formiraju zajedničku mrežu sa ciljem da se obezbedi bolji i sigurniji položaj novinara i medijskih radnika.
Neophodno formiranje zajedničke Mreže medijskih sindikata
Ilustracija (Foto Depositphotos)

Kako se navodi u saopštenju, SINOS je svim novinarskim i medijskim sindikatima u Srbiji ponudio Sporazum o saradnji i udruživanju u Mrežu medijskih sindikata Srbije (MeMSS) radi jačanja pregovaračke pozicije u izradi posebnog (granskog) kolektivnog ugovora za novinare i medijske radnike, u skladu sa Medijskom strategijom.

Dodaje se da primena ovog dokumenta treba da omogući dostojanstven rad i elementarne radne uslove svim našim kolegama.

SINOS je podsetio da većina novinara i medijskih radnika u Srbiji prima malu, često minimalnu zaradu. Da bi preživeli, rade dva posla. Imaju lako raskidive ugovore o radu, ili ih uopšte nemaju. Mnogima prekovremeni rad nije plaćen, ne mogu da koriste zakonsko pravo na bolovanje i godišnji odmor. Poslodavci u privatnim medijima zabranjuju i na svaki način obesmišljavaju sindikalno udruživanje.

Iz ovog sindikata apeluju na sindikalne kolege da stanu u istu kolonu i budu kolektivni glas novinara i medijskih radnikada, njihova svest i snaga da se organizuju i odbrane svoja prava.

„Vreme je da pokažemo solidarnost, vreme je za MeMSS“, poručili su u Prvomajskom proglasu.Ostale vesti

Na Kosovu Dan žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji

Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je sredu danom žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji.

  • 08.02.2023
Urednici KoSSev portala uručen orden viteza Nacionalnog reda za zasluge
Urednici KoSSev portala Tatjani Lazarević je večeras u rezidenciji Francuske ambasade u Prištini uručen orden viteza Nacionalnog reda za zasluge.
  • 07.02.2023
Z. Potok: Kako je pravni tehničar angažovan kao spremačica u vrtiću ostao bez posla i objašnjenja

V.K. (38, ime poznato redakciji) je pet godina radila na određeno vreme kao spremačica u Predškolskoj ustanovi (PU) „Naše dete“ u Zubinom Potoku, iako je po struci pravni tehničar. Njen poslodavac je bila Opština Zubin Potok sa kojom je imala sklopljen ugovor o stručnom usavršavanju. Isti je produžavan na šest meseci i, kako je navedeno, zaključivan je „radi stručnog usavršavanja i sticanja posebnih znanja i sposobnosti za rad u struci na mestu viši referent za administrativne poslove mesnih zajednica i mesnih kancelarija u MK Zupče“. Ugovor je raskinut još 2018. godine, a V.K. je i dalje bez objašnjenja i posla.

  • 07.02.2023
Sovrlić: Neki mediji stalno šire dezinformacije

"Nažalost, imamo mnogo zagađenog javnog prostora, dok se u pojedinim medijima bliskim vlastima svakodnevno šire dezinformacije", rekla je novinarka N1 Sanja Sovrlić, ukazujući da je javni prostor donekle i vulgaran zbog rečnika koji se koristi u medijima.

  • 07.02.2023
Očišćen mural Novaku Đokoviću

Mural najboljem svetskom teniseru Novaku Đokoviću u Orahovcu koji je noćas prekriven belom bojom očišćen je tokom prepodneva.

  • 07.02.2023
Osmeh na dar: Širimo osmehe i motivišemo ljude da posete Kosovo

Humanitarna organizacija „Osmeh na dar“ funkcioniše već sedamnaest godina. "Imamo dva cilja, jedan je da ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji osete da nisu zaboravljeni, a drugi da oni koji nisu nikada posetili KiM dođu i osete kako narod ovde zaista živi i nose ih u srcu tokom cele godine", rekli su u podkastu Radio Goraždevca Marko Lazarević i Aleksandar Trifunović.

  • 06.02.2023