Vesti
Društvo

„Nemaju slobodu kretanja i uslove kao druga deca, ali imaju roditeljsku ljubav“

U okriviru Dečje nedelje u sali Osnovne škole Kralj Milutin u Gračanici održane su sportske igre u kojoj su učestvovala deca iz vrtića Đurđevak i njihovi roditelji. Podjednako su uživali svi, i organizatori i učesnici. „Deca na Kosovu nemaju slobodu kretanja, ni uslove poput druge dece u Srbiji, ali imaju roditeljsku ljubav i pažnju, a to je najbitnije“, kaže mama Tijana Simić.
„Nemaju slobodu kretanja i uslove kao druga deca, ali imaju roditeljsku ljubav“
Dečja nedelja u Gračanici (Foto Kim)

Roditelji i njihova deca, inače polaznici Predškolske ustanove Đurđevak, nadmetali su se u različitim sportskim disciplinama, takmičili se u plesu i drugim zabavnim igrama. Opterećeni poslovnim i drugim svakodnevnim obavezama za većinu roditelja ovo je bila prilika da se relaksiraju i provedu više vremena sa svojim mališanima. Nakon takmičenja, teško je bilo zaključiti ko je više uživao, da li deca ili njihove mame i tate.

„Trudim se koliko god imam vremena jer je to nešto neprocenjivo, svaki minut sa našom decom je neprocenjiv. Možda bi bilo lepo kada bi ovde postojao zapadni sistem da obdaništa budu pri većim firmama pa da onda i pauze provodimo sa decom. Ovako, više mi je nego drago kao roditelju da svaki dodatni minut provedem sa svojom decom“, kaže Nemanja Jovanović, tata male Jane.

„Elena je bila uporna da dođemo i da se igramo i drago mi je što smo uspeli da se iskombinujemo da dođemo. Ovo nam obema znači, jer nemamo baš prilike da se družimo i da vidimo kako se sa drugom decom igra“, kaže mama Biljana Kostić.

Sonja Kostić je sa svojim sinom učestvovala u više disciplina. „Jako je zanimljivo i super je što su ovako nešto organizovali. Ja imam dvoje dece u vrtiću i jako sam zadovoljna“.

Za mamu Tijanu Simić je, kako kaže, najbitnija radost njenog deteta. „Ono što čini srećnim moje dete, to i mene čini srećnom. To je i za mene velika radost.“

Manifestacija je održana u okviru Dečje nedelje koja je posvećena pravima deteta. „Samom realizacijom ovakvih aktivnosti podstičemo pre svega celokupni fizički razvoj kod dece, rast i razvoj telesnih sposobnosti koji je veoma bitan za pravilno odrastanje naše dece. Mislim da su se danas podjednako zabavili i roditelji i deca“, kaže Slađana Dešić, pedagog u PU Đurđevak.

Deca na Kosovu žive u posebnim okolnostima i njihova prava se ne poštuju u svim segmentima, smatraju roditelji.

„Deca na Kosovu nemaju slobodu kretanja, nemaju uslove kakavi su na primer u Srbiji, ali je najbitnije da imaju radost i sreću. Imaju ljubav i pažnju roditelja a to je najbitnije pre svega“, kaže Tijana.

„Na Kosovu se nažalost ne poštuju u potpunosti ničija prava, pa ni dečija. Činjenica je da na papiru postoji sve, dakle, papir trpi sve, ali bi bilo lepo videti da se poštuju barem potpuno poštuju dečija prava ako se već ne poštuju ostala prava koja su zagarantovana“, kaže Nemanja Jovanović.

„Trudimo se da poštujemo dečija prava i učimo ih tome da žive zdravo, lepo i srećno, da imaju pravo na slobodu i slobodno kretanje, a mislim u ovoj našoj sredini zbog opšte situacije je to otežano“, kaže pedagog Slađana Dešić.

Dečija nedelja se tradicionalno održava u prvoj sedmici oktobra, u cilju skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na potrebe i prava dece i mladih u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihova prava da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svih svojih potencijala.

Ove godine se skreće posebna pažnja na problem nasilja nad decom, a svi odgovorni akteri se pozovivaju na delovanje u cilju nulte tolerancije prema nasilju.Ostale vesti

UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021
Pavićević: Novinari nemaju obavezu da najave prelaz

Oficir za vezu Vlade Srbije sa Prištinom Dejan Pavićević, izjavio je da novinari nemaju obavezu da se najave kako bi prešli na Kosovo, prenosi Tanjug.

  • 18.02.2021