Vesti
Društvo

„Nemaju slobodu kretanja i uslove kao druga deca, ali imaju roditeljsku ljubav“

U okriviru Dečje nedelje u sali Osnovne škole Kralj Milutin u Gračanici održane su sportske igre u kojoj su učestvovala deca iz vrtića Đurđevak i njihovi roditelji. Podjednako su uživali svi, i organizatori i učesnici. „Deca na Kosovu nemaju slobodu kretanja, ni uslove poput druge dece u Srbiji, ali imaju roditeljsku ljubav i pažnju, a to je najbitnije“, kaže mama Tijana Simić.
„Nemaju slobodu kretanja i uslove kao druga deca, ali imaju roditeljsku ljubav“
Dečja nedelja u Gračanici (Foto Kim)

Roditelji i njihova deca, inače polaznici Predškolske ustanove Đurđevak, nadmetali su se u različitim sportskim disciplinama, takmičili se u plesu i drugim zabavnim igrama. Opterećeni poslovnim i drugim svakodnevnim obavezama za većinu roditelja ovo je bila prilika da se relaksiraju i provedu više vremena sa svojim mališanima. Nakon takmičenja, teško je bilo zaključiti ko je više uživao, da li deca ili njihove mame i tate.

„Trudim se koliko god imam vremena jer je to nešto neprocenjivo, svaki minut sa našom decom je neprocenjiv. Možda bi bilo lepo kada bi ovde postojao zapadni sistem da obdaništa budu pri većim firmama pa da onda i pauze provodimo sa decom. Ovako, više mi je nego drago kao roditelju da svaki dodatni minut provedem sa svojom decom“, kaže Nemanja Jovanović, tata male Jane.

„Elena je bila uporna da dođemo i da se igramo i drago mi je što smo uspeli da se iskombinujemo da dođemo. Ovo nam obema znači, jer nemamo baš prilike da se družimo i da vidimo kako se sa drugom decom igra“, kaže mama Biljana Kostić.

Sonja Kostić je sa svojim sinom učestvovala u više disciplina. „Jako je zanimljivo i super je što su ovako nešto organizovali. Ja imam dvoje dece u vrtiću i jako sam zadovoljna“.

Za mamu Tijanu Simić je, kako kaže, najbitnija radost njenog deteta. „Ono što čini srećnim moje dete, to i mene čini srećnom. To je i za mene velika radost.“

Manifestacija je održana u okviru Dečje nedelje koja je posvećena pravima deteta. „Samom realizacijom ovakvih aktivnosti podstičemo pre svega celokupni fizički razvoj kod dece, rast i razvoj telesnih sposobnosti koji je veoma bitan za pravilno odrastanje naše dece. Mislim da su se danas podjednako zabavili i roditelji i deca“, kaže Slađana Dešić, pedagog u PU Đurđevak.

Deca na Kosovu žive u posebnim okolnostima i njihova prava se ne poštuju u svim segmentima, smatraju roditelji.

„Deca na Kosovu nemaju slobodu kretanja, nemaju uslove kakavi su na primer u Srbiji, ali je najbitnije da imaju radost i sreću. Imaju ljubav i pažnju roditelja a to je najbitnije pre svega“, kaže Tijana.

„Na Kosovu se nažalost ne poštuju u potpunosti ničija prava, pa ni dečija. Činjenica je da na papiru postoji sve, dakle, papir trpi sve, ali bi bilo lepo videti da se poštuju barem potpuno poštuju dečija prava ako se već ne poštuju ostala prava koja su zagarantovana“, kaže Nemanja Jovanović.

„Trudimo se da poštujemo dečija prava i učimo ih tome da žive zdravo, lepo i srećno, da imaju pravo na slobodu i slobodno kretanje, a mislim u ovoj našoj sredini zbog opšte situacije je to otežano“, kaže pedagog Slađana Dešić.

Dečija nedelja se tradicionalno održava u prvoj sedmici oktobra, u cilju skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na potrebe i prava dece i mladih u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihova prava da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svih svojih potencijala.

Ove godine se skreće posebna pažnja na problem nasilja nad decom, a svi odgovorni akteri se pozovivaju na delovanje u cilju nulte tolerancije prema nasilju.Ostale vesti

’’Samo novinari mogu da sačuvaju medije’’
Medijska pismenost, novinarska etika, standardi rada u redakcijama i prepoznavanje izvora dezinformacija neke su od tema koje su novinari pet srpskih redakcija obrađivali na treningu koji je održan u prostorijama RTV Kim u Čaglavici. "Samo novinari mogu da sačuvaju medije od toga da budu puka propaganda ili štaka za popunjavanje sadržaja na društvenim mrežama", rekao je svojim kolegama na Kosovu direktor programa Newsmax Adria Slobodan Georgiev. 
  • 25.09.2021
Osojane: Akcija čišćenja korita reke Kujavče
Crkvena opština u Osojanu i mladi koje ona okuplja čistili su danas korito reke Kujavče.
  • 25.09.2021
Deca Metohije – Belo Polje
U sedmoj epizodi „Deca Metohije“ novinari Radio Goraždevca posetili su Anđelu, Marka i Nikolu u Belom Polju. Ovi mališani su jedina deca iz srpske zajednice u ovom selu.
  • 25.09.2021
Druženje i upoznavanje uz med i radionicu kućnog pivarstva
Trodnevni multietnički kamp pod imenom "Pčelinji park" na kome će se dvadesetak mladih ljudi upoznati sa pčelarstvom otpočeo je u Preocu, nadomak Gračanice, u organizaciji NVO Mlada aktivna Gračanica. Kuriozitet prvog dana je bila radionica kućnog pivarstva u okviru koje je kuvano pivo sa medom.
  • 24.09.2021
Đaci se vraćaju u škole od ponedeljka
Učenici osnovnih i srednjih škola u srpskim sredinama na Kosovu vraćaju se u đačke klupe od ponedeljka, potvrđeno je za RTV Kim.
  • 24.09.2021
Više od 80 kamiona čeka na Merdaru
U koloni od oko 80 šlepera i kamiona, formiranoj na administrativnom prelazu Merdare, teretnjaci čekaju na ulazak na Kosovo. Putnički saobračaj se odvija neometano, bez većih gužvi sa obe strane prelaza.
  • 24.09.2021