Vesti
Društvo

„Nemaju slobodu kretanja i uslove kao druga deca, ali imaju roditeljsku ljubav“

U okriviru Dečje nedelje u sali Osnovne škole Kralj Milutin u Gračanici održane su sportske igre u kojoj su učestvovala deca iz vrtića Đurđevak i njihovi roditelji. Podjednako su uživali svi, i organizatori i učesnici. „Deca na Kosovu nemaju slobodu kretanja, ni uslove poput druge dece u Srbiji, ali imaju roditeljsku ljubav i pažnju, a to je najbitnije“, kaže mama Tijana Simić.
„Nemaju slobodu kretanja i uslove kao druga deca, ali imaju roditeljsku ljubav“
Dečja nedelja u Gračanici (Foto Kim)

Roditelji i njihova deca, inače polaznici Predškolske ustanove Đurđevak, nadmetali su se u različitim sportskim disciplinama, takmičili se u plesu i drugim zabavnim igrama. Opterećeni poslovnim i drugim svakodnevnim obavezama za većinu roditelja ovo je bila prilika da se relaksiraju i provedu više vremena sa svojim mališanima. Nakon takmičenja, teško je bilo zaključiti ko je više uživao, da li deca ili njihove mame i tate.

„Trudim se koliko god imam vremena jer je to nešto neprocenjivo, svaki minut sa našom decom je neprocenjiv. Možda bi bilo lepo kada bi ovde postojao zapadni sistem da obdaništa budu pri većim firmama pa da onda i pauze provodimo sa decom. Ovako, više mi je nego drago kao roditelju da svaki dodatni minut provedem sa svojom decom“, kaže Nemanja Jovanović, tata male Jane.

„Elena je bila uporna da dođemo i da se igramo i drago mi je što smo uspeli da se iskombinujemo da dođemo. Ovo nam obema znači, jer nemamo baš prilike da se družimo i da vidimo kako se sa drugom decom igra“, kaže mama Biljana Kostić.

Sonja Kostić je sa svojim sinom učestvovala u više disciplina. „Jako je zanimljivo i super je što su ovako nešto organizovali. Ja imam dvoje dece u vrtiću i jako sam zadovoljna“.

Za mamu Tijanu Simić je, kako kaže, najbitnija radost njenog deteta. „Ono što čini srećnim moje dete, to i mene čini srećnom. To je i za mene velika radost.“

Manifestacija je održana u okviru Dečje nedelje koja je posvećena pravima deteta. „Samom realizacijom ovakvih aktivnosti podstičemo pre svega celokupni fizički razvoj kod dece, rast i razvoj telesnih sposobnosti koji je veoma bitan za pravilno odrastanje naše dece. Mislim da su se danas podjednako zabavili i roditelji i deca“, kaže Slađana Dešić, pedagog u PU Đurđevak.

Deca na Kosovu žive u posebnim okolnostima i njihova prava se ne poštuju u svim segmentima, smatraju roditelji.

„Deca na Kosovu nemaju slobodu kretanja, nemaju uslove kakavi su na primer u Srbiji, ali je najbitnije da imaju radost i sreću. Imaju ljubav i pažnju roditelja a to je najbitnije pre svega“, kaže Tijana.

„Na Kosovu se nažalost ne poštuju u potpunosti ničija prava, pa ni dečija. Činjenica je da na papiru postoji sve, dakle, papir trpi sve, ali bi bilo lepo videti da se poštuju barem potpuno poštuju dečija prava ako se već ne poštuju ostala prava koja su zagarantovana“, kaže Nemanja Jovanović.

„Trudimo se da poštujemo dečija prava i učimo ih tome da žive zdravo, lepo i srećno, da imaju pravo na slobodu i slobodno kretanje, a mislim u ovoj našoj sredini zbog opšte situacije je to otežano“, kaže pedagog Slađana Dešić.

Dečija nedelja se tradicionalno održava u prvoj sedmici oktobra, u cilju skretanja pažnje javnosti na decu i mlade, na potrebe i prava dece i mladih u porodici, društvu i lokalnoj zajednici, na njihova prava da odrastaju u što boljim uslovima, na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svih svojih potencijala.

Ove godine se skreće posebna pažnja na problem nasilja nad decom, a svi odgovorni akteri se pozovivaju na delovanje u cilju nulte tolerancije prema nasilju.Ostale vesti

Heroji u doba koronavirusa: Solidarnost tokom pandemije
U trećoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” gostovali su Miroslav Stolić - vlasnik privatnog preduzeća "Škurt" i Aleksandar Blagić, jedan od osnivača  Inovacioniog centara Gračanica. Oni su kazali da je pandemija koronavirusa osim straha i panike, donela i posebnu vrstu solidarnosti među ljudima.
  • 08.08.2020
Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020