Vesti
Društvo

Nemačka uklonila Kosovo sa liste rizičnih područja

Kosovo se od danas ne nalazi na listi područja koje Nemačka smatra visoko rizičnim, kada je u pitanju pandemija koronavirusa, prenosi Kossev pisanje prištinskih medija.
Nemačka uklonila Kosovo sa liste rizičnih područja
Ilustracija (Foto Pixabay)

Prethodno je sa ove liste skinuta i Srbija, a više se na listi ne mogu pronaći ni Jermenija, Azerbejdžan, BiH, Liban, Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Kipar i Ukrajina, dve regije u Norveškoj i ostrvo Madeira u Portugalu.

Kako prenosi Gazeta Express, SAD i Kanada od danas takođe više neće biti definisani kao opasna područja. Međutim, u ovim dvema državama i dalje postoji zabrana ulaska za Nemce koji tamo ne žive.

Šef nemačke diplomatije, Hajko Mas, najavio je juče da će ova zemlja 1. jula ukinuti upozorenje za putovanja u većinu zemalja, osim za države u kojima je i dalje visok nivo infekcija kovid-19.

„Možemo da ukinemo opšte upozorenje putnicima na rizična područja gde je učestalost virusa tokom sedam dana manja od 200″, objasnio je tada Mas. 

Skidanje zemalja sa ove liste olakšava putovanje, to jest uklanja sve epidemijske „prepreke“.Ostale vesti

Roditelji i dalje ne znaju zbog čega su škole na severu zatvorene
Održan je i sedmi dan protesta grupe roditelja nezadovoljnih odlukom zbog koje njihova deca ni ove nedelje nisu krenula u školu, već časove pohađaju onlajn. Kako su i najavili, uputili su se kod načelnika školske uprave za Kosovo i Metohiju, koji je ujedno i član Tima za praćenje epidemiološke situacije, kako bi dobili odgovor na osnovu čega je donešena odluka o produžetku nastave na daljinu u školama na severu Kosova. Međutim, načelnika ni danas nisu našli u kancelariji.
  • 28.09.2021
Centralno Kosovo: Meštani spremni za grejnu sezonu
U Gračanici i okolnim selima prodaja drva za ogrev je počela pre više od dva meseca. Trenutno se cene kreću od 40 evra za metar bukovog, do 45 evra po metru hrastovog drveta.
  • 28.09.2021
Roditelji i danas na protestu: Samo želimo nastavnike i učitelje u školama
Škole na severu su trenutno jedine srpske škole, ali i na teritoriji Kosova, u kojima se nastava ne odvija ni u jednoj preduniverzitetskoj, kao ni u predškolskim ustanovama, već đaci časove pohađaju na daljinu. Zbog toga što njihova deca skoro mesec dana fizički ne pohađaju nastavu, ali i zbog nedostatka, kako tvrde, jasnih odgovora kada je u pitanju obrazovanje njihove dece, danas je proteste nastavilo sedam roditelja.
  • 27.09.2021
Promotivna akcija za izgradnju Planinarskog doma na Berimu
Danas je svetski dan turizma. Opština Zubin Potok poslednjih godina u ovoj oblasti beleži veliki razvoj, kako zbog jezera Gazivode, tako i zbog lepota Ibarskog Kolašina i planine Mokra Gora.
  • 27.09.2021
Italijanski kontingent KFOR-a dezinfikovao škole
Pripadnici italijanskog kontingenta KFOR-a na Kosovu pri Regionalnoj komandi  zapad, tokom protekle nedelje izvršili su dezinfekciju 18 škola u Peći, kao i škole u selu Goraždevac.
  • 27.09.2021
Na severu Kosova izdato više od 260 privremenih registarskih tablica
U periodu od 20. do 26. septembra, kosovska Agencija za civilnu registraciju, izdala je ukupno 10.110 privremenih tablica, od toga 262 u opštinama na severu Kosova.
  • 27.09.2021