Vesti
Društvo

Nemačka: Najveći skok proizvođačkih cena od 1949. godine

U Nemačkoj su proizvođačke cene u avgustu nastavile rekordno da rastu. Skupi energenti uvećali su ih za 45,8 odsto u odnosu na avgust prošle godine, saopštio je zavod za statistiku.
Nemačka: Najveći skok proizvođačkih cena od 1949. godine
Veliki uticaj na cene imaju energenti koji su u proseku za godinu dana poskupeli 139 odsto, pa je prirodni gas u avgustu 2022. bio za 209,4 odsto skuplji nego pre godinu dana (Foto Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa)

Reč je o najvećem porastu za godinu dana od početka beleženja statistike 1949. godine. U julu je skok bio 37,2 odsto u odnosu na jul 2021. U odnosu na prethodni mesec, proizvođačke cene su u avgustu porasle za 7,9 odsto, što je isto rekordno povećanje.

Veliki uticaj na cene još imaju energenti koji su u proseku za godinu dana poskupeli 139 odsto. Prirodni gas je u avgustu bio za 209,4 odsto skuplji nego pre godinu dana. Elektrane je koštao čak 269,1 odsto više, dok su industrijski kupci plaćali plus 264,9 odsto.

Za 12 meseci cena struje je porasla za 174,9 odsto, a naftnih derivata za 37 odsto. U odnosu na prethodni mesec, međutim, cene naftnih derivata pale su za 3,2 odsto.

Visoke cene energenata utiču i na poluproizvode koji su poskupeli za 17,5 odsto, na primer metali i osnovne hemikalije. Trajna i potrošna dobra su takođe pogođena sa 10,9 i 16,9 odsto. Hrana je u avgustu koštala 22,3 odsto više nego u istom mesecu 2021.Ostale vesti

Priština: Deficit anesteziologa i medicinskih tehničara
Deficit anesteziologa i medicinskih sestara lako je uočljiv u Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova (UKCK).
  • 30.09.2022
’’Bazar nade i rukotvorina’’: U potrazi za trajnim rešenjima problema raseljenih

"Bazar nade i rukotvorina" koji ima za cilj ekonomsko osnaživanje i osamostaljivanje raseljenih lica, je u organizaciji Foruma za razvoj i multetničku saradnju (FDMC) po četvrti put održan u Gračanici. Učesnice današnjeg skupa su istakle da su zarade skromne, te da bi pomoć šire društvene zajednice bila značajna.

  • 29.09.2022
Saradnja u borbi protiv lažnih vesti
U okviru projekta "Program nezavisnih medija, borba protiv dezinformacija i sprečavanje lažnih vesti" Radio Kim medija grup (Radio Kim Media Group, RKMG) je potpisala ugovore o saradnji sa medijima iz romske i bošnjačke zajednice.
  • 29.09.2022
UNS: Nedopustivo objavljivanje intervjua sa serijskim silovateljem kojim se traumatizuju žrtve
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog objavljivanja intervjua u Informeru sa višestrukim silovateljem koji je u zatvoru zbog ovih krivičnih dela proveo skoro tri decenije.
  • 28.09.2022
Gračanica: Nastava po planu, grejanje u školama na vreme
Na prvoj vanrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u Opštini Gračanica njegovi članovi su istakli da nastava teče po planu, kao i da će većina škola spremno dočekati grejnu sezonu, uprkos naglom poskupljenju ogreva. Budžetska izdvajanja za kapitalne investicije će biti višestruko uvećana, na red će doći i rubni delovi opštine, poručila je direktorica opštinskog Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Ničić.
  • 27.09.2022
Više od 120 rudara koji su bili zarobljeni u Trepči izlaze na površinu
Rudari iz Trepče, koji su od jutros bili zarobljeni ispod zemlje zbog nestanka struje izazvanog udarom groma počeli su da izlaze na površinu, rekao je predsednik sindikata Gani Osmani, prenosi Koha.
  • 27.09.2022