Vesti
Društvo

Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?

Lekari u zdravstvenim ustanovana koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije obavešteni su pre nekoliko dana da im se od ponedeljka 28.11.2022. godine ukida rad po smenama po dosadašnjem principu 15/15 ( 15 dana rade, a 15 odmaraju).

Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?
Dom zdravlja Gračanica (Foto Kim arhiva)

Ovu informaciju potvrdilo je za Medija centar nekoliko lekara, koji kako su naveli, za sada žele da ostanu anonimni.

Napominju da im nije dostavljena pisana odluka, već da im je samo usmeno rečeno da je odluka doneta od strane "viših instanci".

Izvori Medija centra tvrde da većina lekara u Gračanici iz brojnih razloga neće prihvatiti da rade svakodnevno. Ovo su navodi troje lekara sa centralnog Kosova:

“Ako moram da biram između porodice koja mi živi u centralnoj Srbiji ili posla, onda ću izabrati porodicu”.

“Ustanova u kojoj radim je odlično funkcionisala do sada po principu 15/15. Nikad se nije desilo da kod nas nije bilo lekara. Ako je to slučaj u nekom drugim ustanovama, a verujem da jeste, onda nek izvrše proveru gde je problem pa nek tamo donose odluke, a ne za sve jednako”.

“Radiću po tom principu samo ako mi obezbede stan, jer nemam gde da živim ili da mi plaćaju kiriju za stan”.

Medija centar saznaje i da će u ponedeljak direktori zdravstvenih ustanova u Raški imati sastanak sa “višim instancama” u vezi sa odlukom koja se odnosi na ukidanje rada po smenama 15/15.

Ovaj medij pokušao je danas da u vezi sa ovim navodima telefonom i pisanim putem kontaktira nekoliko direktora zdravstvenih ustanova na centralnom Kosovu, ali se nisu javljali na telefon, niti odgovorili na pitanja upućena mejlom.Ostale vesti

Osmeh na dar: Širimo osmehe i motivišemo ljude da posete Kosovo

Humanitarna organizacija „Osmeh na dar“ funkcioniše već sedamnaest godina. "Imamo dva cilja, jedan je da ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji osete da nisu zaboravljeni, a drugi da oni koji nisu nikada posetili KiM dođu i osete kako narod ovde zaista živi i nose ih u srcu tokom cele godine", rekli su u podkastu Radio Goraždevca Marko Lazarević i Aleksandar Trifunović.

  • 06.02.2023
Todić najavljuje zbor sa meštanima, novom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćeni groblje i crkva
U opštini Leposavić održan je još jedan sastanak, odnosno zbor sa vlasnicima parcela čiju eksproprijaciju zahteva kosovska vlada, a novi se najavljuje za večeras. Povod je nova odluka kosovske vlade koja je doneta pre tri dana. Ovom odlukom o eksproprijaciji nisu obuhvaćene parcele na kojima se nalazi crkva i groblje u selu Dren, potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 05.02.2023
Povratnička sela od juče bez struje
Povratnička sela Osojane, Koš, Žač, Šaljinovica, Suvi Lukavac i Tučep od juče su bez struje, saznaje Kim radio.
  • 05.02.2023
Usled nevremena načinjena šteta na elektro mreži
Jak vetar i nevreme tokom jučerašnjeg dana naneo je štetu elektro mreži u više delova Kosova, pokidane su žice i oštećene bandere. Najteže su pogođeni regioni Priština, Uroševac, Mitrovica i Peć, saopšteno je iz KEDS-a.
  • 05.02.2023

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023