"Nema transparentnosti bez poznavanja načina na koji se građani informišu"

Uloga medija nije da prenose saopštenja o aktivnostima rada opštine, već da pišu vesti o njima, zaključak je debate na temu “Transparentnost rada Opštine Gračanica“ koja je održana u Medija centru u Čaglavici.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa debate u Medija centru (Foto Kim)

Učesnici ove debate bili su službenik za informisanje Opštine Gračanica Nebojša Ćirković, novinar i glavni i odgovorni urednik RTV Kim Goran Avramović, menadžer NVO “Komunikacija za razvoj društva” Oliver Vujović, kao i saradnik Kosovskog demokratskog instituta Stefan Filipović.

Službenik za informisanje Opštine Gračanica Nebojša Ćirković, rekao je da je ova opština jedna od najtransparentnijih sa srpskom većinom, dodajući da uvek ima mesta za unapređenje i da oni rade na tome.

“Poslednjih godinu dana naša opština podigla je transparentnost i poravila, pre svega, komunkaciju sa građanima. Opština je predložila Uredbu i Akcioni plan o transparentnosti, koju je Skupština opštine Gračanica usvojila na poslednjoj sednici krajem januara ove godine. Ovom Uredbom želimo da se afirmišemo kao jedna savremena, otvorena i odgovorna lokalna samouprava, pre svega, otvorena prema sugrađanima sa ciljem većeg učešća javnosti u procesu donošenja i sprovođenja odluka“.

Akcioni plan podrazumeva da se putem veb stranice, društvenih mreža, javnih oglasa, obezbedi pristup informacijama i dokumentima. Ćirković ističe da se javnost o održavanju sednica obaveštava najmanje sedam dana pre sednice, kao i o odlukama, pravilnicima i drugim aktima koje usvoji Skupstina opštine.

Nedostaje TV prenos sednica SO

Saradnik kosovskog demokratskog instituta Stefan Fiipović kaže da je najznačajniji izazov za Opštinu Gračanica da zainteresuje ljude i ukazuje na rapidno poboljšanje otvorenosti i transparentnosti ove opštine.

“Opština Gračanica, kao i Opština Štrpce nemaju Odeljenje za informacije od javnog značaja, već samo službenika. Po najnovijem istraživanju, poboljšana je transparentnosti OG, jedino što nisu mogli da urade je prenos sednica uživo zbog nedostatka tehničkih mogućnosti. Međutim, OG je uspela da napravi sistem audio snimka pa građani mogu sada da vrše dvostruku proveru (upoređujući dostupne zapisnike i audio snimke)”.

Kokoška ili jaje?

Istraživanje koje je sprovela NVO Komunikacija za razvoj društva (CSD) pod imenom “Slobodan protok informacija” u šest opština sa srpkim većinskim stanovništvom, ukazuje na propuste kada je reč o transparentnom radu opština, o načinu na koji opštine informišu meštane, a ukazalii su i na sam način na koji (ne)sarađuju sa medijima, postavljajući pitanje “Da li zbog neinformisanosti krivicu snosi onaj koji bi trebao da informiše ili onaj koji treba da bude informisan“?

Menadžer ove nevladine organizacije Oliver Vujović još jednom je podsetio na rezultate ovog istraživanja.

”Samo 15% meštana se izjasnilo da nisu zainteresovani da se informišu, dok je 80% onih koji su zainteresovani, ali nisu informisani. Lokalne medije prati 26% stanovništva. Mediji su istakli da informacije na zvaničnim stranicama lokalne samouprave nisu objektivne, jer nisu pozvani da prate događaje, već da prenesu vest putem saopštenja. Zabeleženo je da su mediji pokrenuli slučaj kod Ombudsmana jer nisu imali uvid u dokumenta, dok iz opština navode da je to transparentno“.

Naglašava da lokalne samoprave koriste interenet stranice, zakonski ispunjavajući obavezu, ali da (uvek bar) 26% stanovnika ostaje neinformisano.

„Bez dobrog plana i poznavanja strukture meštana, kao i načina na koji se oni informišu, teško je govoriti o transparentnosti“, zaključuje Vujović.

Muke po medijima

Urednik RTV Kim Goran Avramović smatra da je transparentnost Opštine Gračanica na jako niskom nivou, uprkos naporima odgovornih da instituciju prikažu kao transparentnu. On je ukazao i na selektivnu saradnju sa medijskim kućama.

“Opština Gračanica je malo do delimično transparentna, iako čini sve da obezbedi privid transparentnosti. Saopštenja pišu kao naručene vesti, selektivno pozivaju novinare na događaje“.

Urednik RTV Kim se osvrnuo i na Uredbu o transparentnosti koju je Opština Gračanica usvojila, citirajući deo koji se odnosi na saradnju sa medijima.

„U Uredbi br. 01-2019 o transparentnosti OG od 24. januara ove godine se u članu 10 i njegovom stavu 2.3 pominju ‘saradnja i dobri odnosi sa medijima’. Ja ovo čitam kao “saradnja i dobri odnosi sa svim medijima, a ne samo sa pojedinim lojalnim medijima“, zaključio je Avramović.

Debata je zaključena razmenom mišljenja prisutnih i panelista, uz naglašenu želju da se postojeći problemi novinara u komunikaciji sa ovom institucijom prevaziđu, kao i da se uočeni problemi vezani za funkcionisanje opštinskih veb prezentacija otklone.

Nedavno usvojena Uredba o transparentnosti Opština Gračanica u članu 14. i njegovom stavu 2.5 predviđa “obavezne sastanke sa medijima o pitanjima vezanim za korišćenje opštinskog budžeta”.

Snimak cele debate možete pogledati na ovom linku.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane