Vesti
Društvo

“Nema poklona, vratićete dobijeno u naturi”

Poljoprivrednici sa centralnog Kosova koji su razgovarali sa predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju zatražili su da država Srbija više ulaže u razvoj poljoprivrede na Kosovu.
“Nema poklona, vratićete dobijeno u naturi”
Foto KIM

Sa poljoprivrednicima su danas o mogućnostima za razvoj poljoprivrede u srpskim sredinama razgovarali zamenik minista Aleksandra Vulina Slobodan Krunić i v.d. direktora privrednog udruženja „Metohija“ Zoran Rakić.

Slobodan Krunić rekao je da je Srbija spremna da poljoprivrednicima, koji su danas u velikom broju prisustvovali sastanku, pomogne kako bi oni unapredili svoju proizvodnju.

“Tu smo da pomognemo i da rešimo probleme koji postoje na ovom terenu u oblasti poljoprivrede, privrede, stočarstva, voćarstva… Niko ništa neće dobiti i nista neće biti dato ili poklonjeno, već će biti pomognuto u započinjanu procesa proizvodnje, a ono što dobijete vratićete u naturi”, rekao je Krunić prisutnim poljoprivrednicima.

Rakić je rekao da je privredno društvo “Metohija” sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici otvoreno upravo radi podsticanja poljoprivredne proizvodnje.

“Privredno udruženje “Metohija” je zamišljeno kao servis građana. Ono će im pomoći u savetodavnoj službi i u plasmanu robe koja se prouzvodi na Kosovu i Metohiji. Takođe će pomoći i u pribavljanju genetičkih grla stoke koja zadovoljavaju evropske standarde, ali i prilikom plasmana proizvoda sa Kosova i Metohije na teritoriju Republike Srbije”, naveo je Rakić.

Privredno udrženje “Metohija” osnovale su prošle godine Vlada Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju u martu prošle godne.

Poljoprivrednici koji su prisustvovali današnjem sastanku istakli su da se nadaju da će im država Srbija pomoći i da će se obaćenja sa današnjeg sastanka ispuniti.

Zlatku Sojeviću iz Donje Gušterice poljoprivreda je primerna delatnost. Kaže da svoje proizvode plasira uglavnom u lokalnim mlinovima.

“Do sada nam niko nije pomogao, sve radim samostalno. Čuo sam da je sastanak vezan za poljoprivredu i zainteresovalo me je šta oni nude i da li mogu u nečemu da se pronađem. Za sada sam se pronašao u udruživanju sa drugim poljoprivredinicima i videćemo šta možemo da uradimo”, rekao je Sojević.

Dobrivoje Ristić  iz Gračanice bavi se isključiv ratarstvom.

“Mi ratari nismo zadovoljni trenutnom situacijom zato što ne možemo da nađemo potreban materijal na vreme, ne možemo da obezbedimo mineralno đubrivo za prehranu pšenice. Šta će biti posle ovog sastanka videćemo”, kazao je Ristić.

Sastanak je organizovala Uprava za privredne resurse SG Priština, na inicijativu Kancelarije za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022
Rok za uplatu rate poreza 15. avgust
Sekretarijat za javne prihode podsetio je poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 15. avgust u Srbiji rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu.
  • 09.08.2022
Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022