Vesti
Društvo

“Nema poklona, vratićete dobijeno u naturi”

Poljoprivrednici sa centralnog Kosova koji su razgovarali sa predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju zatražili su da država Srbija više ulaže u razvoj poljoprivrede na Kosovu.
“Nema poklona, vratićete dobijeno u naturi”
Foto KIM

Sa poljoprivrednicima su danas o mogućnostima za razvoj poljoprivrede u srpskim sredinama razgovarali zamenik minista Aleksandra Vulina Slobodan Krunić i v.d. direktora privrednog udruženja „Metohija“ Zoran Rakić.

Slobodan Krunić rekao je da je Srbija spremna da poljoprivrednicima, koji su danas u velikom broju prisustvovali sastanku, pomogne kako bi oni unapredili svoju proizvodnju.

“Tu smo da pomognemo i da rešimo probleme koji postoje na ovom terenu u oblasti poljoprivrede, privrede, stočarstva, voćarstva… Niko ništa neće dobiti i nista neće biti dato ili poklonjeno, već će biti pomognuto u započinjanu procesa proizvodnje, a ono što dobijete vratićete u naturi”, rekao je Krunić prisutnim poljoprivrednicima.

Rakić je rekao da je privredno društvo “Metohija” sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici otvoreno upravo radi podsticanja poljoprivredne proizvodnje.

“Privredno udruženje “Metohija” je zamišljeno kao servis građana. Ono će im pomoći u savetodavnoj službi i u plasmanu robe koja se prouzvodi na Kosovu i Metohiji. Takođe će pomoći i u pribavljanju genetičkih grla stoke koja zadovoljavaju evropske standarde, ali i prilikom plasmana proizvoda sa Kosova i Metohije na teritoriju Republike Srbije”, naveo je Rakić.

Privredno udrženje “Metohija” osnovale su prošle godine Vlada Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju u martu prošle godne.

Poljoprivrednici koji su prisustvovali današnjem sastanku istakli su da se nadaju da će im država Srbija pomoći i da će se obaćenja sa današnjeg sastanka ispuniti.

Zlatku Sojeviću iz Donje Gušterice poljoprivreda je primerna delatnost. Kaže da svoje proizvode plasira uglavnom u lokalnim mlinovima.

“Do sada nam niko nije pomogao, sve radim samostalno. Čuo sam da je sastanak vezan za poljoprivredu i zainteresovalo me je šta oni nude i da li mogu u nečemu da se pronađem. Za sada sam se pronašao u udruživanju sa drugim poljoprivredinicima i videćemo šta možemo da uradimo”, rekao je Sojević.

Dobrivoje Ristić  iz Gračanice bavi se isključiv ratarstvom.

“Mi ratari nismo zadovoljni trenutnom situacijom zato što ne možemo da nađemo potreban materijal na vreme, ne možemo da obezbedimo mineralno đubrivo za prehranu pšenice. Šta će biti posle ovog sastanka videćemo”, kazao je Ristić.

Sastanak je organizovala Uprava za privredne resurse SG Priština, na inicijativu Kancelarije za Kosovo i Metohiju.Ostale vesti

Na Kosovu Dan žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji

Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je sredu danom žalosti zbog žrtava zemljotresa u Turskoj i Siriji.

  • 08.02.2023
Urednici KoSSev portala uručen orden viteza Nacionalnog reda za zasluge
Urednici KoSSev portala Tatjani Lazarević je večeras u rezidenciji Francuske ambasade u Prištini uručen orden viteza Nacionalnog reda za zasluge.
  • 07.02.2023
Z. Potok: Kako je pravni tehničar angažovan kao spremačica u vrtiću ostao bez posla i objašnjenja

V.K. (38, ime poznato redakciji) je pet godina radila na određeno vreme kao spremačica u Predškolskoj ustanovi (PU) „Naše dete“ u Zubinom Potoku, iako je po struci pravni tehničar. Njen poslodavac je bila Opština Zubin Potok sa kojom je imala sklopljen ugovor o stručnom usavršavanju. Isti je produžavan na šest meseci i, kako je navedeno, zaključivan je „radi stručnog usavršavanja i sticanja posebnih znanja i sposobnosti za rad u struci na mestu viši referent za administrativne poslove mesnih zajednica i mesnih kancelarija u MK Zupče“. Ugovor je raskinut još 2018. godine, a V.K. je i dalje bez objašnjenja i posla.

  • 07.02.2023
Sovrlić: Neki mediji stalno šire dezinformacije

"Nažalost, imamo mnogo zagađenog javnog prostora, dok se u pojedinim medijima bliskim vlastima svakodnevno šire dezinformacije", rekla je novinarka N1 Sanja Sovrlić, ukazujući da je javni prostor donekle i vulgaran zbog rečnika koji se koristi u medijima.

  • 07.02.2023
Očišćen mural Novaku Đokoviću

Mural najboljem svetskom teniseru Novaku Đokoviću u Orahovcu koji je noćas prekriven belom bojom očišćen je tokom prepodneva.

  • 07.02.2023
Osmeh na dar: Širimo osmehe i motivišemo ljude da posete Kosovo

Humanitarna organizacija „Osmeh na dar“ funkcioniše već sedamnaest godina. "Imamo dva cilja, jedan je da ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji osete da nisu zaboravljeni, a drugi da oni koji nisu nikada posetili KiM dođu i osete kako narod ovde zaista živi i nose ih u srcu tokom cele godine", rekli su u podkastu Radio Goraždevca Marko Lazarević i Aleksandar Trifunović.

  • 06.02.2023