Vesti
Društvo

Nema otpuštanja železničara na KiM

"Infrastruktura železnice Srbije" saopštila je da su radnici čvora Kosovo Polje koji žive na KiM i koji su radno angažovani potrebni železnici, te da nisu višak.
Nema otpuštanja železničara na KiM
Protest u Zvečanu (Radio Kontakt Plus)

"Radnici koji nisu radno angažovani, a žive na teritoriji KiM, biće prebačeni u preduzeće Železnice Srbije a.d dok će zaposleni koji nisu radno angažovani, a već dugo godina žive na teritoriji centralne Srbije, biti tretirani sa posebnom pažnjom prilikom realizacije drugog kruga socijalnog programa", navodi se u saopštenju "Infrastruktura železnice Srbije".

U saopštenju se navodi da "Infrastruktura železnice Srbije" neće radnike sa Kosova i Metohije ostaviti na ulici i bez rešene egzistencije.

"Dogovor sindikata i poslovodstva železnice, sa kojim su radnici u nekoliko navrata upoznati, podrazumeva i da zaposleni čvora Kosovo Polje ravnopravno učestvuju u procesu rešavanja viška zaposlenih na bazi dobrovoljnosti, odnosno sticanjem jednog od uslova ostvarivanje prava na penziju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u dosadašnjem toku reorganizacije posebno vođeno računa o interesima i socijalnom statusu radnika koji žive na KiM, a sve odluke u procesu rešavanja pitanja viška zaposlenih donošene su uz učešće zaposlenih i uz poštovanje principa dobrovoljnosti, saopšteno je iz tog preduzeća.

Podsetimo, osam radnika jedinice za tehničko-kolske poslove Kosovo Polje sa sedištem u Zvečanu juče je, zajedno sa svojim kolegama održalo miran jednočasovni protest jer se, objašnjavaju, nalaze na preliminarnoj listi tehnološkog viška zaposlenih.

Na preliminarnoj listi tehnološkog viška zaposlenih "Infrastruktura železnice Srbije" nalazi se ukupno 125 radnika sa KiM.Ostale vesti

Usvojena odluka o dodeli parcele za gradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu, odobrena gradnja škole u naselju Nic u Čaglavici

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica, između ostalog, usvojen je predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Ocenjeno je da je bezbednosna situacija krhka, kao i da je potrebno veće angažovanje lokalne policije.

  • 30.01.2023
’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023