’’Nema napretka ka EU bez slobode medija i izražavanja’’

Medijske slobode su ključni element vladavine prava. Nema napretka na putu ka EU bez slobode izražavanja i slobode medija, naveo je u video poruci upućenoj učesnicima foruma Medijski dani EU-Zapadni Balkan 2019. odlazeći evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han.

Podeli ovaj članak sa:
 • Video poruka komesara Hana učesnicima skupa u Podgorici (Foto Kim)

Video poruka okupljenima u Podgorici

Iako najavljen kao učesnik koji će u ime Evropske Komisije otvoriti trodnevni skup u Podgorici, komesar Han je “usled obaveza u Briselu” izostao, pa je oko 350 učesnika imalo prilike da čuje njegovu ranije snimljenu poruku. Han je konstatovao da je sloboda izražavanja ugrožena širom sveta, a naročito na Zapadnom Balkanu.

Uz žaljenje što ne prisustvuje skupu u glavnom gradu Crne Gore, i obećanje da će “i na novom poslu ostati u vezi sa regionom Zapadnog Balkana i novinarima”, Han je naglasio:

“Evropska komisija će uvek biti privržena stvaranju uslova za pristojan život i siguran i neometan rad novinara”.

Bogdanović: Mediji su kontrolni društveni korektiv

U ime zemlje domaćina trećeg po redu foruma Medijski dani EU - Zapadni Balkan okupljene je, umesto ranije najavljenog premijera Duška Markovića, pozdravio ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović.

“Crna Gora je politički i ekonomski u ekspanziji, o tome svedoče stopa rasta i sveukupni razvoj, kao i članstvo u NATO-u. U Crnoj Gori ima više od 140 domaćih i stranih medija. Napadi na novinare su neprihvatljivi i nijedan takav slučaj ne sme biti arhiviran bez policijskog, tužilačkog i sudskog epiloga. Objektivno i kvalitetno izveštavanje su pretpostavka demokratije. Mediji su kontrolni društveni korektiv, a najbolje oružje protiv lažne vesti ostaje istinita informacija”, rekao je u svom obraćanju ministar Bogdanović.

Nešto kasnije, na panelu o medijskim slobodama i održivosti nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu, programski direktor podgoričkih “Vijesti” Mihailo Jovović upitao je o kojoj je to državi u pozdravnom govoru pričao ministar Bogdanović.

Danielson: Sloboda medija se ne dovodi u pitanje

Uvodno obraćanje na skupu je, umesto odlazećeg komesara Hana, palo u dužnost direktoru Direktorata za proširenje Evropske Komisije Kristianu Danielsonu koji ga je i otvorio navodom da “nema sumnje da je komesar Han želeo da je danas u Podgorici” i da deli njegovo osećanje “da je transformacija na polju slobode medija u regionu Zapadnog Baklana moguća”.

“Broj učesnika ovog skupa garantuje otvorenu debatu između predstavnika EK, medija i političara koji donose odluke. Podsetiću vas da pristupni pregovori za svaku zemlju kandidata počinju i završavaju se poglavljem 24 o vladavini prava. Sloboda medija je ključni stub demokratije, a nestabilni komunikacijski prostor je bezbednosni rizik za EU i Zapadni Balkan”, rekao je Danielson i zaključio da “sloboda medija nije nešto što zemlje kandidati mogu da dovode u pitanje na putu ka EU”.

Forum Medijski dani EU - Zapadni Balkan koji se ove godine održava u Podgorici, prethodno je odžavan 2018. u Skoplju i 2017. u Tirani. Ranije su slični skupovi održani u Briselu pod imenom “Speak up”, a 2016. je odlučeno da se organizuju u državama regiona.
 
    

Ostale vesti

 • Popović razgovarao sa studentima iz centralne Srbije

  Popović razgovarao sa studentima iz centralne Srbije

  Potpredsednik Srpske liste, predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović ugostio je sinoć i razgovarao sa oko 160 studenata i postdiplomaca univerziteta sa teritorije centralne Srbije, buduće lidere okupljene pri Fondaciji „Za srpski narod i državu“.

 • Srbija slavi Dan državnosti

  Srbija slavi Dan državnosti

  Srbija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignuta revolucija i počelo oslobađanje od Turske, i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

 • Pametne klupe uskoro u Gračanici

  Pametne klupe uskoro u Gračanici

  Na nekoliko lokacija u Gračanici uskoro će biti postavljene „pametne klupe“, koje će građanima, osim predaha, omogućiti punjenje mobilnih uređaja i korišćenje interneta.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane