Vesti
Društvo

„Nema mesta strahu i panici“

Prema podacima iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova čekaju se rezultati testa na koronavirus za 15 osoba, kazao je ministar zdravlja u Vladi Kosova Arben Vitija. Kosovski premijer Aljbin Kurti je poručio da nema mesta srahu i panici.
„Nema mesta strahu i panici“
Arbe Vitija i Aljbin Kurti (Foto Kim)

U Prištini je danas održana prva sednica posebne komisije za sprečavanje infekcije koronavirusa Kovid 19 na kojoj je ministar zdravlja u kosovskoj Vladi Arben Vitia podneo izveštaj o tome kakva je situacija što se koronavirusa tiče na Kosovu.

Vitija je kazao da nema mesta strahu i panici i zamolio građane Kosova da se ponašaju u skladu sa savetima.

„Trebalo bi izbegavati sastanke sa većim brojem ljudi, neophodno je što češće pranje ruku, ostajanje kod kuće se posebno odnosi na starije osobe, a ukoliko moraju vani trebalo bi da nose maske i izbegavaju javni transport“, kazao je Vitija, i dodao:

„Trebalo bi da shvatimo da se situacija, ne samo kod nas, već na globalnom nivou menja iz časa u čas. Svaka informacija do sada koja se izdaje od strane Nacionalnog instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja biće proverena“, kazao je Vitija.

On je naglasio da je bilo lažnih informacija koje su izazvale konfuziju među građanima Kosova.

„Ponovo tražim razumevanje i da u ovakvoj situaciji u kakvoj se nalazimo budemo korektni sa informacijama. Jer to osim što smanjuje strah i paniku kod građana, dotiče i institucije, posebno zdravstveno osoblje da što bolje postupe, jer su oni prva linija odbrane i u trenutku kada se stvori takva situacija panika će dodatni broj ljudi ometati u radu i stvoriće problem u pružanju kvalitetne usluge građanima“, kazao je Vitia.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da nadležni čine sve da situacija na Kosovu što se tiče koronavirusa ostane nepromenjena.

„Nema nikakve potrebe za strah i paniku. Mi smo u stanju pripravnosti u svim sektorima. Zbog toga što su zatvorene škole to ne mora da znači da će se zatvoriti i prodavnice. Pošto su zatvorene škole to ne znači da neće imati robe. Zatvaranje granice zavisi od graničnih prelaza. To se ne odražava kod robe, nego samo kod putnika. Roba će i dalje ulaziti na Kosovo“, naveo je Kurti.

Do sada je na Kosovu testirano 93 osobe i ni jedan slučaj nije rezultirao pozitivno, saopšteno je na sednici povodom trenutne situacije u vezi koronavirusa.Ostale vesti

Počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije počinje sutra 1. aprila i trajaće do 31. maja ove godine.
  • 31.03.2020
Šivenje maski, humani gest tokom epidemije
Članica Udruženja poslovnih žena „Avenija“ Nadica Jorgić iz Preoca neumorno šije i poklanja maske od kako je počela epidemija koronavirusa. Iako je to posao koji iziskuje dosta vremena, Jorgićeva je odlučila da na taj način da svoj doprinos i pomogne ljudima da lakše prebrode pandemiju.
  • 31.03.2020
Vatromet i aplauz za medicinske radnike
U znak podrške lekarima i medicinskom osoblju u borbi protiv virusa korona, večeras je u Kosovskoj Mitrovici priređen vatromet.
  • 30.03.2020
Počelo letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počelo je tokom noći pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri. Time je noć "skraćena", a dan produžen za 60 minuta, posle zimskog računanja vrmena.
  • 29.03.2020
Počinje letnje računanje vremena
Letnje računanje vremena počinje noćas pomeranjem časovnika jedan sat unapred – sa dva sata na tri.
  • 28.03.2020
KM: Fakultet tehničkih nauka otpočeo izradu vizira
U laboratoriji za mehatroniku Fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici otpočela je izrada zaštitnih vizira koji će biti namenjeni medicinskom osoblju. Dekan Fakulteta tehničkih nauka dr Nebojša Arsić istakao je da "Fakultet kao društveno odgovorna institucija uvek stoji na raspolaganju široj zajednici".
  • 28.03.2020