Vesti
Društvo

„Nema mesta panici zbog malih boginja, preduzete mere opreza“

Na Kosovu je proglašena epidemija malih boginja. Od morbila je do sada obolelo stotinak građana, najviše u Prištini, a jedna beba je umrla. Četvoro je obolelih na severu Kosova. U Gračanici nema zaraženih, ali su roditelji u panici.
„Nema mesta panici zbog malih boginja, preduzete mere opreza“
U Domu zdravlja Gračanica (Foto Kim)

Od posledica malih boginja preminula je jedna beba, a Institut za javno zdravlje Kosova je do sada je registrovao 98 slučajeva.

Srpski Zavod za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice prijavio je četvoro obolelih sa severa Kosova institutu Batut. Oni su u stabilnom stanju, kažu lekari.

U Gračanici nema obolelih od morbila, ali su pojačane mere opreza.

Pedijatar iz Doma zdravlja u Gračanici dr Sonja Rakočević kaže da je napravljena revizija kartoteke u Gračanici i lokalnim ambulantama u Preocu, Lapljem Selu i Čaglavici, te da su obuhvaćena deca do 18 godina.

„Napravili smo i spiskove, liste prioriteta, i na osnovu tih spiskova pacijenti se pozivaju na vanrednu vakcinaciju“, kaže dr Rakočević.

Kaže da je nakon što je preminula beba u Prištini i pošto je proglašena epidemija, usledila panika kod građana u Gračanici.

„Stalno dolaze roditelji da pitaju, ali za sada zaista nema mesta panici. Mi smo preduzeli sve mere, imamo dovoljno vakcina, trebovali smo iz Zavoda za javno zdravlje u Mitrovici, tako da će sva deca biti obuhvaćena vakcinacijom narednih nekoliko dana“.

Doktorka Rakočević apeluje na roditellje da ne paniče, ali ih sa druge strane poziva da, ukoliko imaju neku dilemu, dođu da popričaju sa stručnjacima i da ne da izbegavaju vakcine.

„ Jer upravo beba koja nije vakcinisana je podlegla je toj epidemiji“, zaključuje pedijatar iz Doma zdravlja u Gračanici.Ostale vesti

Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021
Dostavljena oprema za bržu sanaciju štete od poplava
Talas poplava koje su pogodile Kosovo u srpskim sredinama zahvatio je 250 stambenih objekata kao i 250 hektara javnih površina, puteva i okućnica, a komisije za evidentiranje štete na terenu sagledavaju detalje plavljenja. 
  • 14.01.2021
KM: Uručeni ključevi stanova stanarima nekadašnjeg “Samačkog bloka”
Preostalim stanarima nekadašnjeg "Samačkog bloka", danas su uručeni ključevi 20 stanova u novoj zgradi u ulici Rudarske čete u Kosovskoj Mitrovici, izgrađenoj sredstvima Grada Beograda. Ovim su zbrinuti svi stanari koji su u požaru jula meseca 2017. godine ostali bez krova nad glavom. Najavljena je izgradnja još jedne zgrade.
  • 14.01.2021
Početak Nove godine po Julijanskom kalendaru
Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, koje vreme svojih praznika određuju prema Julijanskom kalendaru, danas obeležavaju početak 2021. godine i dva velika hrišćanska praznika - Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.
  • 14.01.2021
Hakerski napad na portal Riznica.net
Redakcija portala Riznica.net obaveštava čitaoce da je njihov sajt danas otežano radio zbog napada hakera "koji već nekoliko dana pokušavaju da sruše ovu veb stranicu".
  • 13.01.2021