Vesti
Društvo

„Nema mesta panici zbog malih boginja, preduzete mere opreza“

Na Kosovu je proglašena epidemija malih boginja. Od morbila je do sada obolelo stotinak građana, najviše u Prištini, a jedna beba je umrla. Četvoro je obolelih na severu Kosova. U Gračanici nema zaraženih, ali su roditelji u panici.
„Nema mesta panici zbog malih boginja, preduzete mere opreza“
U Domu zdravlja Gračanica (Foto Kim)

Od posledica malih boginja preminula je jedna beba, a Institut za javno zdravlje Kosova je do sada je registrovao 98 slučajeva.

Srpski Zavod za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice prijavio je četvoro obolelih sa severa Kosova institutu Batut. Oni su u stabilnom stanju, kažu lekari.

U Gračanici nema obolelih od morbila, ali su pojačane mere opreza.

Pedijatar iz Doma zdravlja u Gračanici dr Sonja Rakočević kaže da je napravljena revizija kartoteke u Gračanici i lokalnim ambulantama u Preocu, Lapljem Selu i Čaglavici, te da su obuhvaćena deca do 18 godina.

„Napravili smo i spiskove, liste prioriteta, i na osnovu tih spiskova pacijenti se pozivaju na vanrednu vakcinaciju“, kaže dr Rakočević.

Kaže da je nakon što je preminula beba u Prištini i pošto je proglašena epidemija, usledila panika kod građana u Gračanici.

„Stalno dolaze roditelji da pitaju, ali za sada zaista nema mesta panici. Mi smo preduzeli sve mere, imamo dovoljno vakcina, trebovali smo iz Zavoda za javno zdravlje u Mitrovici, tako da će sva deca biti obuhvaćena vakcinacijom narednih nekoliko dana“.

Doktorka Rakočević apeluje na roditellje da ne paniče, ali ih sa druge strane poziva da, ukoliko imaju neku dilemu, dođu da popričaju sa stručnjacima i da ne da izbegavaju vakcine.

„ Jer upravo beba koja nije vakcinisana je podlegla je toj epidemiji“, zaključuje pedijatar iz Doma zdravlja u Gračanici.Ostale vesti

Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020
„Niko ne može da mi uzme ono što je moje“

Po jakoj kiši, pedesetak meštana Sirinićke Župe okupilo se na protestu podrške Stanku Cvetkoviću koji je prekjuče priveden u policijsku stanicu u Štrpcu pošto je pokušao da zaustavi radove na izgradnji puta kroz njegovo imanje.

  • 05.08.2020
Dom zdravlja u Gračanici dobio savremeni biohemijski analizator
Laboratorija Doma zdravlja u Gračanici dobila je danas od Odeljenja za zdravstvo pri opštini Gračanica biohemijski analizator.
  • 05.08.2020
Obe reke: Upad na privatni posed, priveden pa pušten vlasnik imanja
Stotinak meštani Štrpca okupilo se jutros na lokaciji “Obe reke” protestujući zbog ulaska radnika kompanije “Matkos grupe” na privatni posed Stanka Cvetkovića.
  • 04.08.2020
Upoznajte najlepše planinsko jezero na Kosovu
U vreme ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa, grupa planinara i entuzijasta provela je vikend na Štrbačkom jezeru. Izletom na nadmorskoj visini od 2.173 metra neguje se duga tradicija, ali je i dobra prilika za beg od realnosti.
  • 03.08.2020