Vesti
Društvo

Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da razgovaraju zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu
Ilustracija (Foto Pixabay)

Iz Ministarstva pravde Kosova kažu da trenutno funkciju notara obavlja 52 osobe a mnoge opštine čak nemaju kancelarije koje obavljaju poslove javnih beležnika.

“Na Kosovu trenutno ima 52 javna beležnika (notara), od kojih su tri (3) iz manjinskih zajednica. S obzirom da imamo šesnaest opština bez beležnika, u cilju pružanja notarskih usluga građanima ovih opština, Ministarstvo pravde je ovlastilo postojeće notare do imenovanja novih, odnosno dok se ne popuni potreban broj notara”, kažu za Radio Goraždevac iz Ministarstva pravde..

Zbog nedovoljnog broja javnih beležnika, građani ovih 16 opština su često prinuđeni da odlaze u druge opštine.

“Treba napomenuti da devet od šesnaest opština nema notara od kada postoji notarski sistem u našoj zemlji, jer su građani istih opština opsluživani u drugim, bližim opštinama. Ostalih sedam opština je u međuvremenu zbog odlaska u penziju ostalo bez notara”, kažu iz ministarstva.

Ministarstvo pravde je u cilju pružanja usluga stanovnicima opština koje su ostale bez javnog beležnika, ovlastilo notare iz najbližih opština kako bi se olakšale usluge građanima dok se ovo pitanje ne reši.

“Tokom ovog meseca šest postojećih notara koje je ministarka imenovala obavezujućim odlukama, pored notarske kancelarije u opštini za koju su imenovani, otvaraju notarske kancelarije u šest opština koje su ostale bez beležnika gde će pružati usluge najmanje jedan ili dva dana nedeljno”, saopštili su za Radio Goraždevac iz Ministarstva pravde.

Iz Ministarstva pravde Kosova navode da će se radi na rešavanju ovog problema i da će broj javnih beležnika na Kosovu uskoro biti veći.

“Već se planira preduzimanje potrebnih radnji kada je u pitanju povećanje broja notara, pošto je okončan sudski proces u vezi sa poslednjim javnobeležničkim ispitom”, navode iz ministarstva.

U Peći trenutno funkcioniše samo tri kancelarije javnog beležnika, što je za grad ove veličine veoma mali broj, kazali su nezvanično za Radio Goraždevac iz jedne od ovih kancelarija.

Opštine bez notara su: Kamenica, Mamuša, Obilić, Mališevo, Klokot, Istok, Orahovac, Ranilug, Parteš, Junik, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok, Srbica, Đeneral Janković i Kačanik.Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023