Vesti
Društvo

Nedelja Crvenog krsta

Nakon obeležavanja Međunarodnog dana Crvenog krsta, počela je  “Nedelja Crvenog krsta” koja će trajati do 15. maja. Crveni krst Gračanice tradicionalno obeležava ovu nedelju aktivnostima, kao što su podela paketa za novorođene bebe, dodela zahvalnica i priznanja redovnim dobrovoljnim davaocima krvi, ali i kviz za osnovce „Šta znaš o Crvenom Krstu?“.

Nedelja Crvenog krsta
Pripreme za takmičenje (Foto Kim)

U nedelju je obeležen Međunarodni dan Crvenog krsta, čime su počele aktivnosti u „Nedelji Crvenog krsta“. U akcijama koje organizuje Crveni krst Gračanice učestvuju i volonteri. Prema rečima sekretara Svete Živića, u ovom selu postoji veliki broj dece koji želi da volontira.

„Svakodnevno nam se javljaju. Imamo preko 60 aktivnih volontera koji svakog dana rade na programima Crvenog krsta tokom cele godine. Oni se obučavaju, održavamo razne seminare. Prvo ih učimo u sedištu Crvenog krsta, a onda oni dalje šire to znanje po školama i sa svojim prijateljima“, rekao je on.

Sedamnaestogodišnja Emilija Đokić u Crvenom krstu volontira četiri godine.

„Prvo sam bila zainteresovana jer sam videla kako rade vežbe, posle sam shvatila da je to čista humana strana od nas volontera pa čak i drugih ljudi. Za ovo takmičenje se pripremamo već mesec dana i spremni smo. Nisam se još uvek opredelila za neki program ali nešto što me najviše privlači u Crvenom krstu jeste prva pomoć. Bila sam tu i za dobrovoljno davanje krvi i što se tiče prve pomoći“.

Irena Mladenović je volonter Crvenog krsta Gračanice od 2018. godine.

„Kao volonter sam ušla kroz program prve pomoći koji sada vežbamo, takmičenje je uskoro tako da smo malo vredni. Većina naših volontera upravo kroz program prve pomoći uđe u Crveni krst zato što je jedan od najzanimljivijih. Spremamo se već dugo za takmičenje i očekujemo od naših volontera i takmičara dosta zato što su veoma ažurni, dobri i odgovorni, konkurencija je jaka, svi vežbaju i trude se da se pokažu u najboljem svetlu na tom takmičenju. Mi kao stariji volonteri radimo zajedno sa podmlatkom, kao iskusniji pokušavamo da to naše iskustvo i naše znanje prenesemo na njih“.

U okviru akcije koju sprovodi Crveni krst, obezbeđeni su i poklon paketi za novorođenčad u ovoj opštini. Paketi su namenjeni bebama rođenim u periodu od 08. do. 15. maja ove godine.

„Dajemo skroman poklon, ustvari ono što je potrebno za dete u tim prvim danima posle porođaja. Svake godine smo mi inače organizovali akciju dobrovoljnog davanja krvi tokom ove sedmice, ali ove godine zbog takvog sistema rada Crvenog krsta koji je četvrtog aprila imao poslednju akciju, mi nećemo organizovati to sada u nedelji Crvenog krsta nego ćemo to kasnije uraditi“, kazao je Živić.

U Osnovnoj školi ‘‘Miladin Mitić’’ narednih dana će se održati kviz „Šta znaš o Crvenom Krstu?’“.

„Dajemo deci brošure o tome šta je Crveni Krst, gde oni naprave nekoliko ekipa. Podučavamo ih o difuziji i o Crvenom Krstu, kao i tome šta znaju o dobrovoljnom davanju krvi“, dodaje on. 

Dodaje da je jedna od osnovnih delatnosti Crvenog krsta organizovanje akcija dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa zavodom za transfuziju krvi iz Gračanice.

„Prema potrebi mi smo to na nivou Crvenog Krsta Kosova i Metohije, cele pokrajne odredili period kada treba da organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi. Zato što želimo da u svakon trenutku bolnice imaju dovoljnu količinu krvi da nesmetano rade. Mislim da u tome dosta dobro uspevamo iako u zavisnosti od veličine opštine ima i veći i manji broj davaoca  ali su svi oni uključeni u dobrovoljno davanje krvi“, istakao je Živić.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi se održava šest puta godišnje u Gračanici, u zavisnosti od potreba bolnica.

„Mislim da radimo dosta uspešno jer se javlja sve veći broj mladih ljudi da prvi put daju krv. Jednom ko uđe u porodicu humanitaraca doborovoljnih davaoca krvi, retko ko izađe iz nje. Uvek se javljaju da daju i sledeći put. Prema bazi podataka blizu smo 450 dobrovoljnih davaoca krvi. Ali se uvek javljaju i neki novi. Neko se odseli, neko i doseli ali ta porodica uvek broji oko 400, 500 davaoca“, naveo je on.

Crveni krst Gračanice ima više oblasti koje radi tokom cele godine. Neke od tih su dobrovoljno davalaštvo krvi, prva pomoć, delovanje u nesreći, služba traženja, difuzija, borba protiv trgovine ljudim, promocija humanih vrednosti. Pokrajinsko takmičenje u pružanju prve pomoći održava se 14. maja u nedelji Crvenog Krsta u Zubinom Potoku. CK Gračanica učestvuje sa dve ekipe, ekipom omladine i podmlatka.Ostale vesti

Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023
Vladika Teodosije u Orahovcu: Crkva je uz svoj narod

Vladika raško-prizrenski Teodosije stigao je u Orahovac kako bi pružio podršku meštanima, u danima kada se suočavaju sa novim provokacijama i tenzijom povodom celokupne situacije na Kosovu.

  • 31.05.2023
Porfirije: Srbi na Kosovu imaju pravo da na svojoj zemlji žive u miru sa drugima
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je da je srpski narod na Kosovu ima i potrebu i pravo da živi na svojoj zemlji u miru i međusobnom razumevanju sa drugima.
  • 30.05.2023
SPC: Patrijarh Porfirije uputio podršku srpskom narodu na Kosovu
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uputio je večeras "snažnu poruku podrške" srpskom narodu na Kosovu, posle molebana u hramu Svetog Save na Vračaru.
  • 29.05.2023
Vladika Teodosije u Zvečanu služio moleban

Vladika raško-prizrenski Teodosije služio moleban za mir u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu, a potom u porti razgovarao sa narodom.

  • 29.05.2023