Vesti
Društvo

Neaktivnost i nezdrava ishrana uzroci gojaznosti

Sve više dece na centralnom Kosovu koja imaju problem sa viškom kilograma, ili je gojazno. Nepravilna ishrana i nedovoljna fizička aktivnost glavni su uzroci ove bolesti, upozoravaju stručnjaci.
Neaktivnost i nezdrava ishrana uzroci gojaznosti
Foto Kim

Hamburgeri, grickalice, slatkiši, retko kom mališanu se desi da u toku dana ne proba barem nešto od ove hrane. Šta više, ona im je omiljena.

Većina anketirane dece u Gračanici kaže da bi se, kada bi mogli da biraju između grickalica i voća, radije opredelili za čips ili slatkiš.

Kao omiljena jela nabrajaju hamburger, palačinke, pitu i picu, a voće i povrće, jedu samo kada su kako kažu, prinuđeni.

Ali, koliko su proizvodi puni šećera, masti i soli zdravi za razvoj dečijeg organizma?

 “Sve te grickalice, ta brza hrana, ali i slatkiši, dakle čisti šećeri dovode do toga da se dete, kada ih unese, potpuno zasiti i ostaje sito satima, a nisu mu doneli nikakav hranljivi sastojak. Takvi šećeri su izvor energije, koji se brzo troše, a nemaju nikakvu gradivnu funkciju. Ne doprinose tome da se razvijaju zgobovi, kosti, mišić”, objašnjava za RTV Kim pedijatar Ivan Lukić.

Dr Lukić kaže da ishrana kod dece, ukoliko želimo da se pravilno razvijaju, mora biti uravnotežena i izbalansirana.

“Nije dovoljno kupiti detetu kesicu grickalica, smokija ili čipsa. To će mu utoliti glad, ali ga neće snabdeti svim hranljivim materijama koje su bitne za njegov rast i razvoj, a to su vitamin i minerali, pa belančevine i masti. Tek na kraju dolaze ugljeni hidrati”.

 Za nepravilnu ishranu mališana Dr Lukić krivi i roditelje koji, kako kaže, kada im se upute saveti, često nalaze izgovore za nezdravu ishranu svoje dece.

“Roditelji određuju svojoj deci šta će i kako jesti. Najvažnije je uobročiti dete, da ima redovne obroke i da budu adekvatno pripremljeni, najbolje kuvani, pa onda bareni, pečeni i prženi. Ali, kada skrenemo pažnju roditeljima gojazne dece, da više vode računa šta njihova deca jedu, obično kažu da oni sve to znaju, ali ih deca ne slušaju, već teraju po svome”.

Na gojaznost dece, ali i odraslih takođe utiče i nedovoljna fizička aktivnost. To je jedan od najznačajnijih faktora, tvrdi Dejan Živić, nastavnik fizičkog vaspitanja.

“Imam saznanja da oko pet posto dece se bavi fizičkom aktivnošću van nastave, a u toku nastave tri časa nedeljno je nedovoljno da bi oni imali jednu kontinuiranu fizičku aktivnost što dovodi, ne samo do pojave gojaznosti, već i do raznih deformiteta od ravnih stopala do zakrivljenja kičme”, navodi Živić.

Zdrave navike u pogledu ishrane grade se još u detinjstvu. Zato, pazite šta jedete jer deca uče od svojih roditelja. Za početak, trudite se da u svoju svakodnevnu ishrnu uvrstite voće i povrće.Ostale vesti

Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021