Vesti
Društvo

Neaktivnost i nezdrava ishrana uzroci gojaznosti

Sve više dece na centralnom Kosovu koja imaju problem sa viškom kilograma, ili je gojazno. Nepravilna ishrana i nedovoljna fizička aktivnost glavni su uzroci ove bolesti, upozoravaju stručnjaci.
Neaktivnost i nezdrava ishrana uzroci gojaznosti
Foto Kim

Hamburgeri, grickalice, slatkiši, retko kom mališanu se desi da u toku dana ne proba barem nešto od ove hrane. Šta više, ona im je omiljena.

Većina anketirane dece u Gračanici kaže da bi se, kada bi mogli da biraju između grickalica i voća, radije opredelili za čips ili slatkiš.

Kao omiljena jela nabrajaju hamburger, palačinke, pitu i picu, a voće i povrće, jedu samo kada su kako kažu, prinuđeni.

Ali, koliko su proizvodi puni šećera, masti i soli zdravi za razvoj dečijeg organizma?

 “Sve te grickalice, ta brza hrana, ali i slatkiši, dakle čisti šećeri dovode do toga da se dete, kada ih unese, potpuno zasiti i ostaje sito satima, a nisu mu doneli nikakav hranljivi sastojak. Takvi šećeri su izvor energije, koji se brzo troše, a nemaju nikakvu gradivnu funkciju. Ne doprinose tome da se razvijaju zgobovi, kosti, mišić”, objašnjava za RTV Kim pedijatar Ivan Lukić.

Dr Lukić kaže da ishrana kod dece, ukoliko želimo da se pravilno razvijaju, mora biti uravnotežena i izbalansirana.

“Nije dovoljno kupiti detetu kesicu grickalica, smokija ili čipsa. To će mu utoliti glad, ali ga neće snabdeti svim hranljivim materijama koje su bitne za njegov rast i razvoj, a to su vitamin i minerali, pa belančevine i masti. Tek na kraju dolaze ugljeni hidrati”.

 Za nepravilnu ishranu mališana Dr Lukić krivi i roditelje koji, kako kaže, kada im se upute saveti, često nalaze izgovore za nezdravu ishranu svoje dece.

“Roditelji određuju svojoj deci šta će i kako jesti. Najvažnije je uobročiti dete, da ima redovne obroke i da budu adekvatno pripremljeni, najbolje kuvani, pa onda bareni, pečeni i prženi. Ali, kada skrenemo pažnju roditeljima gojazne dece, da više vode računa šta njihova deca jedu, obično kažu da oni sve to znaju, ali ih deca ne slušaju, već teraju po svome”.

Na gojaznost dece, ali i odraslih takođe utiče i nedovoljna fizička aktivnost. To je jedan od najznačajnijih faktora, tvrdi Dejan Živić, nastavnik fizičkog vaspitanja.

“Imam saznanja da oko pet posto dece se bavi fizičkom aktivnošću van nastave, a u toku nastave tri časa nedeljno je nedovoljno da bi oni imali jednu kontinuiranu fizičku aktivnost što dovodi, ne samo do pojave gojaznosti, već i do raznih deformiteta od ravnih stopala do zakrivljenja kičme”, navodi Živić.

Zdrave navike u pogledu ishrane grade se još u detinjstvu. Zato, pazite šta jedete jer deca uče od svojih roditelja. Za početak, trudite se da u svoju svakodnevnu ishrnu uvrstite voće i povrće.Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020