Vesti
Društvo

Neaktivnost i nezdrava ishrana uzroci gojaznosti

Sve više dece na centralnom Kosovu koja imaju problem sa viškom kilograma, ili je gojazno. Nepravilna ishrana i nedovoljna fizička aktivnost glavni su uzroci ove bolesti, upozoravaju stručnjaci.
Neaktivnost i nezdrava ishrana uzroci gojaznosti
Foto Kim

Hamburgeri, grickalice, slatkiši, retko kom mališanu se desi da u toku dana ne proba barem nešto od ove hrane. Šta više, ona im je omiljena.

Većina anketirane dece u Gračanici kaže da bi se, kada bi mogli da biraju između grickalica i voća, radije opredelili za čips ili slatkiš.

Kao omiljena jela nabrajaju hamburger, palačinke, pitu i picu, a voće i povrće, jedu samo kada su kako kažu, prinuđeni.

Ali, koliko su proizvodi puni šećera, masti i soli zdravi za razvoj dečijeg organizma?

 “Sve te grickalice, ta brza hrana, ali i slatkiši, dakle čisti šećeri dovode do toga da se dete, kada ih unese, potpuno zasiti i ostaje sito satima, a nisu mu doneli nikakav hranljivi sastojak. Takvi šećeri su izvor energije, koji se brzo troše, a nemaju nikakvu gradivnu funkciju. Ne doprinose tome da se razvijaju zgobovi, kosti, mišić”, objašnjava za RTV Kim pedijatar Ivan Lukić.

Dr Lukić kaže da ishrana kod dece, ukoliko želimo da se pravilno razvijaju, mora biti uravnotežena i izbalansirana.

“Nije dovoljno kupiti detetu kesicu grickalica, smokija ili čipsa. To će mu utoliti glad, ali ga neće snabdeti svim hranljivim materijama koje su bitne za njegov rast i razvoj, a to su vitamin i minerali, pa belančevine i masti. Tek na kraju dolaze ugljeni hidrati”.

 Za nepravilnu ishranu mališana Dr Lukić krivi i roditelje koji, kako kaže, kada im se upute saveti, često nalaze izgovore za nezdravu ishranu svoje dece.

“Roditelji određuju svojoj deci šta će i kako jesti. Najvažnije je uobročiti dete, da ima redovne obroke i da budu adekvatno pripremljeni, najbolje kuvani, pa onda bareni, pečeni i prženi. Ali, kada skrenemo pažnju roditeljima gojazne dece, da više vode računa šta njihova deca jedu, obično kažu da oni sve to znaju, ali ih deca ne slušaju, već teraju po svome”.

Na gojaznost dece, ali i odraslih takođe utiče i nedovoljna fizička aktivnost. To je jedan od najznačajnijih faktora, tvrdi Dejan Živić, nastavnik fizičkog vaspitanja.

“Imam saznanja da oko pet posto dece se bavi fizičkom aktivnošću van nastave, a u toku nastave tri časa nedeljno je nedovoljno da bi oni imali jednu kontinuiranu fizičku aktivnost što dovodi, ne samo do pojave gojaznosti, već i do raznih deformiteta od ravnih stopala do zakrivljenja kičme”, navodi Živić.

Zdrave navike u pogledu ishrane grade se još u detinjstvu. Zato, pazite šta jedete jer deca uče od svojih roditelja. Za početak, trudite se da u svoju svakodnevnu ishrnu uvrstite voće i povrće.Ostale vesti

Studija o podeljenim narativima u Srbiji i na Kosovu
Mediji u Srbiji i na Kosovu doprinose jačanju osećanja različitosti među etničkim zajednicama. Ovo je glavni zaključak studije objavljene u junu 2020. godine koju je inicirala NVO Peaceful Change initiative (PCi) kao deo projekta ALVED, a kreirala i realizovala, u skladu sa najboljim istraživačkim praksama, organizacija IPSOS – Strategic Marketing.
  • 22.10.2020
Novinari traže od kosovske vlade da imenuje portparola
Udruženje novinara Kosova (AGK) je na svom Fejsbuk profilu izrazilo je veliku zabrinutost zbog nedostatka portparola u kosovskoj vladi i traži od Hotija da ga što pre imenuje, kako bi se olakšala komunikacija između vlade i medija.
  • 21.10.2020
Kosnet: Napadi na novinare su napadi na demokratske vrednosti

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet poručio je da su napadi na novinare napadi na zajedničke demokratske vrednosti.

  • 20.10.2020
Anđelka Ćup dobitnica nagrade za izveštavanje o siromaštvu
Glavna i odgovorna urednica portala Gračanica Online, Anđelka Ćup, nagrađena je za reportažu o životu u Romskoj mahali u opštini Južna Mitrovica u vreme koronavirusa.
  • 20.10.2020
GIC i PEN započeli izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha

Inovacioni centar Gračanica (GIC) uz pomoć NVO "PEN" (Mraža za vršnjačku edukaciju) iz Prištine, započeo je izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha. Uređaj je u fazi testiranja i prevashodno je namenjen zatvorenim prostorijama, poput učionica, kuća ili kancelarija, kazao je za RTV Kim Đorđe Marković.

  • 20.10.2020
Laplje Selo: Pčelari pokrenuli mašinu za pravljenje voštanih ploča
Pčelari sa teritorije opštine Gračanica su do sada po satne osnove, uvek sa manjim ili većim procentom parafina, išli u Prištinu ili centralnu Srbiju. Mašina koju je donirala švajcarska organizacija “Helvetas” instalirana je na Poljoprivrednom fakultetu u Lapljem Selu, pa je proizvodnja kvalitetnih voštanih ploča konačno lokalizovana “na dobrobit svih”, a parafin se "nalazi na izlazu iz košnica".
  • 19.10.2020