Vesti
Društvo

“Ne tražimo privilegije, već rasvetljavanje ubistava i nestanka novinara”

Na Svetski dan slobode medija, novinari, predstavnici udruženja i međunarodni zvaničnici na Kosovu upozorili su na nerešene slučajeve ubistva i nestanka 14 medijskih radnika na Kosovu, na ugroženu bezbednost i pritiske na novinare, finansijsku nestabilnost i loše uslove rada.
“Ne tražimo privilegije, već rasvetljavanje ubistava i nestanka novinara”
Konferencija o slobodi medija (Foto Kim)

Petnaest novinara je nestalo ili je ubijeno u periodu rata na Kosovu. Samo je jedan slučaj rasvetljen. Dvadeset godina nakon sukoba, još uvek se čeka na pravdu za još četrnaest kolega. Predsedavajući Savetom za štampu Imer Muškoljaj kazao je da moramo stalno govoriti o problemu nekažnjivosti počinilaca zločina nad novinarima.

„Imamo veliki teret kao zajednica što nismo rešili sudbinu naših kolega već dvadeset godina. Ovo treba da bude alarm za pravosudne institucije i ne treba više da se opravdavamo izgovorima da se radi, istražuje, već treba da pokažemo rezultate. Mi ne tražimo privilegije, da slučajevi ubistava novinara imaju prioritet, u smislu postupanja u njima, već samo tražimo da se ovi slučajevi rasvetle“, kazao je Muškoljaj.

Na isti problem je ukazao i predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić, podsetiviši da je sedam puta rušena spomen ploča koja podseća na ubijene i nestale novinare. Takođe je naglasio i potrebu formiranja Komisije koja bi se bavila rasvetljavanjem njihove sudbine. Istovremeno, Ničić je kao problem istakao i lošu bezbednost i pritiske kojima su pojedini mediji bili izloženi u proteklom periodu.

„Policija nije istražila hakerske napade na portal „Slobodno srpski“ koji je obaran pet puta, prva tri puta su prijavljena policiji. Nastavljene su pretnje i pritisci na portal Kossev iz Mitrovice, imali smo uvrede i pretnje i na račun naših kolega iz Televizije Kim“, kazao je Ničić.

Ničić je podsetio i na finansijsku nestabilnost srpskih medija, istakavši da su međunarodni fondovi sve manji, kao i da Kancelarija za zajednice pri kabinetu premijera Kosova već tri godine ne raspisuje konkurs za podršku manjinskim medijima. U tom smislu je reagovao i na nedavnu izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je kazao da stranci finansiraju pojedine medije, kako bi urušili ugled Srpskoj listi i ugrozili srpsko jedinstvo.

„Što se tiče (izjave) predsednika Vučića da stranci daju milione dolara srpskim medijima, ja, a verujem i većina mojih kolega, bi podržali predsednika Vučića da je zapravo kritikovao strance što ne daju milione dolara srpskim medijima već, iako finansiraju pojedine medije, to je na nivou nekakvih mrvica, za neko puko preživljavanje“, naveo je Ničić.

Strah i nasilje su postali rutina za novinare širom sveta, kazao je ambasador Oebsa na Kosovu, Jan Bratu. On je poručio da vlade moraju da preduzmu mere kako bi se taj lanac nekažnjavanja napada na novinare prekinuo. 

„Novinari treba da budu u mogućnosti da se oslanjaju na efikasnost institucija pravosuđa kako bi mogli da rade odgovorno i bez straha od zastrašivanja“, kazao je Bratu.

Prema poslednjem izveštaju Reportera bez granice Kosovo je napredovalo po pitanju medijskih sloboda.

„Godišnji izveštaj Reportera bez granica koji je objavljen pre nekoliko nedelja, kaže da se Kosovo nalazi na 75 mestu. Prošle godine je bilo rangirano na 78. Udruženje novinara na Kosovu smatra da je ovo alarmantno stanje za kosovske institucije i da treba da učine nešto kako bi se unapredila sloboda medija“, kazala je predsednica Asocijacije novinara Kosova, Gentiana Begoli Pustina.

Novinari su danas, pre održavanja konferencije, izveli kratak performans ispred zgrade Vlade i Skupštine Kosova. Sa kamiona je pušten razglas sa koga su se čuli intervjui i izjave kosovskih zvaničnika koji su na uvredljiv način govorili o medijima.

 

 Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021